Ексклюзиви
понеділок, 07 листопада 2022 20:16

Спецтема: Війна Росії проти України

"Росіяни грабують Херсон, навіть вікна мерії вкрали" – що пише про нас світова преса
7

США тиснуть на Київ, щоб категорично не відмовлявся від можливих переговорів з Москвою. Хоча Вашингтон визнає, що поки що Путін не схильний до пошуку мирної угоди, в Америці не хочуть, щоб війна затяглася на роки. Там додають, що розуміють Україну, але пошуку миру хочуть деякі країни Європи, Азії, Африки й Латинської Америки. І репортаж з окупованого Херсона, де люди з нетерпінням чекають на звільнення, а росіяни грабують місто під нуль. Ось дещо з того, що писали про нас у світових ЗМІ.

"США приватно просять Україну показати, що вони відкриті для переговорів з Росією", The Washington Post, США

За словами людей, знайомих з дискусіями, в адміністрації Джо Байдена приватно закликають українських лідерів заявити про готовність вести переговори з Росією і відмовитися від публічної відмови брати участь у них, якщо Володимир Путін не буде відсторонений від влади.

За словами цих людей, запит США не спрямований на те, щоб підштовхнути Україну до переговорів. Радше вони назвали це спробою забезпечити підтримку Києва від інших країн, включаючи тих, хто боїться затягування війни на багато років.

США публічно обіцяють підтримувати Київ величезними сумами допомоги "поки це буде потрібно", сподіваючись на розв'язання конфлікту, який за останні вісім місяців завдав тяжкої шкоди світовій економіці й викликав страх ядерної війни.

США поділяють думку Києва, що Путін поки що несерйозно ставиться до переговорів. Але вважають, що відмова Зеленського від переговорів турбує країни Європи, Африки й Латинської Америки

США поділяють думку українських колег, що Путін поки що несерйозно налаштований на переговори. Але вони вважають, що відмова президента Володимира Зеленського від переговорів з ним непокоїть деякі частини Європи, Африки й Латинської Америки, у яких війна в Україні провадить до руйнівних наслідків на місцях – швидкого зростання вартості їжі й палива.

"Втома від України – реальна проблема для деяких наших партнерів", – сказав американський чиновник.

У США опитування показують, що республіканці дедалі менше підтримують продовження фінансування української армії на нинішньому рівні. Білий дім може зіткнутися з опором після проміжних виборів до Конгресу у вівторок, оскільки прагне продовжити програму, яка принесла Україні найбільшу суму військової допомоги серед країн світу з моменту закінчення холодної війни.

Автор: WP
  Відмова президента Володимира Зеленського від переговорів з Путіним турбує деякі країни Європи, Африки та Латинської Америки
Відмова президента Володимира Зеленського від переговорів з Путіним турбує деякі країни Європи, Африки та Латинської Америки

Під час поїздки до Києва у п'ятницю радник Білого дому з національної безпеки Джейк Салліван заявив, що США підтримують справедливий і міцний мир для України. І додав, що підтримка Штатів триватиме незалежно від внутрішньої політики Америки.

"Маємо намір забезпечити наявність необхідних ресурсів допомоги Україні та отримати голоси з обох сторін, щоб не сталося",– сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Політичне завдання з Кремля – взяти Бахмут" – Іґаль Левін

Прагнення до потенційного вирішення війни посилилося в міру того, як українці відвойовують окуповані території та наближаються до районів, які важливі для Путіна – Криму, який РФ незаконно анексувала 2014 року, і території уздовж Азовського моря, які тепер забезпечують "сухопутний міст" до українського півострову. Зеленський пообіцяв відвоювати кожен сантиметр української землі.

Ветеран дипломатів Олександр Вершбоу, який обіймав посаду посла США в Росії та заступника генсека НАТО, заявив, що США не можуть дозволити собі бути повністю "незалежними" щодо того, як і коли завершиться війна, з огляду на зацікавленість Америки у забезпеченні безпеки Європи й стримуванні подальшої агресії Кремля за межами Росії.

Якщо умови стануть сприятливішими для переговорів з РФ, адміністрація Байдена не буде пасивною. Але воюють українці, тому США мають бути обережними, щоб не критикувати їх

"Якщо умови стануть сприятливішими для переговорів, не думаю, що адміністрація Байдена буде пасивною. Але воюють українці, тому маємо бути обережними, щоб не критикувати їх", – сказав Вершбоу.

Зеленський говорив про можливість укладання миру шляхом переговорів протягом кількох тижнів після вторгнення Путіна 24 лютого, включаючи можливий нейтралітет України та повернення територій, окупованих Росією з того часу.

Наприкінці вересня, після анексії Путіним чотирьох областей України на сході й півдні, Зеленський видав указ, у якому оголосив "неможливим" вести переговори з Путіним.

Автор: Getty Images
  Українські артилеристи біля Бахмута
Українські артилеристи біля Бахмута

"Ми вестимемо переговори з новим президентом РФ", – сказав він.

Це зрушення спричинене систематичними звірствами в районах під окупацією Росії, включаючи зґвалтування і тортури, поряд з регулярними ракетними ударами по Києву та іншим містам.

Українці обурювалися, коли іноземці пропонували їм віддати території в обмін на мир, як це було минулого місяця, коли таке запропонував мільярдер Ілон Маск, який допомагав забезпечувати українську армію супутниковим зв'язком.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Китай ставатиме агресивнішим щодо США. Це призведе до конфронтації" – Юрій Пойта

Протягом минулих тижнів українська критика пропозиції поступок стала різкішою – Київ засуджує "корисних ідіотів" на Заході, яких звинувачує в тому, що вони працюються в інтересах Кремля.

"Якщо Росія переможе, на нас чекає розквіт тиранії, воєн, геноцидів, ядерних перегонів. Будь-які поступки Путіну – угода з дияволом. Вам не сподобається його ціна", – заявив радник президента Михайло Подоляк.

Мир 2015 року дав Росії час, щоб Путін почав повномасштабне вторгнення 2022-го. Чому нова угода матиме іншу долю? Єдиний спосіб запобігти новій війні – перемогти росіян

Київ зазначає, що мирна угода 2015 року щодо Донбасу, дала Росії лише час, щоб Путін розпочав повномасштабне вторгнення цього року. Вони запитують, чому у нової мирної угоди буде інша доля, стверджуючи, що єдиний спосіб запобігти поверненню Росії до подальших атак – перемогти її армію на полі бою.

Росія, яка зіткнулася з поразками на полі бою, пропонувала переговори, але не хотіла погоджуватися ні на що, окрім капітуляції України.

"Цинічно, що Росія та її західні прихильники простягають оливкову гілку. Будь ласка, не дайте себе обдурити – агресор не може бути миротворцем", – написав Андрій Єрмак, голова Офіса президента України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Доведеться розставляти неприємні пріоритети: захищати житлові об'єкти чи інфраструктуру" – сер Лоуренс Фрідман

У Києві також запитують, як можуть вести переговори з Кремлем, який вірить у право Москви на гегемонію над Україною.

Путін продовжує відмовляти Україні в праві бути суверенною та незалежною країною. У виступах минулого місяця він ще раз заявив, що росіяни й українці – один народ, і що Росія може бути "єдиним гарантом українського суверенітету й територіальної цілісності".

Хоча західні лідери глибоко скептично ставляться до мети Росії, їх дратують різкі публічні закиди України, оскільки Київ надалі повністю залежить від допомоги Заходу. Відмова від переговорів може в перспективі нашкодити Україні, кажуть американські чиновники.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "США й союзники готують нас до нових російських атак" – Михайло Жирохов

Максималістські заяви з обох сторін посилили глобальні побоювання щодо затягування конфлікту. Війна вже посилила глобальні проблеми в економіці, сприяючи різкому зростанню цін на енергоносії в Європі й стрибок цін на їжу, що посилило голод у Сомалі, Ємені й Афганістані. У США зростання інфляції, частково пов'язане з війною, порушило питання про майбутнє допомоги США, яка вже склала $18,2 млрд. Згідно з опитуванням від 3 листопада, 48% республіканців заявили, що Штати роблять "надто багато" для України, порівняно із 6% у березні.

Виступаючи в Києві, Салліван сказав, що війна може легко закінчитися.

"Росія розпочала її. Росія може закінчити, припинивши напад і окупацію. Це саме те, що вона має зробити", – сказав він.

"Їздить машина з гучномовцем. Кажуть їхати з Херсона. Ми залишаємося", The Guardian, Велика Британія

Через вісім місяців після початку окупації Херсона місто важке й похмуре. Все завмерло, заховалося. Після 15:00 людей на вулицях нема. Вранці виходять по продукти, а потім сидять удома.

Росіяни грабують Херсон. Виносять усе. Вкрали баржі, пожежні, машини швидкої допомоги й офісні стільці. Вламуються у квартири. Навіть вікна мерії вкрали. Триває тотальний організований грабіж

Росіяни грабують Херсон. Винесено все – знято з постаментів пам'ятники російським головнокомандувачам Суворову, Ушакову, Потьомкіну. Вкрадено баржі, пожежні, машини швидкої допомоги й офісні стільці. Вламуються у квартири. Навіть вікна мерії вкрали. Триває тотальний організований грабіж.

Містом їздить машина з гучномовцем, закликаючи мешканців покинути місто, а вночі розсилають текстові повідомлення. Я та багато друзів залишилися. Купуємо їжу й набираємо воду. Не віримо в примусову евакуацію. Кажуть, людей відвозять до віддалених регіонів Росії.

Інтернету практично немає. Зник зв'язок. Навіть російські телеканали припинили мовлення. Багато чуток. Чуємо артилерійські дуелі й чекаємо на звільнення. Звикли так жити. Почуваюся по-філософськи.

Автор: East News
  Звільнене від окупантів село Архангельське Херсонської області
Звільнене від окупантів село Архангельське Херсонської області

У певному розумінні умови нормальні. Є вода й електрика, працює опалення, вивозять сміття. Їжа є, але ціни на продукти зростають щодня. Деякі магазини й лікарні закриті. У місті залишилось три аптеки. Інші евакуйовані.

Останні місяці заготовляю продукти на зиму. Зрідка зустрічаю колег, знайомих. Іноді буваю на дачі. Читаю художню літературу. В окупованому місті дні течуть повільно й монотонно.

Автор: East News
  Школа у селі Архангельське – один із 16 населених пунктів, звільненим ЗСУ у Херсонській області
Школа у селі Архангельське – один із 16 населених пунктів, звільненим ЗСУ у Херсонській області

Не почуваюся в безпеці. Російські солдати можуть зупинити на вулиці й затримати. Можуть проникнути в квартиру, обшукати й забрати будь-що. У моїй квартирі вже був обшук, і нас затримали на дачі, що біля Антонівського мосту. Думали, ми навідники. Побили мене й кинули до в'язниці. Відібрали туристичне спорядження – рюкзаки, намет, гроші, телефон і ноутбук. Жодного компромату не знайшли й за добу відпустили під домашній арешт.

Ті, хто хотів і міг виїхати, поїхали. Але ми не мали гуманітарних коридорів та організованої евакуації на територію України. Їхати було або надто дорого, або потрібна була своя машина. Ті, хто не міг дозволити собі поїхати, залишилися.

"Евакуацією" з Херсона скористалися колабораціоністи й члени їхніх сімей, а також ті, хто був наляканий їхніми облудними заявами, що Україна підірве Каховську ГЕС

Усі мої проукраїнські знайомі проігнорували російську "евакуацію", якою здебільшого скористалися колабораціоністи й члени їхніх сімей, а також ті, хто наляканий їхніми облудними заявами, що Україна підірве Каховську ГЕС та нападе на Херсон. Це подорож у невідомість.

"Евакуація" – добровільна депортація. Використовується шантаж і залякування. Людей перевозять човнами через Дніпро, а потім автобусами. Не знаємо, куди потрапляють ці люди.

Автор: East News
  Школа у селі Архангельське – один із 16 населених пунктів, звільненим ЗСУ у Херсонській області
Школа у селі Архангельське – один із 16 населених пунктів, звільненим ЗСУ у Херсонській області

Нині в Херсоні залишилося мало мирних мешканців. Думаю, 25–30%. Я мешкаю в багатоповерховому будинку на 260 квартир. Увечері горить трохи більш як 20 вікон. До війни в місті жило близько 350 тис. осіб. Важко чекати, але вірю у визволення. Думаю, це станеться цього місяця.

Життя різко змінилося після вторгнення. Для людей в окупованому Херсоні зараз головне – вижити. Коли окупація закінчиться, мрію побачити рідних і близьких, повернутися до мирного життя. Хочу працювати, відпочивати, мандрувати.

У минулому огляді преси Gazeta.ua писала, що Україна продовжує наступ на Херсон та правий берег Дніпра. Але розмови про відступ росіян із міста можуть бути пасткою, щоб заманити українські війська у пастку.

Зараз ви читаєте новину «"Росіяни грабують Херсон, навіть вікна мерії вкрали" – що пише про нас світова преса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути