Ексклюзиви
пʼятниця, 18 грудня 2020 13:00

Росіяни найкращим лідером назвали Сталіна. Урок комунізму не засвоєний – Аґнєшка Голланд

Росіяни найкращим лідером назвали Сталіна. Урок комунізму не засвоєний – Аґнєшка Голланд

Світ не описав і не зрозумів справжньої природи комунізму, впливу його злочинів на долі й душі людей. Про це в інтерв'ю журналу "Країна" розповіла польська кінорежисерка Аґнєшка Голланд. У грудні її обрали новою президенткою Європейської кіноакадемії.

"Ми багато знаємо про нацизм і фашизм, Голокост увійшов у глобальну свідомість. Але комуністичні жертви – ні. Ця помилка робить нас сприйнятливими до рецидиву, ми не виробили імунітету проти комунізму. Не аналізували його, він не став мірилом совісті", - запевняє режисерка.

На її думку, уроку комунізму людство не засвоїло.

"Я перед роботою над "Ціною правди" прочитала, що в опитуванні росіяни найкращим лідером у своїй історії назвали Йосипа Сталіна. Була шокована. Голокост став вакциною. Західна Європа, Америка знають, що не можуть повторити ці помилки, бо їхній підсумок жахливий. Цього не відбувалося з комунізмом, - пояснює Аґнєшка Голланд. - Через непроговореність наслідків комунізму Польща ностальгує за тими часами, коли влада говорила, що добре й погано".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Росії посадили на 3,5 роки історика, який писав про сталінські репресії

Торік вийшла її стрічка про валлійського журналіста, який вперше розповів світу про Голодомор "Ціна правди". В Європі та США вона мала неабиякий успіх.

"Українські жертви Голодомору не мають бути забуті. Це особливий вид злочину проти людства, який досі впливає на Україну. Ґарет Джонс був журналістом. У фільмі "Ціна правди" важлива роль медіа. Фейки, пропаганда й корумпованість західних політиків процвітають і сьогодні", - додає режисерка.

Прокат фільму продовжився цьогоріч у Європі та США. Стрічка має неабиякий успіх на Заході.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Українці – найбільший народ, який хотіли знищити у ХХ столітті"

"Торік у Польщі, Україні стрічку добре сприйняли, але не зрозуміли до кінця. У Франції була в прокаті влітку і мала величезний успіх. У США показували на онлайн-платформах. Входила до 10 картин, які найбільше переглядали. Там кіно краще зрозуміли зараз, ніж півтора року тому на Берлінському кінофестивалі", - розповідає Голланд.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли голодом призупинили національно-визвольний рух на кілька років, Ленін рекомендував: "Повторите через 10 лет"

Повне інтерв'ю з Аґнєшкою Голланд читайте в журналі "Країна" від 17 грудня.

Зараз ви читаєте новину «Росіяни найкращим лідером назвали Сталіна. Урок комунізму не засвоєний – Аґнєшка Голланд». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути