Ексклюзиви
понеділок, 07 серпня 2023 07:15

Розгорнули літаки та кораблі: у США відреагували на дії Росії та Китаю біля Аляски

Розгорнули літаки та кораблі: у США відреагували на дії Росії та Китаю біля Аляски
Американські військові відповіли на патрулювання російськими та китайськими кораблями біля Аляски. Фото: chas.news

Військові Сполучених Штатів Америки розгорнули сили для спостереження за 11 російськими і китайськими кораблями біля узбережжя Аляски.

За даними Північного командування США, російсько-китайський військово-морський патруль був демонстрацією сили та не становив загрози для США чи Канади. Про це повідомляє CNN.

Північне Командування Збройних сил США і Командування повітряно-космічної оборони Північної Америки розгорнули літаки і кораблі для спостереження за російським і китайським патрулем, який перебував у міжнародних водах.

За словами сенаторів-республіканців від Аляски Дена Саллівана і Лізи Мурковскі, загалом 11 російських і китайських кораблів діяли поблизу Алеутських островів. Їх зустріли чотири есмінці ВМС США.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Китай продає Росії багато устаткування для війни – ЗМІ

Мурковскі повідомила, що вона і Салліван вже кілька днів перебувають у "тісному контакті з керівництвом командування Аляски й отримали докладні засекречені матеріали про іноземні судна, які проходять транзитом через американські води на Алеутах".

А речник посольства Китаю Лю Пенгю повідомив, що спільне морське патрулювання провели "відповідно до щорічного плану співпраці між китайськими та російськими військовими".

"Ці дії не спрямовані проти будь-якої третьої сторони і не мають нічого спільного з поточною міжнародною і регіональною ситуацією", ‒ сказав Пенгю.

Водночас сенатор Салліван нагадав, що китайські та російські судна підійшли так само близько до Аляски минулого літа і були зустрінуті кораблем Берегової охорони США, який в той час здійснював звичайне патрулювання. За словами сенатора, це була "прохолодна" реакція, яка змусила його вимагати від вищого військового керівництва бути готовими до більш рішучої відповіді в майбутньому.

"З цієї причини я був радий побачити, що останнє патрулювання було зустрінуте чотирма есмінцями ВМС США, це посилає потужний сигнал Сі Цзіньпіну і Володимиру Путіну про те, що Сполучені Штати без вагань будуть захищати і відстоювати наші життєво важливі національні інтереси на Алясці", – сказав Салліван.

Військово-морські сили Росії та Китаю цього тижня патрулювали узбережжя Аляски. Це була найбільша така флотилія, яка підійшла до берегів США.

11 російських і китайських кораблів підійшли до Алеутських островів. До територіальних вод США кораблі не входили. За ними стежили чотири американські есмінці та літаки P-8 Poseidon.

Зараз ви читаєте новину «Розгорнули літаки та кораблі: у США відреагували на дії Росії та Китаю біля Аляски». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути