Ексклюзиви
четвер, 13 квітня 2017 16:25

"Супердержава на розкаряках" та пошуки компромісу: підсумки візиту Тіллерсона до Москви

"Супердержава на розкаряках" та пошуки компромісу: підсумки візиту Тіллерсона до Москви
Держсекретар США Рекс Тіллерсон здійснив візит до Москви. Фото: currenttime.tv

12 квітня голова Державного департаменту США Рекс Тіллерсон здійснив візит до Москви. Зустрівся з президентом Росії Володимиром Путіним та міністром закордонних справ РФ Сергієм Лавровим. Сторони обговорювали, як поліпшити стосунки. Велику увагу приділили ситуації в Сирії та Україні.

Відносини в найнижчій точці

Напередодні візиту Тіллерсона в Росії відзначили значне погіршення відносин зі Сполученими Штатами Америки на тлі останніх подій у сирійському конфлікті. Назвали найскладнішим періодом із часів холодної війни. Про це йшлося у заяві прес-служби МЗС РФ.

Деградацію рівня довіри між країнами констатував і Володимир Путін.

Аналогічну думку висловив глава Держдепу США вже за підсумками візиту. За словами Тіллерсона, "поточний стан справ перебуває на найнижчому рівні". Дві ядерні держави не можуть перебувати в такому стані справ, наголосив він.

"Ми повинні зупинити деградацію наших відносин, повинні відновити довіру, щоб вирішити важливі для нас питання. Ми домовилися про створення робочої групи з негайного вирішення питань щодо стабілізації ситуації", - сказав Тіллерсон.

Холодний прийом

Тіллерсона в Москві прийняли прохолодно. Перед початком зустрічі Лавров вичитав американських журналістів, які, на його думку, голосно ставили запитання.

"Хто вас виховував? Хто вчив вас манерам?", - запитав Лавров.

Представниця російського МЗС Марія Захарова назвала поведінку американських журналістів "базаром". За її словами, кореспонденти "нестямно закричали", звертаючись до глави МЗС.

У вступній промові Лавров звернувся до Тіллерсона крижаним тоном. Згадав про ракетний удар по Сирії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Чувирло" - у Раді відреагували на хамство представника РФ в ООН

Голова Держдепу дипломатично відповів на зауваження. Наголосив, що відмінності в політиці існують. Але слід зосередитися на перспективі їх зменшення.

Після цього Рекс Тіллерсон провів 5-годинні переговори з головою російського МЗС та 2-годинну зустріч із Путіним. Раніше заявляв, що не зустрічатиметься з президентом РФ. Результати перемовин учасники оголосили на прес-конференції після зустрічі.

Асад має піти

США запропонували Росії усунути Башара Асада мирним шляхом.

"Ми детально обговорили майбутню роль Асада. Ми вважаємо, що правління сім'ї Асада добігає кінця. Вони (сім'я диктатора. - Gazeta.ua) спричинили це своєю поведінкою, розв'язавши війну, яка триває протягом останніх кількох років", – зазначив Тіллерсон.

Наголосив, що Росія є найближчим союзником Асада в конфлікті. Тому має найкращі засоби, щоб допомогти йому визнати необхідність свого відходу від влади.

"Ми вважаємо, що Асад повинен піти", – зауважив глава Держдепу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія заблокувала резолюцію по Сирії

Найбільша розбіжність у позиціях щодо Сирії простежувалася в ситуації із застосуванням хімічної зброї. Тіллерсон однозначно заявив, що зброю використовував режим Асада. Росія зажадала доказів.

Водночас сторони досягнули певного прогресу в питанні щодо Сирії, сказав Сергій Лавров. Зокрема, президент РФ Володимир Путін готовий відновити меморандум про безпеку польотів у Сирії. Дію документа Росія призупинила після ракетних ударів США по сирійській авіабазі. Москва і Вашингтон також домовилися продовжити співпрацю, щоб спробувати знайти політичне рішення для Сирії.

Україна як перешкода для відносин

Поліпшенню відносин між США і Росією стала на заваді ситуація в Україні, заявив Тіллерсон. Наголосив на важливості дотримання Москвою Мінських угод.

На думку Тіллерсона, Росія може досягти прогресу у виконанні угод шляхом деескалації насильства. Також має подбати про відвід сепаратистами важкого озброєння, щоб спостерігачі ОБСЄ могли виконати свою місію.

"Доки не буде досягнутий повний прогрес з виконання Мінських угод, ситуація з Україною залишається перешкодою для поліпшення відносин між США і Росією", - наголосив держсекретар США.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Трамп згадав про Україну: "Божевілля"

Лавров вважає, що адміністрація США продемонструвала готовність продовжити контакти з РФ щодо України.

"Ми торкнулися кризи в Україні. У нас єдина позиція, що Мінські домовленості потрібно виконувати", – сказав він.

За його словами, Москва готова обговорювати з Вашингтоном шляхи реалізації Мінських угод на додаток до нормандської четвірки.

"Ми відчули зацікавленість нинішньої адміністрації продовжити двосторонні контакти на цю тему, щоб допомагати шукати практичні шляхи реалізації повною мірою Мінських домовленостей. Ми вітатимемо такі зусилля, ми до них готові", - відзначив Лавров.

Також сторони обговорили спільну боротьбу з міжнародним тероризмом, ситуацію в Північній Кореї та Афганістані. Питання санкцій щодо Росії не піднімали. Однак Тіллерсон зауважив про можливість посилення тиску на РФ через втручання в американські вибори.

Реакція Трампа

Президент США Дональд Трамп заявив, що задоволений візитом голови Держдепу до Москви. За його словами, все відбулося навіть успішніше, ніж він очікував.

Трамп також зазначив, що подивиться, як розвиватимуться подальші відносини з Росією. Додав, що вони було б добре налагодити контакти з Москвою.

Під час спільної прес-конференції з генсеком НАТО Йенсом Столтенберґом Трамп назвав "приголомшливою" роботу держсекретаря США Рекса Тіллерсона на переговорах у Москві.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Генсек НАТО назвав Росію агресивною країною

"Хочу відзначити чудову роботу, виконану держсекретарем Рексом Тиллерсоном під час його візиту до Москви, щоб просунути інтереси у сфері безпеки США та їх союзників. Він провів приголомшливу роботу", - сказав Трамп.

Трамп також порівняв міць Росії та США, обговорюючи питання нормалізації відносин між Москвою і Вашингтоном.

"Путін - лідер Росії, Росія - сильна країна. Ми - дуже-дуже сильна країна. Подивимося, що із цього всього вийде", - заявив президент США.

Думка експерта

Український дипломат і громадський діяч, голова правління "Майдану закордонних справ" Богдан Яременко вважає візит Тіллерсона свідченням слабкості Росії.

"Супердержави не приймають у себе міністрів закордонних справ країн, які щойно завдали по них чи по їхніх інтересах ракетного удару. Цього не роблять навіть не супердержави, якщо у них є почуття гордості. Супердержави не дозволяють іноземним міністрам закордонних справ на своїй території виставляти публічний ультиматум: ви там почухайтесь і вирішуйте, з ким ви – із Сирією чи з США?

Російська політична традиція та імідж Путіна мали би примусити їх скасувати візит. Але нинішня реакція РФ на ракетну атаку виявилася просто безсилою злобою. Адже ракети таки потрапили в ціль. Росія нічого цьому не змогла протиставити. Нинішню ситуацію із "супердержавою на розкаряках" бачать усі", – написав він.

Зараз ви читаєте новину «"Супердержава на розкаряках" та пошуки компромісу: підсумки візиту Тіллерсона до Москви». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути