неділя, 30 січня 2022 04:56

У Чехії знищили секретний документ про вибухи у Врбетиці, через який погіршилися відносини з Росією

У Чехії знищили секретний документ про вибухи у Врбетиці, через який погіршилися відносини з Росією
Через знищений документ погіршилися відносини Чехії з Росією. Фото: Reuters

Поліція Чеської Республіки перевіряє обставини знищення секретного документа чеських спецслужб щодо вибухів складів озброєнь у Врбетиці у 2014 році.

Про це повідомило "Чеське радио".

У квітні 2021 року виник дипломатичний скандал та різко погіршилися відносини між Чехією та Росією. До цього призвело виявлення нової інформаці.

У повідомленні, призначеному винятково президенту Чехії Мілошу Земану, містилися дані про причетність до вибухів агентів російської військової розвідки ГРУ.

Про знищення документа поліція дізналася в момент перевірки дотримання Празьким Градом режиму роботи з такою секретною інформацією. Експерти мали намір з'ясувати наявність на документі відбитків пальців чи ДНК сторонніх осіб, які мали права з ним бути ознайомлені.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 25-річний лейтенант закрив собою підлеглого від вибуху гранати

"Судячи з доступної інформації, секретне повідомлення, в якому фігурують імена двох агентів ГРУ Анатолія Чепіги та Олександра Мішкіна, також пов'язаних зі справою про спробу отруєння у Великій Британії отрутою типу "Новичок" подвійного агента Сергія Скрипаля, було знищено випадково разом із деякими іншими документами", - йдеться у повідомленні.

У президента таку інформацію офіційно не спростували. Але водночас категорично відкинули можливість того, що знищений документ могли прочитати особи, які на це не мають права.

Чехія вимагає від Росії понад 25 млн євро - майже 835 млн грн - компенсації за вибухи на військових складах у селищі Врбетіце. Міністерство внутрішніх справ Чехії підготувало законопроєкт про розподіл коштів. Половину суми перерахують громадянам, які постраждали від вибуху. Решта піде для муніципалітетів і регіону.

Вибухи на складі озброєнь у Врбетіце сталися 16 жовтня і 3 грудня 2014-го. Внаслідок першого загинули двоє людей. Минулого року у квітні чеське керівництво звинуватило в підриві складів Росію. Прага вислала 18 співробітників посольства РФ. Підозрює їх у роботі на спецслужби. Поліція оголосила в розшук двох працівників російської військової розвідки.

Зараз ви читаєте новину «У Чехії знищили секретний документ про вибухи у Врбетиці, через який погіршилися відносини з Росією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути