Ексклюзиви
четвер, 07 травня 2020 10:48

Шедевр викрали за 50 секунд

Шедевр викрали за 50 секунд
Третя версія "Крику" - у приватній колекції. Фото: Wikipedia

У готельному номері в Осгордстранді, Норвегія, знайшли вкрадену картину "Крик" Едварда Мунка 7 травня 1994-го.

Полотно викрали з музею в Осло 12 лютого. Двоє злодіїв розбили вікно в Національній галереї, перерізали мотузку, на якій висіла картина, і залишили записку: "Тисячу разів дякуємо за таку погану охорону!" Усе тривало 50 секунд.

Через кілька днів після крадіжки група людей сказала, що може повернути картину, якщо по телебаченню покажуть фільм із закликами не робити абортів. Обіцянка виявилася фальшивою. Також в уряд надійшов лист із вимогою виплатити $1 млн. Грошей не заплатили, бо доказів, що картину повернуть, не було.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Художник детально показав чуттєву красу жіночого тіла

У передмісті Осло поліція знайшла чотири частини рами картини. Також там була зашифроване листування злодіїв про те, що треба обговорити викуп.

1996-го за крадіжку заарештували чотирьох людей. Серед них — Пеела Енгера. Його вже заарештовували 1988-го за викрадення полотна "Вампір" Мунка. Його засудили до 6,5 року за ґратами. 1999-го він утік, коли в'язні працювали в полі. Затримали через 12 днів. У білій перуці і великих сонцезахисних окулярах намагався купити квиток до Копенгагена на залізничному вокзалі.

2004-го іншу версію "Крику" разом із "Мадонною" викрали з музею Мунка в Осло. У травні 2006-го поліція заарештувала трьох чоловіків. У серпні знайшли картини.

Зараз ви читаєте новину «Шедевр викрали за 50 секунд». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути