Ексклюзиви
четвер, 02 листопада 2023 13:11

Спецтема: Війна Росії проти України

Що об'єднує війну в Ізраїлі та Україні

Що об'єднує війну в Ізраїлі та Україні
Прапори Ізраїлю на екранах в Києві, 8 жовтня 2023 року / East News

Думки у виданні The New York Times оглядача Томаса Фрідмана

Відступіть досить далеко назад, і точно побачите, що сьогодні рухає геополітикою - Україна намагається приєднатися до Заходу. Ізраїль намагається приєднатися до нового Близького Сходу. Росія та Іран об'єдналися, щоб спробувати заблокувати обидва рухи вперед.

Спікер Палати представників просуває бюджет, який допоміг би Ізраїлю краще захищатися, але позбавив би Україну необхідної економічної та військової допомоги США

На жаль, новий спікер Палати представників від Республіканської партії Майк Джонсон або занадто недосвідчений, або занадто ідеологічний, або й те, й інше, щоб бачити це. Він просуває бюджет, який допоміг би Ізраїлю краще захищатися, але позбавив би Україну необхідної економічної та військової допомоги США для відбиття атаки Росії.

Він обумовив навіть $14,3 млрд, які адміністрація хоче надіслати Ізраїлю, тим, що президент Джо Байден погодиться вилучити ту ж суму з коштів, доданих до Служби внутрішніх доходів, щоб вона могла краще збирати податки з шахраїв. Увага, ізраїльське лобі - не погоджуйтеся з цією грою. Наступного разу допомога Ізраїлю буде прив'язана до крайніх позицій Республіканської партії щодо абортів чи зброї.

Слава Богу, Джонсон не був доповідачем під час Другої світової війни. Він і його короткозорі члени могли наполягати на фінансуванні війни проти німців у Європі, але не проти японців у Тихому океані. Або погодилися б на допомогу союзникам за лендлізом лише в тому випадку, якщо президент Франклін Рузвельт піде на щось їм потрібне.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Можемо отримати "чорну діру" на Близькому сході" - Сергій Данилов

Якщо це звучить як абсолютно непослідовний світогляд, який підриває американське глобальне лідерство, яке сформувало світ, у якому ми процвітали протягом останнього століття, це тому, що так і є. Якщо вам здається, що лідери Республіканської партії в Палаті представників є маленькими мислителями у великому часі, це тому, що вони такими і є. Вони безсоромні, ганебні та небезпечні.

Тому що це важливий момент, щоб порівняти його з 1945 чи 1989 роками.

Якщо Україні вдасться вирватися з рук Росії та врешті-решт приєднатися до НАТО та ЄС з її грізною армією, експортом агропродукції та технологічною доблестю, то це стане гігантським поштовхом для цілісної та вільної Європи. Якщо Ізраїлю вдасться повернутися до столу переговорів щодо рішення про створення двох держав із Палестинською адміністрацією, щоб прокласти шлях до нормалізації відносин між єврейською державою та Саудівською Аравією - це стане величезним поштовхом для нового, більш плюралістичного Близького Сходу.

Якщо ці тектонічні зрушення відбудуться, світ після завершення холодної війни матиме набагато більше шансів впоратися з іншими глобальними викликами, ніж якщо ці зрушення будуть зупинені.

Путін розпочав війну, щоб зупинити Україну від розширення цілісної та вільної Європи

Але вам не потрібно говорити арабською, івритом, перською, російською чи українською, щоб зрозуміти, що підтримуваний Іраном ХАМАС розпочав свою війну, щоб завадити нормалізації відносин між Саудівською Аравією та Ізраїлем, і запобігти ізоляції Тегерана. І що Володимир Путін розпочав свою війну, щоб зупинити Україну від розширення цілісної та вільної Європи, та запобігти ізоляції Москви.

Росія під керівництвом Путіна та Іран під керівництвом аятолли Алі Хаменеї мають багато спільного, стверджував російський експерт Леон Арон, автор книги "На тигрі: Росія Володимира Путіна та використання війни".

"Обидва лідери не можуть нічого запропонувати своїм народам, окрім квазірелігійних війн, які дозволяють їм залишатися при владі, тримаючи свої країни або у стані війни, або готовими до війни", - сказав він мені.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Москва кілька разів програла битву за Україну" - Євген Глібовицький

Обидва лідери стріляють в інші країни, чиї прагнення є антитезою ідентичності отруйного ядра режимів в Росії та Ірані.

"Україна доводить, що може існувати слов'янська, православна країна, етнічно дуже близька до Росії, але вільна, демократична та процвітаюча, із західною політичною і економічною орієнтацією, яка не потребує стану війни з Заходом або бути поліцейською державою, як Білорусь чи військовою диктатурою, як Росія", – сказав Арон.

Тим часом нормалізація відносин між єврейською державою та Саудівською Аравією, батьківщиною ісламу, дуже ймовірно прокладе шлях до нормалізації відносин між Ізраїлем та найбільш густонаселеною мусульманською країною світу - Індонезією, а також Малайзією і, можливо, пізніше навіть Пакистаном. Це доведе, що євреям і мусульманам не судилося вічно воювати, і вони можуть відродити не завжди гармонійні, але часто нормальні відносини, якими їхні спільноти користувалися протягом більшої частини історії, до палестинського конфлікту. Ніщо не могло б більше ізолювати Іран.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Інколи Офіс президента шкодить міжнародній політиці" - Володимир Огризко

ХАМАС знав, що якби Ізраїль зміг нормалізувати відносини з Саудівською Аравією на умовах, які б задовольнили більш помірковану палестинську владу на Західному березі ріки Йордан та принесли б їй значні фінансові переваги та більшу легітимність, то модель ХАМАСу "Опір в Газі назавжди" була б повністю ізольованою.

Тож ХАМАС розпочав цю війну, знаючи, що вона принесе смерть і руїну не лише багатьом ізраїльтянам, а й багатьом його власним невинним цивільним. Огидно. Іран знав те саме.

Якщо потік зброї до Києва перекриють, то все, що Путіну потрібно буде, це рахувати дні до переобрання Трампа, і Україна стане його. Принаймні, він так вважає

Все це створило величезні можливості для Путіна. Минулого тижня він вітав делегацію ХАМАС у Москві, і розширює відносини з Іраном. Тегеран постачає Путіну дрони та ракети для знищення українців в обмін на кібертехнології, передову авіацію та, можливо, зенітне обладнання. Це безпрограшний варіант для Путіна. Допомагаючи Ірану розпалювати вогонь війни між Ізраїлем і близькосхідними помічниками Ірану, Путін знає, що він змушує США відправляти більше запчастин, ракет Patriot і 155-міліметрових артилерійських снарядів в Ізраїль замість України. Якщо потім цей потік зброї до Києва буде перекрито Джонсоном і Республіканською партією в Палаті представників, то все, що Путіну потрібно буде зробити, це порахувати дні до переобрання Дональда Трампа президентом США, і Україна стане його. Принаймні, він так вважає. Крім того, вся нестабільність підвищує ціни на нафту!

У той час як республіканці грають у небезпечні ігри з військовою та економічною допомогою, ось дві речі, про які військові чиновники США кажуть, що вони стурбовані.

По-перше, вони вірять, що ізраїльтяни хочуть взяти лише місто Газа, де сидить ядро військової та людської інфраструктури ХАМАС, а потім використовувати це як стартовий майданчик для більш тактичних атак на керівництво ХАМАС і ракетні установки в решті Сектору Гази, не займаючи її всю. Але військовий прогрес Ізраїлю вже стикається зі звичайним викликом у міських війнах - ви зупиняєтеся в провулках, а потім викликаєте повітряні сили, щоб знищити ворога та будь-кого іншого поблизу, що призводить до значних жертв серед цивільних. США не можуть ігнорувати або захищати цю стратегію довго, кажуть офіційні особи в Америці.

По-друге, США все ще бачать гігантську діру в серці стратегії Ізраїлю - хто керуватиме Сектором Газа, якщо і коли ХАМАС виженуть звідти? Єдина вірогідна перспектива – палестинська влада на Західному березі ріки Йордан. Але єдиний спосіб, у який палестинські лідери візьмуть на себе цю роль, це якщо Ізраїль прийме рішення про створення двох держав. Але нинішній уряд Біньяміна Нетаньягу прагне анексувати Західний берег.

Тож виглядає так, ніби ізраїльська армія повторно окупує Газу, щоб зрештою передати її якійсь легітимній палестинській владі, а ізраїльські крайні праві політики та поселенці працюють, щоб делегітимізувати цю ж владу та вигнати палестинців із Західного берега. Це стратегічне протиріччя. Ізраїлю насправді потрібен мирний процес із палестинською владою під час війни.

Україна не може отримувати значну підтримку Заходу, якщо не досягне значних успіхів проти армії Путіна цієї зими або не вирішить, що це неможливо, і погодиться на якусь брудну угоду

Жорстока правда полягає в тому, що Ізраїль не може вийти з Гази без надійного палестинського партнера, який би там керував. Україна не може отримувати значну підтримку Заходу, якщо не досягне значних успіхів проти армії Путіна цієї зими або не вирішить, що це неможливо, і погодиться на якусь брудну угоду. Тобто якийсь територіальний компроміс з Путіним в обмін на гарантію безпеки від НАТО і шлях до ЄС. Жоден із західних лідерів не готовий сказати це вголос Києву, але всі це знають і вірять - підтримка Заходом України не може і не буде тривати для підтримки нескінченної війни на виснаження.

Тому сьогодні Америка має допомогти Ізраїлю та Україні притупити вісь Росія-Іран на своїх театрах. Але наступного ранку після воєн в Ізраїлі та Україні доведеться зіткнутися з дуже важким вибором. Оскільки ми можемо виписати великі чеки обом сьогодні, то кожен з них матиме термін придатності та вимагатиме дуже болісних політичних рішень.

Переклад Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Що об'єднує війну в Ізраїлі та Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути