субота, 08 квітня 2023 09:20

Торгівля Вірменії з Росією викликає питання щодо реекспорту санкційних товарів

Торгівля Вірменії з Росією викликає питання щодо реекспорту санкційних товарів
Росія намагається обійти санкції за допомогою третіх країн, серед яких Вірменія. Фото: news.24tv.ua

Днями президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що в 11-му пакеті санкцій проти РФ будуть введені обмеження для країн, які допомагають Росії обходити санкції.

Після військової агресії РФ щодо України Росія обігнала Іран і стала "найсанкціонованішою" країною в світі. Росія прагне обійти ці санкції за допомогою своїх союзників, яких меншає, серед яких уже відзначилася Вірменія.

У регіоні Південного Кавказу традиційним союзником країни-агресорки є Вірменія. До речі, офіційний Єреван навіть не зміг виявити стриманий нейтралітет у питанні агресії РФ проти України, підтримавши російську військову кампанію. Вірменія співпрацює з Росією на різних майданчиках, таких як Євразійський економічний союз (ЄАЕС), Організація договору про колективну безпеку (ОДКБ) тощо.

"Разом із нашими вірменськими партнерами ми приймаємо оперативні рішення, спрямовані на захист нашої торговельно-економічної співпраці, зокрема, в умовах незаконних санкцій проти Російської Федерації", – зазначив прем'єр-міністр Росії Михайло Мішустін в одному з недавніх виступів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Туреччина більше не завозить підсанкційні товари у Росію

Хоча Єреван намагається приховати свою безмежну допомогу Москві в плані обходу санкцій, в уряду Пашиняна це погано виходить. Прагнення Єревана підіграти агресору викликають обурення у ряду Європейських лідерів. Так, 3 лютого прем'єр-міністр Латвії Кріш'яніс Каріньш заявив, що деякі світові трейдери використовують низку країн, зокрема Вірменію, для обходу санкцій, введених Європейським Союзом щодо Росії. Каріньш зазначив, що йдеться про перевезення західних обладнання та технологій, які потрапили під санкції. Причому прем'єр свої висновки робив на основі статистичних цифр щодо зростання ВВП та обсягу експорту Вірменії до РФ.

За інформацією з дипломатичних джерел, такий відкритий демарш Латвії Єревану, вочевидь, не до душі, а тому Єреван поспішив спростувати висновки латвійського прем'єра. Своє невдоволення висловив заступник міністра закордонних справ Паруйр Ованнісян під час зустрічі з новопризначеним послом Латвії у Вірменії Едіте Медне. Дипломат підкреслив взаємозв'язок між думкою свого прем'єра та різким зростанням товарообігу Вірменії з РФ. Медне також підкреслила, що 2022 року обсяг експорту збільшився на 173%, а експорт механічного обладнання зріс у 2000 разів.

За даними Статистичного комітету Вірменії, Росія лідирує не лише за загальним обсягом зовнішньої торгівлі, а й щодо експорту та імпорту, зокрема. Зовнішньоторговельний оборот між Вірменією та Росією у січні-серпні 2022 року перевищив 2,6 мільярда доларів США з різким прискоренням зростання у річному обчисленні з 11,8 до 71,7 відсотка, в основному за рахунок багаторазового зростання експорту.

Так само тема про сприяння Вірменії в обході санкцій знайшла своє відображення і у світових ЗМІ.

Так, видання Finacial Times в одній із статей вказала на зв'язок між Росією, що потопає під санкціями, і різкого зростання експорту продуктів ЄС до країн пострадянського простору. Зокрема, видання наводить як приклад думку уповноваженого ЄС щодо санкцій Девіда О'Саллівана, який заявив, що ЄС та його союзники розслідують різке зростання експорту до країн, розташованих по сусідству з Росією, оскільки Брюссель намагається запобігти ухиленню компаній від західних санкцій, накладених на РФ. За його словами, значне зростання торгівлі з країнами-сусідами Росії викликає питання про те, чи не потрапляють продукти, які потрапили під санкції, до Росії через "чорний хід".

"Ми бачимо значне падіння торговельних потоків з ЄС до Росії та незвичайні сплески торгівлі з іншими третіми країнами, особливо з тими, що знаходяться у безпосередній близькості до Росії", - говорить О'Салліван.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Проти Сирії підготували санкції: в уряді розповіли подробиці

Видання зазначає, що згідно з аналізом Європейського банку реконструкції та розвитку, Вірменія та Киргизія є одними з тих країн, де спостерігається різке збільшення західного імпорту та зростання експорту до Росії. Тут слід зазначити, що відколи проти агресора було введено санкції, Вірменія також стала кращим місцем для росіян, які хочуть перемістити свій бізнес, особливо в секторі інформаційних технологій. Уряд Пашиняна спрощує всі реєстраційні, бюрократичні та житлові питання, пов'язані з переїздом російських підприємств до Вірменії. Вони докладають усіх зусиль, щоб активно заманити заможних росіян до Вірменії. До того ж Єреван опублікував керівництво для російських підприємств, що охоплює все: від фізичного переїзду до перекладів криптовалюти, оренди квартир та перевезення домашніх тварин.

Крім іншого, серед країн ЄАЕС, Вірменія – єдина, яка має важливу торгову угоду з ЄС. Зокрема, трохи більше року тому набула чинності Угода про всеосяжне та розширене партнерство (CEPA) з Європейським Союзом. Оскільки CEPA знижує торговельні бар'єри для сфери послуг та комерційних товарів, а також спрощує процес отримання ліцензій, Вірменія є найбільш відповідним членом ЄАЕС для допомоги Росії у порушенні санкцій. Перераховані вище факти вказують на активну участь Вірменії в процесах обходу Росією західних санкцій шляхом переправлення санкційних товарів через свою територію.

Росія втратить свій воєнний вплив у країнах Організації договору про колективну безпеку.

РФ перекинула всі сили з країн-союзниць для війни в Україні, йдеться у зведенні Інституту вивчення війни (ISW).

Зараз ви читаєте новину «Торгівля Вірменії з Росією викликає питання щодо реекспорту санкційних товарів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути