Ексклюзиви
вівторок, 22 листопада 2022 18:11

Спецтема: Війна Росії проти України

"Росіяни спалювали на сміттєзвалищі тіла своїх солдатів" – що пише світова преса
7

Репортаж із сміттєзвалища на краю Херсона, де росіяни спалювали тіла своїх загиблих солдатів. До імпровізованого крематорію нікого не підпускали, але був сильний сморід гниючої плоті та густий чорний дим. Місце, де потім закопали залишки тіл, зараз може бути заміновано. Велика Британія передала Україні високоточні ракети Brimstone-2, які можуть вражати мобільні цілі на відстані 60 км. Ось дещо з того, що писали про нас у світових ЗМІ.

"Росіян спалювали тіла своїх солдатів на сміттєзвалищі в Херсоні", The Guardian, Велика Британія

Сміттєзвалище на околиці Херсона, де-не-де серед куп сміття видимі натяки на те, що, за словами місцевих і робітників, відбувалося в недавньому минулому. Російські прапори, мундири та каски з'являються з-поміж гниючого бруду, а сотні чайок та десятки приблудних собак риються навколо.

Влітку, коли російська окупація області була на останньому подиху, це місце, де жителі викидали сміття, стало забороненою зоною, суворо оточеною російськими військами.

Жителі Херсона бачили, як на звалище під'їжджали російські вантажівки з чорними мішками, які потім підпалювали, наповнюючи повітря великою хмарою диму і жахливим запахом палаючої плоті

Декілька місцевих і робітників розповіли, що причина секретності в тому, що окупаційні сили мали жахливу мету - скинути тіла своїх полеглих і спалити їх. Мешканці повідомляють, що бачили, як туди під'їжджали російські відкриті вантажівки з чорними мішками, які потім підпалювали, наповнюючи повітря великою хмарою диму і жахливим запахом тіл, що горять.

Вони вважають, що росіяни позбавлялися тіл своїх солдатів, які загинули під час запеклих боїв у ті літні дні.

"Щоразу, коли наша армія обстрілювала росіян, вони вивозили останки на смітник і спалювали", - каже 40-річна Ірина, мешканка Херсона.

Автор: The Guardian
  Дві російські каски на звалищі у Херсоні
Дві російські каски на звалищі у Херсоні

Спроби України повернути собі місто почалися наприкінці червня, коли ракети далекого радіусу дії HIMARS дісталися до лінії фронту. Київ успішно використав їх, щоб завдати серйозної шкоди мостам через Дніпро, знищити російські склади боєприпасів та завдати удару по артилерії та живій силі противника. Приблизно в цей час, за словами мешканців, вони вперше почали бачити події на сміттєзвалищі.

The Guardian відвідала сміттєзвалище на околиці міста через п'ять днів після звільнення Херсона та поспілкувалася з її робітниками, а також з кількома жителями.

Автор: The Guardian
  Робочі на майданчику
Робочі на майданчику

"Російські пригнали "Камаз", наповнений сміттям та трупам. Усе разом вивантажили. Думаєте, хтось збирався їх ховати? Вони скинули їх, а потім закидали сміттям і все. Я не бачив, чи тіла належали солдатам чи цивільним", - сказав працівник сміттєзвалища.

45-річна Світлана Вікторівна разом із чоловіком Олександром роками возить сміття на звалище своєю вантажівкою. Вона розповіла, що на в'їзді був російський блокпост.

Автор: The Guardian
  «Щоразу, коли наша армія обстрілювала росіян, вони вивозили рештки тіл на звалище і спалювали», - каже Ірина (в центрі)
«Щоразу, коли наша армія обстрілювала росіян, вони вивозили рештки тіл на звалище і спалювали», - каже Ірина (в центрі)

"Нас не підпускали до території сміттєзвалища, де спалювали тіла. Вони приїжджали, залишали частину своїх солдатів тут, розвантажувалися і все спалювали. Якось ми з чоловіком приїхали не в той час. Прийшли сюди, допоки вони займалися своїми справами. Вони сильно вдарили мого чоловіка палицею по лицю. Решток тіл не бачила. Вони закопали все, що залишилося", - каже вона.

Міністр оборони Росії Сергій Шойгу заявив, що в Україні загинуло близько 6000 солдатів, але, за оцінками Пентагону наприкінці літа, близько 80 тис. російських військових загнили або були поранені.

Працівники сказали, що росіяни обрали місце в самому ізольованому місці звалища. Водій, який працював там, сказав, що не виключає, що вони могли замінувати ту територію або залишити пристрої, що не розірвалися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Остання атака Росії – аргумент, щоб поставляти більше ППО" – Юліуш Сабак

"Я чув цю історію, але не їздив так далеко. Можу гарантувати, хоч би що вони робили, це смерділо жахливо, як тухле м'ясо. І дим був густим", – каже водій.

Жителі багатоквартирного будинку навпроти сміттєзвалища розповіли, що, коли росіяни почали палити, піднялася велика хмара диму, наповнивши повітря нестерпним смородом розкладання, настільки, що було неможливо дихати.

Коли відчула запах диму, мене знудило. Дим був такий густий, що сусідньої будівлі не було видно – місцева мешканка

"Коли відчула запах цього диму, мене знудило. Ще було страшно, бо смерділо паленим волоссям і ще так, як у стоматолога, коли вам свердлять зуб перед тим, як ставити пломбу. І дим був такий густий, що сусідньої будівлі не було видно", - каже 60-річна Олеся Кокоріна, яка мешкає на восьмому поверсі.

Деякі вважають, що спалення тіл власних солдатів було найпростішим способом позбутися трупів, оскільки мости через Дніпро, коли росіяни були практично відрізані на західному березі, були дуже крихкими, щоб витримувати вантажівки.

Десятки інших херсонців підтвердили повідомлення сусідів, але українська влада поки що мовчить.

Тіл тисяч загиблих солдатів росіяни неофіційно позбавляються. Кремль реєструє їх як "зниклих безвісти" у спробі приховати втрати в Україні

СБУ вважає, що тіл тисяч загиблих російських солдатів неофіційно позбавляються, бо Кремль реєструє їх як "зниклих безвісти" у спробі приховати втрати у війні в Україні.

У перехопленому у травні телефонному дзвінку російського солдата він сказав, що його товариші поховані на "смітнику, шаром у людський зріст" неподалік від окупованого Донецька.

"Там стільки "вантажу-200", що гори трупів досягають 2 м заввишки. Це не морг, а величезне звалище. Просто скидають їх туди. Потім їм простіше вдати, що вони просто зникли безвісти, і все", - сказав він у телефонній розмові.

"Британські ракети Brimstone готові перетворити життя російських солдатів на пекло", The Telegraph, Велика Британія

Велика Британія відправила Україні вдосконалену модель ракети Brimstone з лазерним наведенням, дальність дії якої вдвічі більша, ніж у попередньої конструкції. Українські війська модифікували під це вантажівки як мобільні пускові платформи для знищення російських танків та іншої техніки з великої відстані. Ці ракети зазвичай запускають з повітря.

Ракети, поряд із аналогічними протитанковими засобами, надісланими іншими західними союзниками України, мають зіграти центральну роль у стримуванні можливого військового наступу Москви.

Автор: MBDA Systems
  Ракети Brimstone-2 можуть вражати цілі, відстежуючи лазером
Ракети Brimstone-2 можуть вражати цілі, відстежуючи лазером

Велика Британія вперше передала Україні ракети Brimstone близько півроку тому. Але зараз вислала більш сучасну версію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Доведеться розставляти неприємні пріоритети: захищати житлові об'єкти чи інфраструктуру" - сер Лоуренс Фрідман

Ракети, кожна з яких коштує близько $207 тис., можуть вражати цілі, відстежуючи лазером, звідки випустили снаряд з літака чи бронетехніки, або вибирати власну ціль із заздалегідь запрограмованого списку за допомогою надзвичайно високочастотного радара. Система дозволяє зброї сканувати поле бою та вибирати найбільш підходящу ціль, виключаючи цивільні автомобілі або менш важливу військову техніку. Brimstone можна використовувати в населених пунктах з великою точністю, обмежуючи потенційні побічні збитки для цивільного населення.

Перша версія Brimstone надійшла на озброєння у 2005 році. У 2008 році її модернізували, щоб можна було наводитися за допомогою лазера. Brimstone-2 надійшла на озброєння у 2016 році.

З дальністю польоту при запуску з реактивного літака приблизно 60 км і боєголовкою масою 6,3 кг Brimstone-2 призначена для ураження наземних цілей, включаючи транспортні засоби, що рухаються

З дальністю польоту при запуску з реактивного літака приблизно 60 км і боєголовкою масою 6,3 кг Brimstone-2 призначена в першу чергу для ураження наземних цілей, включаючи транспортні засоби, що рухаються. Також є морська версія цієї зброї, призначена для ураження швидких ударних суден, таких як швидкісні катери.

Автор: Brize NORTON
  Ракети Brimstone-2 завантажують у літак
Ракети Brimstone-2 завантажують у літак

Під час візиту до Києва у вихідні британський прем'єр Ріші Сунак оголосив, що Україні відправлять ще один пакет військової допомоги у розмірі $60 млн.

Вважалося, що Brimstone-2 не є частиною цього пакету, який натомість зосереджений на постачанні зенітної зброї та боєприпасів для протидії загрозі від поставлених Іраном дронів Shahed-136.

"В Україні багато несподіваних успіхів, але перемога ще далеко", The New York Times, США

У лісах, на полях та в запеклих міських боях українські війська змусили Росію не раз відступати протягом дев'яти кривавих місяців війни. Але, незважаючи на успіхи, Україна за одним показником зробила лише півсправи – її армія повернула собі близько 55% території, яку Росія окупувала після вторгнення у лютому.

Україна перебуває у наступі на більшій частині 1000-кілометрової лінії фронту. Росія займає оборонну позицію на півдні та північному сході, продовжуючи атакувати лише одне східне місто – Бахмут.

Автор: NYT
  Українські солдати під Херсоном
Українські солдати під Херсоном

Успіх України довів війну до поворотного моменту. Оскільки вона наступає, то може визначити наступну фазу боїв, вирішивши, чи слід йти далі на окуповану Росією територію чи причаїтися на зиму, як, на думку військових аналітиків, хотіла б зробити сама Росія.

Якщо наступатиме, зіткнеться з серйозними перешкодами. Майбутні бої будуть на більш щільно захищеній території та на складній місцевості.

Автор: NYT
  Бійці українського спецназу після нічної операції за лінією фронту на березі Дніпра
Бійці українського спецназу після нічної операції за лінією фронту на березі Дніпра

Україна зараз воює у очеретяних болотах та дельтових островах нижнього Дніпра, напирає на численні лінії траншей на засніжених рівнинах у Запорізькій області, веде кривавий бій уздовж так званої лінії Сватово-Кременна, у соснових лісах на північному сході країни.

Зимова війна зараз починається з радикально зміненої лінії фронту і проти деморалізованої російської армії, що деградувала.

Російські сухопутні частини страждають від низького морального духу, неякісної підготовки, недосконалої логістики, корупції та пияцтва

"Російські сухопутні частини страждають від низького морального духу, неякісної підготовки, недосконалої логістики, корупції і пияцтва", - пише Сет Джонс, директор програми міжнародної безпеки в Центрі стратегічних та міжнародних досліджень, США.

Успіхи України означають, що всі російські лінії постачання на півдні країни тепер у межах досяжності української артилерії і ракет, і Київ заявляє, що буде продовжувати стріляти по них.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Політичне завдання з Кремля – взяти Бахмут" – Іґаль Левін

Росіяни продовжують надсилати нових мобілізованих солдатів в Україну, щоб компенсувати величезні втрати. Десятки тисяч росіян, виведених із Херсона, можна передислокувати, зміцнити ними оборонні рубежі на північному сході, проводити ними нові атаки на Донеччині та зміцнювати позиції Москви на ділянках сухопутного мосту з Росії в Крим.

Хоча військові аналітики часто зазначають, що зимова погода сповільнить темпи українських наступів, вона також позначиться на погано екіпірованих російських солдатах. Війна розпочалася взимку, у лютому цього року, а обидві армії мають великий досвід бойових дій узимку у євразійському степу.

У минулому огляді преси Gazeta.ua писала, що інтенсивність боїв в Україні буде меншою через погоду. Росія кидає на фронт дедалі більше новобранців, котрі масово гинуть. Сторони готуються відновити активні настання, як тільки дозволять погодні умови. Небезпечні спроби росіян красти електрику з ЗАЕС та використання її як військової бази.

Зараз ви читаєте новину «"Росіяни спалювали на сміттєзвалищі тіла своїх солдатів" – що пише світова преса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути