четвер, 19 січня 2023 20:28

Спецтема: Війна Росії проти України

У Кремлі зароджується протистояння між Путіним та Пригожиним – Грозєв

У Кремлі зароджується протистояння між Путіним та Пригожиним – Грозєв
Євген Пригожин хоче отримати більше влади. Фото: eastnews.ua

У Кремлі зароджується протистояння між президентом Володимиром Путіним та власником ПВК "Вагнер" Євгеном Пригожиним.

Пригожин бажає одержати частину реальної влади, сказав керівник незалежної розвідувальної спільноти Bellingcat Христо Грозєв "Главкому".

"Одного дня угрупування "яструбів", згуртоване довкола Пригожина, таки може врешті змістити Путіна. Щоправда, насолоджуватися владою їм випаде не надто довго, адже відхід від неї попереднього керманича автоматично стане сигналом для пригніченої досі російської еліти", – сказав він.

Звільнення командувача російськими військами Сергія Суровікіна Грозєв вважає першим етапом у протистоянні Пригожина та Путіна.

"Далі ми побачимо ще більше: як російський гарант під наростаючим тиском "Вагнера" діятиме. По-іншому просто не може бути, коли понад 20 тисяч озброєних головорізів за спиною у Пригожина вважають свого лідера чи не кращим за самого російського гаранта", – вважає розслідувач.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Кремлі триває жорстка боротьба за місце біля Путіна ‒ українська розвідка

Пригожин для задовільнення своїх зростаючих владних амбіцій вимагатиме від Путіна прибрати когось зі шляху. Але господарю Кремля дуже складно це робити.

"Путін намагався раніше задобрити свого підлеглого, запропонувавши тому політичну роль співставну з тією, яку мав свого часу Жириновський у Росії. Тобто, за путінським задумом, його кровожерливий підданий мав би зібрати довкола себе щось на зразок чергової партії, котра була б лояльною до діючої влади", – сказав Грозєв.

Власник "Вагнера" дедалі дужче тисне на свого патрона, який перейшов до глухої оборони.

"Крізь цю ж призму треба розглядати й те, що сталося нещодавно, коли раптом російське міноборони вирішило відступити від раніше заявленої перемоги в Соледарі. Хоча раніше російське військове керівництво говорило, що, мовляв, ця "перемога" належить лише їм і нікому іншому. Зі свого боку Пригожин всіляко наполягав на тому, що це все ж таки здобуток виключно його приватної армії", – зауважив розслідувач.

Грозєв зробив висновок, що російське керівництво намагається якимось чином зняти напругу у стосунках із "Вагнером". Але Пригожин не може зробити крок назад.

"Бо постійно перебуває під тиском своїх же послідовників з-поміж найманців. Отож він і надалі наступатиме на Путіна, висуваючи нові вимоги", – додав він.

Російський олігарх, засновник ПВК "Вагнера" Євген Пригожин хоче "присвоїти" собі захоплення Соледара. Таким чином він може підірвати довіру росіян до міноборони. Тому в Кремлі вирішили поставити олігарха на місце. Про це йдеться у новому звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Призначення керівника російського генштабу Валерія Герасимова командувачем окупаційних військ в Україні має стати "останнім дзвоником" для росіян. Москва вже використала у війні проти України бійців приватної військової компанії "Вагнер" та "кадировців". Тепер їх замінить регулярна армія. Про це заявив секретар Ради нацбезпеки та оборони Олексій Данілов.

Зараз ви читаєте новину «У Кремлі зароджується протистояння між Путіним та Пригожиним – Грозєв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути