четвер, 23 липня 2020 02:14

В Росії посадили на 3,5 роки історика, який писав про сталінські репресії

В Росії посадили на 3,5 роки історика, який писав про сталінські репресії
Історика Дмитрієва посадили на 3,5 роки. Фото: Медуза

Засудили голову карельського відділення "Меморіалу" Юрія Дмитрієва до трьох з половиною років колонії.

"Зазначеним вироком Дмитрієв Ю.А. визнаний винним в скоєнні злочину, передбаченого ст. 132 ч. 4 п." Б "Кримінального кодексу Російської Федерації з призначенням йому покарання за цією статтею із застосуванням положень ст. 64 Кримінального кодексу РФ у вигляді позбавлення волі на строк 03 року 06 місяців з відбуванням покарання в вигляді позбавлення волі у виправній колонії суворого режиму", говориться в рішенні Петрозаводського міського суду.

Дмитрієва звинувачували в сексуальних діях насильницького характеру стосовно його неповнолітньої прийомної доньки. 64-річного історика судили в закритому режимі. Його колеги та численні правозахисники наполягають, що це переслідування політичне і пов'язують його з професійною діяльністю Дмитрієва: він займався дослідженням масових репресій часів Радянського союзу.

Звинувачення просило призначити йому покарання у вигляді 15 років ув'язнення, кримінальне переслідування Дмитрієва триває з 2016 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Путін особисто відповідальний за тортури в'язнів в окупованому Криму - Джемілєв

Дмитрієв досліджував сталінський Великий терор і відкрив світові страшну таємницю Сандармоху. Урочища, в якому за наказом Сталіна протягом лише одного тижня восени 1937 року знищили тисячі політв'язнів. Серед них були сотні українців. Там скосили українське Розстріляне відродження: Валер'яна Підмогильного, Миколу Куліша, Леся Курбаса, Антіна Крушельницького, Миколу Зерова, Валер'яна Поліщука, Мирослава Ірчана, Григорія Епіка та інших.

Зараз ви читаєте новину «В Росії посадили на 3,5 роки історика, який писав про сталінські репресії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути