Ексклюзиви
вівторок, 04 липня 2023 20:00

Спецтема: Війна Росії проти України

Росія не може зупинити українські дрони, які долітають до Москви

У Московській області Росії у вівторок, 4 липня, пролунали вибухи. Російська влада заявила про атаку дронів, стверджуючи, що збила всі БПЛА. Російські пропагандисти написали про вибухи в районі сіл Валуєве, Акіньшине та Кривошеїне. Це поряд із московським аеропортом "Внуково", який запровадив у відповідь обмеження щодо прийому і випуску літаків. Їх перенаправляли в аеропорти "Шереметьєво" і "Домодєдово". У міноборони Росії заявили, що безпілотників нібито було п'ять, й чотири з них "збили сили ППО", а ще один - впав. Експерт по зброї Валерій Рябих розповів у комeнатрі Gazeta.ua, що Україна вже певний час розробляла дрони-камікадзе, здатні бити на відстань до 1000 км, і, можливо, ми вже атакуємо ними. Також завдяки поставкам компонентів від західних партнерів та українським розробкам, наша країна значно наростила сили БПЛА за період вторгнення.

Аеропорт "Внуково" використовують ФСБ і ФСО Росії

"Внуково" - цивільний аеропорт спільного базування з ФСБ та ФСО Росії. Тобто використовується спецслужбами країни-агресорки, а відтак є законною ціллю. Його також називають головним урядовим аеропортом, пише видання "Оглядач".

За даними джерел, "однією з цілей став військовий об'єкт" поруч із аеропортом, де базується 45-та бригада спецназу ВДВ російської окупаційної армії.

Поблизу місця прильотів дронів розташований авіаремонтний завод, де ремонтують російські Су-27, МіГ-29, Су-25

Також поблизу розташований 121-й авіаремонтний завод, який ще у квітні 2022 року внесли до списку санкцій США "за придбання чи спроби придбання предметів американського походження для підтримки збройних сил Росії". У червні 2022 року Євросоюз також наклав санкції на завод. На цьому підприємстві ремонтують літаки російської окупаційної армії Су-27, МіГ-29, Су-25 та модернізують останні до версії Су-25 СМ.

Москва горить усе частіше

Це третя атака дронів на Москву. Перед цим російська влада звинуватила Київ в атаці БПЛА на сам Кремль та на район розташування будинків російської еліти й резиденцію Володимира Путіна. Україна заперечує відповідальність.

У російській столиці від початку року стався ще ряд інцидентів, крім прильотів невідомих літаючих об'єктів. 2 лютого під Москвою в селі Нахабіне згорів склад із пластиком. 12 лютого в російській столиці загорівся хмарочос, а у ніч на 14 лютого горів Інститут точних приладів. 21 лютого в центрі столиці РФ горів готель одного з найбільших виробників кабелів. А 26 лютого на одному з московських заводів вибухнула ємність із паливом, розпочалася пожежа та обвалився ангар.

30 травня відбулася найбільш масова атака дронів на Москву. Російські ЗМІ писали про 25-32 дрони. Головним напрямком удару стали південний-захід столиці РФ. Зокрема, райони Рубльовського та Іллінського шосе, де розташовані будинки російської еліти і державні резиденції.

"Україна, можливо, має дрони, які можуть бити на відстань до 1000 км"

Директор з розвитку інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Валерій Рябих пояснив, що Україна дуже сильно розвинула сферу БПЛА і може бити на відстань до 1000 км по військовим об'єктам у Росії.

Автор: Facebook Валерія Рябих
  Експерт із питань зброї Валерій Рябих
Експерт із питань зброї Валерій Рябих

Із повідомлень "Укроборонпрому" знаємо, що вони працювали над системами, здатними вражати цілі противника на відстань до 1000 км. Й були натяки, що така система вже існує

"Багато-чого з розвитку українських сил БПЛА є таємницею, тож можемо орієнтуватись лише на офіційні повідомлення Міноборони України. Із повідомлень "Укроборонпрому" знаємо, що вони працювали над системами, здатними вражати цілі противника на відстань до 1000 км. Й були натяки, що така система вже існує. Такі апарати можуть використовуватися як дрони-камікадзе й нести до 75 кг вибухівки", - каже Валерій Рябих.

"Щодо розвитку української сфери БПЛА загалом, то вона зазнала потужного розвитку за 17 місяців вторгнення, – каже експерт. – Про це свідчить поява у нас ряду власних розробок – нових видів безпілотників цільового призначення. Зокрема, дронів-камікадзе та розвідувальних, які мають виявити противника і навести артилерію. Бачимо підвищення ефективності українських артилерійських підрозділів. Під час лише підготовчого періоду нашого наступу, за даними генштабу ЗСУ, ми знищили близько 600 артилерійських систем ворога. У цьому досягненні велику роль зіграли саме БПЛА".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли українські пілоти на F-16 закриють українське небо

Також Валерій Рябих пояснив важливу допомогу західних партнерів у розвитку українських систем БПЛА.

"Сам безпілотник як конструктор. Його можна зібрати з загальнодоступних компонентів, а можна з обмежених, спеціалізованих. Із розширенням наших відносин із партнерами й на тлі введення санкцій проти Росії у нас розширився доступ до кращих комплектуючих деталей. Наприклад, автопілоти, модулі передавання сигналів, зокрема, зашифрованих, оптико-електронні модулі, які дозволяють вести розвідку. Також у нас держава почала активно сприяти виготовленню наших складових для дронів та власних БПЛА різних типів. Крім цього, бачили ефективну роботу з удосконалення радянських безпілотників Ту-141 "Стриж", які взимку вдарили по російських аеродромах стратегічної авіації "Енгельс" і "Дягілево", - каже експерт.

Удари дронів по Росії - українські "формувальні операції"

Україна не коментувала інциденти з безпілотниками, які б'ють по Москві. Як правило, Київ утримується від підтвердження чи спростування своєї причетності до ударів усередині Росії. Проте такі атаки відповідають українським "формувальним операціям" - інцидентам, які мають не так завдати реальної шкоди, як відвернути увагу ворога та сколихнути громадську думку, пише британська The Financial Times.

Автор: East News
  Український інструктор під час тренування з управління дронами біля Харкова
Український інструктор під час тренування з управління дронами біля Харкова

Така тактика "формує" поле бою, поки Україна продовжує контрнаступ на землі.

"Атаки безпілотників глибоко всередині Росії за останні місяці почастішали з атаками на Кремль у травні та на російську нафтову інфраструктуру минулого місяця. Після травневої атаки дронів на столицю РФ Володимир Путін заявив, що Україна намагається налякати і спровокувати Росію, додавши, що ППО Москви буде посилена", - пише британська The Guardian.

Війна все ближче до жителів Москви

Досі не з'явилося жодних зображень з атаки дронів на "Внуково". Під час попередніх аналітики припустили, що принаймні один із безпілотників був схожий на проєкт, відомий як "Бобер", створений як приватна ініціатива для атак на росіян українським активістом Ігорем Лаченковим. Раніше ми також бачили атаки "дронів з AliExpress", зібраних із наборів для авіаторів-любителів. Зокрема, ударні безпілотники на базі Mugin-5, вартістю $9,5 тис., були виявлені під час кількох атак на Крим та в інших місцях, пише видання Forbes.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "У Путіна нестабільна психіка й він загрожує геополітичній стабільності у світі" - колишній прем'єр Австралії

Україна також має ударні безпілотники військового класу. На початку року держпідприємство "Укроборонпром" оголосило про початок поставок ударних дронів з дальністю в 1000 км із 165-кілограмовою боєголовкою, але жодних зображень нової зброї поки не показало.

З одного боку, остання атака не є надто серйозною. Явних пошкоджень не було видно, і Москва продовжує працювати як завжди. Крім того, що російська пропаганда голосно засуджує атаку як "тероризм", напади мало висвітлюються.

Однак останній інцидент має підняти три великі червоні прапорці для всіх у Москві.

Якщо БПЛА прилетіли з України, то пролетіли крізь ешелоновану систему ППО військ РФ на передовій, пробили радіоелектронні перешкоди, подолали кількасот кілометрів території Росії, й пробили ППО столиці РФ

По-перше, питання ППО. Якщо безпілотники прилетіли з України, що наразі невідомо, то пролетіли крізь ешелоновану систему ППО, яка захищала війська РФ на передовій, пробили радіоелектронні перешкоди, які мали завадити українським дронам літати по Росії, подолали кілька сотень кілометрів російської території, де їх мали відстежити і перехопити російські винищувачі, й пробили ППО самої столиці Росії, перш ніж їх збили. Чи, можливо, вони попали по цілям.

Очевидна нездатність Росії зупинити безпілотники виглядає як симптом глибоких проблем

Як і у випадку з ударами українських дронів Bayraktar TB2 на початку вторгнення, очевидна нездатність Росії зупинити безпілотники виглядає як симптом глибоких проблем. Це особливо вірно, оскільки після останньої атаки Путін пообіцяв, що ППО Москви посилять. Якщо безпілотники заходять так далеко, що аеропорти закривають, то заходи щодо їх зупинки не працюють.

По-друге, питання дружнього вогню. Повітряні нальоти небезпечні не лише через бомби ворога, а й тому, що зенітна зброя може завдати шкоди людям на землі. Було багато повідомлень про жертви серед цивільного населення від падіння зенітних снарядів у Лондоні в 1940 році.

Автор: East News
  Український військовий з дроном на Донбасі
Український військовий з дроном на Донбасі

Також існує ймовірність, що пасажирський літак потрапить під "дружній вогонь" на території, де діє російська ППО. Можливо, саме побоювання цього призвели до того, що літакам на певний час заборонили літати до "Внуково".

Зараз Москва стала зоною бойових дій. Це неминуче вплине на життя її громадян, оскільки удари безпілотників триватимуть.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Росіяни робили величезні ПОМИЛКИ" - морпіх США про підготовку ЗСУ, контрнаступ і перемогу України

По-третє, і, мабуть, найважливіше, безпілотники поки що не мали великого ефекту. Але, як і у випадку з хвилями атак іранських дронів-камікадзе Shahed, які б'ють по українським містам, це гра чисел. Один успіх може змінити все, і націлитися, скажімо, на авіабазу. Багато дронів можуть збити або вони не потраплять в ціль, але один успішний удар по російському військовому літаку з лишком окупить вартість усієї кампанії атак БПЛА.

Ця третя атака безпілотників надсилає повідомлення, що ціллю Києва є Москва. Або, принаймні, військові та урядові об'єкти в ній та навколо неї. Це вплине на уявлення росіян про війну, яка досі була далекою і зараз наближається все ближче до них самих.

Представник ГУР Андрій Юсов висловився про атаку дронів на Москву: "Так буває, якщо російська 45-та бригада спецназу займається диверсіями в українському тилу, то це означає, що щось може прилетіти по Москві".



Зараз ви читаєте новину «Росія не може зупинити українські дрони, які долітають до Москви». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути