Ексклюзиви
пʼятниця, 04 листопада 2022 18:10

Спецтема: Війна Росії проти України

"Росія спробує заманити українські війська у пастку в Херсоні" – що пише про нас світова преса
6

Україна продовжує наступ на Херсон та правий берег Дніпра. Але розмови про відступ росіян із міста можуть бути пасткою, щоб заманити українські війська у пастку. Ось дещо з того, що писали про нас у світових ЗМІ.

"Росія сигналізує про виведення військ з півдня України", Die Welt, Німеччина

На півдні України тиск на російські війська посилюється. У четвер заступник губернатора окупаційної адміністрації в Херсонській області Кирило Стремусов заявив, що очікує, що російська армія евакуює людей із районів на захід від Дніпра. Однак Київ попередив, що плани виведення можуть стати пасткою.

Якщо російські військові справді підуть геть із районів на захід від річки, це стане для Росії великою поразкою і може стати поворотним моментом у війні.

Наразі Київ і Захід насторожено ставляться до прогнозів, що Росія може відмовитися від завойованих територій на правому березі Дніпра

Вже кілька тижнів українські війська ведуть наступ на півдні та хочуть звільнити Херсон. Поки що Київ і Захід насторожено ставляться до прогнозів, що Росія може відмовитися від завойованих територій. Досі РФ офіційно заперечувала плани виведення військ.

Російська армія у регіоні поповнилася десятками тисяч нових солдатів. Оборона завойованих територій на захід від Дніпра вважається однією з найважливіших цілей на поточному етапі війни. Але українці знищили всі мости, що значно ускладнило постачання Росії.

Автор: WP
  Окуповані та звільнені частини України
Окуповані та звільнені частини України

Військовий експерт Майкл Кофман заявив, що наміри Росії не зрозумілі. Він сумнівався, що Росія віддасть західний берег річки без серйозних боїв.

Росіяни, можливо, вирішили, що "місто не варте боротьби", заявив високий представник західного уряду в четвер. Але завжди є ймовірність, що військове керівництво у найкоротші терміни передумає, навіть якщо зараз усе вказує на виведення військ, сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Китай ставатиме агресивнішим щодо США. Це призведе до конфронтації" - Юрій Пойта

Херсон Росія захопила на початку війни. Наприкінці вересня Володимир Путін приєднав Херсон до Росії як одну з чотирьох анексованих українських областей. У той самий час становище російських військ на захід від річки значно погіршилося. Українські війська систематично знищували шляхи постачання росіян через Дніпро і в контрнаступі на початку жовтня просувалися все ближче до міста.

"Путін битиметься за Херсон", The Washington Post, США

Тут, у Херсоні, солдати готуються до того, що може стати найбільшою битвою війни в Україні. І, можливо, це найкраща перевірка, чи Москва отримає якусь значну територію в результаті свого вторгнення, чи буде змушена відступити з порожніми руками.

Українські офіційні особи дали зрозуміти, що штурм Херсона може бути неминучим. Президент Володимир Зеленський сказав українцям "чекати на добрі новини" з регіону, а інший високий чиновник недавно заявив, що розраховує повернути місто до кінця року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Доведеться розставляти неприємні пріоритети: захищати житлові об'єкти чи інфраструктуру" - сер Лоуренс Фрідман

Росія, однак, не показала жодних ознак, що готова відмовитися від міста чи Херсонської області, яка має величезне стратегічне та політичне значення для Кремля.

Минулого тижня ЗСУ заявили, що Росія перекинула додатково 1000 військових у Херсон. Водночас у соцмережах з'явилися ролики, на яких видно, що деякі російські блокпости порожні. А російський прапор більше не майорить на будівлі обласної адміністрації.

Знятий російський прапор у Херсоні може бути хитрощами, щоб заманити українські війська до міста, де їх можуть атакувати російські солдати, замасковані під мирних жителів

Західні чиновники заявили, що російські війська готові відступити на східний берег Дніпра. Але високий український чиновник заявив, що приспущений прапор може бути хитрощами, щоб заманити українські війська до міста, де їх можуть атакувати російські солдати, замасковані під мирних жителів.

Українські солдати з добровольчого загону "Карлсон" перебувають у цьому районі кілька тижнів. Вони сподівалися на швидкий марш до окупованого Херсона. Але їх затримали російські укріплення та люте осіннє багно.

Автор: WP
  Солдати підрозділу «Карлсон» несуть ракету на Херсонщині, 27 жовтня
Солдати підрозділу «Карлсон» несуть ракету на Херсонщині, 27 жовтня

"У росіян дуже добре підготовлені позиції, їх важко витіснити. Поки що вони залишаються на місці. Навіть якщо ви стріляєте влучно з артилерії, і можете вбити деяких російських солдатів, інші просто повернуться на ці позиції. Для просування вперед нам потрібно багато танків, бронетранспортерів та людей", - сказав командир "Карлсона".

На тлі ознак, що з'явилися наприкінці літа, що Україна планує великий контрнаступ на Херсон, Росія перекинула сили на південь, сприяючи швидкому успіху українського наступу в районі Харкова. Але просування України на півдні було повільним і спричинило тяжкі втрати.

Автор: WP
  Окуповані та звільнені частини півдня України
Окуповані та звільнені частини півдня України

В останні дні зусилля зі звільнення херсонських міст ще більше сповільнилися, оскільки осінні дощі вже перетворили землю на болото. І російська оборона, схоже, не сиплеться, як це було, коли українські війська прорвали російські позиції у Харківській області у вересні.

Херсонська область - останній найважливіший компонент "сухопутного мосту" з материкової частини Росії до Криму, про який мріяв Путін з того часу, як Москва вторглася на півострів і незаконно анексувала його в 2014 році.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "США та союзники готують нас до нових російських атак" – Михайло Жирохов

У лютому, коли Путін наказав розпочати повномасштабне вторгнення, російські війська в Криму рушили на південь України. Наразі Херсон залишається єдиним великим плацдармом Москви на західному березі Дніпра. Якщо він впаде, українські сили зможуть продовжити наступ, потенційно оточивши російські війська.

У міру наближення боїв за Херсон умови життя в ньому продовжують погіршуватися

У міру наближення боїв за Херсон умови життя в ньому продовжують погіршуватися. Люди, які втекли з міста, кажуть, що лінії зв'язку практично обірвані. Навіть російські сім-карти, які багато херсонців почали використовувати після вторгнення росіян на початку березня, часто вже не працюють.

"В умовах окупації вижити неможливо", - каже 51-річна Тетяна Картанович, вчителька, яка місяць тому втекла з Херсона до Києва.

За її словами, спочатку окупація була організованою. Блокпостів було небагато, і російські солдати були професійними. Але згодом росіяни почали "тероризувати" людей, ритися в їхніх машинах і змушувати чоловіків, хлопчиків, а іноді й жінок роздягатися, щоб перевірити татуювання, що натякають на симпатії до української армії. Незабаром вона почала бачити, як солдати витягують людей з громадського транспорту та кудись відвозять.

Автор: WP
  Пошкоджені автомобілі у Херсонській області, 9 жовтня
Пошкоджені автомобілі у Херсонській області, 9 жовтня

За її словами, її чоловік та 17-річні сини-близнюки переправилися на східний берег річки, сподіваючись, що там буде менше переслідувань.

Натомість росіяни вдерлися до будинку, в якому вони зупинилися, і під дулом автоматів змусили їх лягти на землю. За словами Картановича, вони били її чоловіка, доки не зламали ребра, і приставили пістолет до голови одного з близнюків під час обшуку в будинку. Її чоловіка затримали на два дні, після чого відпустили. Її історія збігається з повідомленнями з Херсона та інших місць, які перебувають під російською окупацією.

Зеленський пообіцяв звільнити Херсон, а потім піти до Криму, що є червоною лінією для Путіна, який не раз застерігав від будь-яких військових дій з метою повернути півострів.

Автор: WP
  Командир підрозділу «Карлсон» пише на боєприпасах
Командир підрозділу «Карлсон» пише на боєприпасах

Також біля Херсона знаходиться найважливіший канал, який тривалий час забезпечував життєво важливе постачання Криму прісною водою. Україна заблокувала його у 2014 році, що коштувало Москві сотні мільйонів доларів. Одним із перших кроків Росії після початку вторгнення в лютому було захоплення каналу та відновлення водопостачання.

Каховська гребля та ГЕС стали ключовими темами для розмов останніми тижнями, оскільки Зеленський заявив, що "російські терористи" планують їх зруйнувати. Російські офіційні особи звинуватили Україну в змові з метою зробити те саме, але жодна зі сторін не надала доказів.

Спроба повернути Херсон до зими все ще можлива

За словами солдатів "Карлсона", за останні три тижні лінія фронту майже не змінилася. Загін із 60 осіб втратив трьох. Зараз зливи утруднили пересування великих транспортних засобів, таких як БМП і танки. Але вони вважають, що спроба повернути Херсон до зими все ще можлива.

У минулому огляді преси Gazeta.ua писала, що Росія продовжила ракетні атаки на українську енергетичну інфраструктуру, залишаючи жителів Києва та інших міст без електрики та води напередодні зими. Ці військові злочини росіяни роблять, бо через безсилля на полі бою. І як Путін перетворив Росію на СРСР-2.0 епохи застою.

Зараз ви читаєте новину «"Росія спробує заманити українські війська у пастку в Херсоні" – що пише про нас світова преса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути