четвер, 05 листопада 2020 12:31

Скандальні призначення новозеландської прем'єрки: заступник прем'єра – гей, глава МЗС – маорі

Скандальні призначення новозеландської прем'єрки: заступник прем'єра – гей, глава МЗС – маорі
Грант Робертсон / The Independent

Переобрана на другий термін новозеландська прем'єрка Джасінда Ардерн призначила першого відкритого гея своїм заступником.

Колишній міністр фінансів Грант Робертсон став першим австралійським геєм-політиком, який визнав сексуальну орієнтацію, але зберіг портфель міністра. Про це пише The Independent.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Виграла вибори через успішну боротьбу з коронавірусом

Також прем'єрка призначила кількох законодавців із-поміж корінних народів маорі на керівні посади. Зокрема, Наная Махутов стала новим главою МЗС. У неї моко кауае - традиційне татуювання маорі на підборідді. Ще один маорі, Кельвін Девіс, буде міністром у справах дітей.

Робертсон тривалий час був близьким соратником Ардерн і головним стратегом її передвиборної кампанії. Він сказав, що намагається бути міністром всіх новозеландців. Проте також вважає, що для молодих членів спільноти ЛГБТ важливо бачити як люди, з якими себе ідентифікують, отримують провідні ролі в державі.

"Я досі отримую багато електронних листів і повідомлень від молодих геїв, лесбіянок, бісексуалів і трансгендерів, які звертаються до мене, як до прикладу до наслідування. Тож продовжуватиму виконувати свою роботу так само, як і раніше, але пишаюся тим, що саме я отримав цю посаду", - сказав Робертсон.

Прем'єрка Ардерн заявила, що всі посади в новому уряду розподілені по заслугах. Новий уряд прийме присягу в п'ятницю.

"Думаю, одна з особливостей Нової Зеландії, що ми часто живемо в просторі, де всі питання про різноманітність стають другорядними", - сказала вона.

Лейбористська партія Ардерн отримала абсолютну більшість у парламенті на загальних виборах минулого місяця. Так жителі оцінили успіхи влади в стримуванні коронавірусу.

Уперше, відколи країна ввела пропорційну систему виборів 24 роки тому, одна партія отримала більшість в парламенті. Проте Лейбористи підписали угоду про співпрацю з Партією зелених. Там йдеться, що обидві сили будуть працювати разом щодо питань клімату, довкілля і благополуччя дітей. Двом депутатам від Партії зелених віддали міністерські посади поза урядом. Один із керівників "зелених", Джеймс Шоу, стане міністром з питань зміни клімату, а інша, Марама Девідсон, матиме пост, який стосуватиметься запобіганню сімейного і сексуального насильства.

Зараз ви читаєте новину «Скандальні призначення новозеландської прем'єрки: заступник прем'єра – гей, глава МЗС – маорі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути