четвер, 24 листопада 2022 15:00

"Швейцарський нейтралітет позбавляє ЗСУ снарядів" - Констанца Штельценмюллер

"Швейцарський нейтралітет позбавляє ЗСУ снарядів" - Констанца Штельценмюллер
Керівник Центру США та Європи в Інституті Брукінгса Констанца Штельценмюллер вважає, що війна в Україні ставить під сумнів давній нейтралітет країн Європи / Wikipedia

Думки у британській The Financial Times керівника Центру США та Європи в Інституті Брукінгса Констанци Штельценмюллер

Багата, нейтральна, захищена від агресивних чи бідних сусідів скелястими гірськими хребтами Швейцарія – країна, про яку мріють деякі німці. Відносини між Берном і Берліном, як правило, йшли гладко. Але вторгнення Росії в Україну викликає тремтіння політичних потрясінь по всій Європі, і їх не зупиняють Альпи.

Міністр оборони Німеччини Крістін Ламбрехт написала гнівні листи своєму колезі в Берні з приводу потреби у додаткових боєприпасах для німецьких зенітних установок Gepard, які Берлін відправляє Києву. Недавні ракетні удари Росії по об'єктах в Україні роблять цей заклик ще актуальнішим.

12 тис. боєприпасів до німецьких знарядь Gepard вироблені в Швейцарії. Вона має право вето на їхній перепродаж чи передачу в дар. Берн відхилив два прохання Берліна дозволити їхній реекспорт Києву

12 тис. 35-мм боєприпасів, про які йдеться, були вироблені в Швейцарії. Вона має право вето на їхній перепродаж чи передачу в дар. Берн офіційно відхилив два прохання Берліна дозволити їхній реекспорт Києву. І справді, руки швейцарців зв'язані строгими юридичними правилами щодо експорту озброєнь.

Ця суперечка загострила дебати у Швейцарії про життєздатність та цінність її священної традиції нейтралітету в той час, коли війна повернулася до Європи. У минулому цей принцип інтерпретувався з прагматизмом - він не заважав Берну посилати солдатів у військові місії ЄС, а його збройним силам працювати з НАТО. Водночас Берн не приєднався до жодного військового союзу, розірвала рамкову угоду з ЄС у 2021 році, і відмовився дозволити літакам НАТО перевозити зброю через повітряний простір Швейцарії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Остання атака Росії – аргумент, щоб поставляти більше ППО" – Юліуш Сабак

Задля справедливості слід зазначити, що швейцарці беззастережно засудили агресію Кремля, прийняли українських біженців і повторили майже всі санкції ЄС проти Москви, включаючи заморожування активів сотень осіб, пов'язаних із Володимиром Путіним. Багато з них мають банківські рахунки у Швейцарії. Оцінна вартість заморожених активів не менше $100 млрд. Що ще важливіше, торгівля Швейцарії російськими товарами була обмежена – 80% російської нафти до війни продавалося через Женеву.

Для популістської та ізоляційної Швейцарської народної партії це вже анафема. Її лідер Крістоф Блохер звинуватив свою країну в "пособництві загибелі російських хлопчиків-солдатів".

Глава швейцарської партії "Центр" вимагає змінити закон про нейтралітет, щоб Німеччина могла відправляти боєприпаси в Україну, бо, за його словами, "Київ захищає і нас теж"

Інші прагнуть набагато більших змін. Лідер Ліберальної партії Тьєррі Буркарт хоче, щоб Швейцарія стала партнером НАТО. Лідери соціал-демократів закликають до більшої співпраці з ЄС. Голова партії "Центр" Герхард Пфістер вимагає змінити швейцарський закон, щоб Німеччина могла відправляти боєприпаси в Україну, бо, за його словами, "Київ захищає і нас теж".

Тим часом, інші нейтральні країни теж обережно переглядають свої відносини з НАТО, особливо з урахуванням рішення Фінляндії та Швеції подати заявки на членство після вторгнення в Україну. Австрія, як і Швейцарія, вважає за краще зберігати свої принципи, виявляючи при цьому більшу гнучкість на практиці. Проте, у відкритому листі, підписаному більш ніж 50 громадськими діячами, таку позицію названо "не лише нестійкою, а й небезпечною для нашої країни".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Політичне завдання з Кремля – взяти Бахмут" – Іґаль Левін

Міністр закордонних справ та оборони Ірландії Саймон Ковені закликав до "фундаментального переосмислення" системи безпеки – урядова перевірка оборони показала, що країна має "недостатньо надійний військовий потенціал для захисту Ірландії". Але він додав, що Дублін навряд чи вступить в НАТО "найближчим часом".

Берн, Відень та Дублін далекі від бойових дій в Україні. Тим не менше, вони прагнуть збільшити свої оборонні бюджети з менш ніж 1% від ВВП до більш ніж 1% від ВВП до кінця десятиліття. Але чи цього достатньо? Всі три країни глибоко інтегровані в глобальні торговельні та фінансові мережі та схильні до економічного примусу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Китай ставатиме агресивнішим щодо США. Це призведе до конфронтації" - Юрій Пойта

Москва уважно слідкує за цими внутрішніми дебатами. У травні посольство Росії в Берні заявило, що Кремль не зможе ігнорувати відмову Швейцарії від нейтралітету. Минулого тижня представник МЗС РФ Марія Захарова назвала дискусію в Ірландії "нелогічною та неконструктивною". Вона зловісно додала: "Як показує історичний досвід, втрата суверенних прав не означає нічого доброго".

Її думка точніше підтверджують нинішні спроби Путіна знищити державність України. Нейтральні держави Європи могли б замислитися, чи не захистить НАТО їхній суверенітет краще.

Переклад Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «"Швейцарський нейтралітет позбавляє ЗСУ снарядів" - Констанца Штельценмюллер». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути