середа, 09 серпня 2023 14:33

Спецтема: Війна Росії проти України

Рубль наблизився до психологічної позначки 100 за долар

Рубль наблизився до психологічної позначки 100 за долар
Рубль продовжує падіння. Фото: pixabay.com

Падіння російського рубля продовжується на тлі значного відтоку валюти в РФ і санкцій у зв'язку з війною проти України.

Про це повідомило агентство Bloomberg.

Рубль ослаб на 23% стосовно долара цього року, що перемістило його до трійки найгірших валют, що розвиваються, разом із турецькою лірою та аргентинським песо.

Рубль торгувався нижче 97 за долар і наближається до позначки 100 за долар. Це рівень, який востаннє спостерігався протягом першого місяця після того, як РФ розпочала повномасштабну агресію проти України торік у лютому.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Туалетний папір Zewa і прокладки Libresse покинули Росію

Очікується, що профіцит рахунку поточних операцій – приблизно різниця між експортом та імпортом – буде близьким до нуля у липні після того, як у червні став негативним, за оцінками Bloomberg.

Рубль впав на тлі збільшення державних витрат РФ, падіння доходів від енергетики та прагнення росіян розміщувати кошти на зарубіжних рахунках.

За даними російського центробанку, у червні великі російські експортери продали над ринком 84% свого валютного виторгу. Але їхні доходи – ключове джерело твердої валюти для Росії після вторгнення – скоротилися до $6,9 млрд у липні з $16,8 млрд за той же період минулого року.

4 серпня рубль вперше з весни 2022 року опустився до 95 щодо долара після удару по десантному кораблю "Оленегорский горняк" у Новоросійську в РФ.

Минулого місяця Сполучені Штати Америки і Канада розширили санкції проти російських фізичних і юридичних осіб. У "чорні списки" потрапили, зокрема, російські платіжні системи.

Торік запрацювало ембарго на постачання російської нафти у країни Європейського Союзу. Рада ЄС встановила граничну ціни на нафту і нафтопродукти та оливи з Росії на рівні $60 за барель.

Зараз ви читаєте новину «Рубль наблизився до психологічної позначки 100 за долар». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути