вівторок, 20 жовтня 2020 18:10

Сотням кенійок щодня проводять жорстоке обрізання

Сотням кенійок щодня проводять жорстоке обрізання
Кенійська дівчина після обрізання, жовтень 2014 року / Reuters

Тисячам дівчат у кенійському регіоні Країна Мігорі протягом минулого місяця провели ритуал жіночого обрізання.

Він передбачає калічення чи вирізання жіночих зовнішніх статевих органів. За даними місцевої неурядової організації, в останні тижні вересня щодня близько 100 дівчатам робили процедуру. Про це пише британська The Daily Mail.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Понад 200 в'язнів утекли з тюрми

На честь ритуального обрізання в окрузі Курія-Уест навіть провели парад. Дівчат загорнули в ковдри, а до деяких прикріпили повітряні кульки. Вони йшли вулицями в оточенні чоловіків із мачете та іншою зброєю під музику.

Кенійська газета Daily Nation написала 14 жовтня, що принаймні 80 дівчат із Курія-Уест втікли з дому через страх обрізання. Діти віком 9-13 років шукали притулку в школі для дівчат.

Початок осені в регіоні - сезон обрізання. Попри зусилля уряду Кенії з викорінення таких практик, вони існують, а поліція часто боїться чи не хоче перешкоджати.

Деякі дівчата бояться, що сім'ї осудять їх за відмову і вони не зможуть продовжити навчання. Міжнародні неурядові організації кажуть, що батьки пообіцяли їм забрати дочок, не піддаючи обрізанню, й за сім'ями стежитимуть, щоб переконатися, що дотримуються домовленостей.

Дівчата, які пережили обрізання, мають потім проблеми зі здоров'ям - сильний біль, шок, кровотечу, інфекції та труднощі при сечовипусканні. Ритуал також має наслідки для сексуального, репродуктивного і психічного здоров'я.

Також дівчат часто віддають в ранні шлюби, вони не повертаються до навчання. Освіту розглядають як важливий інструмент у боротьбі з цим. Через коронавірус, закриття установ і брак фінансування, викорінення жорстоких практик ускладнилося. До пандемії Covid-19 Кенія була однією з найуспішніших країн щодо викорінення обрізань.

За даними ООН, обрізання визнано порушенням прав людини, здоров'я та недоторканності дівчат і жінок. Попри це, воно практикується в 30 країнах Африки і Близького Сходу. Проблема має глобальний характер, бо також зустрічається в деяких країнах Азії і Латинської Америки, а також в громадах іммігрантів по світу. За даними ООН, 2020-го близько 4,1 млн дівчат у світі можуть пройти обрізання.

Законодавство Кенії передбачає кримінальну відповідальність для всіх, хто причетний до організації чи проведення обрізання. А також для всіх, хто не повідомив про злочин, відповідно до законодавчих змін від 2011-го. Попри те, що були деякі арешти і суди, виконання закону залишається проблемою через брак ресурсів, труднощі з доступом у віддалені райони і небажання деяких суддів виконувати вироки.

Зараз ви читаєте новину «Сотням кенійок щодня проводять жорстоке обрізання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути