середа, 15 вересня 2021 13:32

США можуть передати Україні оборонні системи "Залізний купол"

США можуть передати Україні оборонні системи "Залізний купол"
Система "Залізний купол" в Ізраїлі / Reuters

США можуть надати Україні компоненти системи протиракетної оборони "Залізний купол".

Таку використовує Ізраїль. Про це пише видання Politico, посилаючись на пропозицію в Конгресі для адміністрації президента США Джо Байдена. З посиланням на Politico пише "Дзеркало тижня".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зона небезпеки для України. Кулеба прокоментував створення "союзної держави" Росії та Білорусі

За даними Politico, американські законодавці включили до законопроекту про оборонний бюджет США на 2022 рік поправку про надання Києву компонентів системи ППО. Автор поправки - законодавець з Флориди Скотт Франклін. Пентагон має представити доповідь з описом варіантів потенційного продажу або передачі ВСУ систем, які, ймовірно, не будуть використовуватися найближчим часом в США.

2019-го армія США отримала дві батареї "Залізного купола", але їх не інтегрували в систему ППО, оскільки вони не спроєктовані для роботи в рамках нової американської армійської системи. Ці дві батареї можуть стати ймовірними "кандидатами" для передачі Києву. Американський експерт Майкл Кауфман зазначає, що виникає питання щодо ефективності цієї системи в Україні.

"З тактичної точки зору вона може не бути ефективною на близькій відстані або на лінії зіткнення, оскільки система ризикує бути швидко знесена російськими ракетними системами залпового вогню. Але вона може перехоплювати ракети більшої дальності, що дозволить захищати певний важливий об'єкт або командний центр на Сході України", - каже Кауфман.

За даними DW, один постріл цієї системи коштує €66 тис. Через таку вартість Ізраїль за допомогою "Залізного купола" перехоплює не всі постріли ворогів, а тільки ті, які спрямовані в густонаселені райони. Завдання "Залізного купола" - захист країни від балістичних, крилатих ракет, снарядів і повітряних загроз інших видів. Батареї ППО складаються з ракет-перехоплювачів, радарів, а також систем управління. Останні займаються аналізом того, куди може потрапити ворожий снаряд.

Радіолокаційна технологія повинна визначити потенційно небезпечні ракети - тобто ті, які можуть потрапити в житловий сектор. Потім система визначає, які з них варто перехопити. Самі ракети-перехоплювачі запускаються вгору з мобільних або стаціонарних станцій. Після цього вони розривають ворожі ракети в повітрі.

У Росії та Білорусі почалися спільні військові навчання "Захід-2021". Вони триватимуть до 16 вересня.

Зараз ви читаєте новину «США можуть передати Україні оборонні системи "Залізний купол"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути