Ексклюзиви
вівторок, 17 січня 2023 09:45

Спецтема: Війна Росії проти України

Пригожин хоче "присвоїти" собі захоплення Соледара, Путін не погоджується ‒ ISW

Пригожин хоче "присвоїти" собі захоплення Соледара, Путін не погоджується ‒ ISW
Аналітики ISW проаналізували конфлікт олігарха Євгена Пригожина із міноборони РФ. Фото: unian.ua

Російський олігарх, засновник ПВК "Вагнера" Євген Пригожин хоче "присвоїти" собі захоплення Соледара. Таким чином він може підірвати довіру росіян до міноборони.

Тому в Кремлі вирішили поставити олігарха на місце. Про це йдеться у новому звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Аналітики зауважують, що російський диктатор Володимир Путін приписав успіх на передовій міністерству оборони РФ і генштабу, відповідаючи на запитання журналіста 15 січня щодо наступу в Соледарі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Аналітики ISW з'ясували, кого Путін бачить новим "керівником" України

"Заява Путіна транслювалася в прямому ефірі на контрольованому державою телебаченні. Це, ймовірно, була навмисна спроба підірвати вплив Пригожина в російському інформаційному просторі, враховуючи, що Путін раніше утримувався від коментарів щодо тактичних досягнень в Україні", – йдеться у повідомленні.

Аналітики також нагадують, що речник Кремля Дмитро Пєсков намагався спростувати інформацію про триваючий конфлікт між Пригожиним і міноборони Росії. 16 січня він заявив, що ці повідомлення є "продуктом інформаційних маніпуляцій". Водночас натякнув, що такі маніпуляції проводить саме Пригожин.

Останній натомість, коментуючи конфлікт, не заперечив його.

"Він продовжив нечітко висловлюватися, щоб викликати більше дискусій у російському інформаційному просторі, зрештою спрямованих на підрив довіри до міноборони та Путіна. Крім того, він вручив вагнерівцям медалі за взяття Соледара попри те, що Путін цей здобуток закріпив за міністерством оборони", ‒ йдеться у повідомленні ISW.

Ворог сконцентрував головний удар на Бахмутському напрямку, особливо у районі Соледара. Сили оборони України тримають оборону у Соледарі та на підступах до міста. Про це сказав речник Східного угруповання Збройних сил України Сергій Череватий.

Підрозділами групи "Вагнера" у Соледарі командує колишній російський офіцер Антон Єлізаров. Його 2014 року судили за шахрайство зі службовою квартирою. Це встановили журналісти-розслідувачі центру "Досьє".

Зараз ви читаєте новину «Пригожин хоче "присвоїти" собі захоплення Соледара, Путін не погоджується ‒ ISW». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути