вівторок, 22 червня 2021 09:50

Росіянам вживлятимуть у мозок мікрочипи

Росіянам вживлятимуть у мозок мікрочипи
У межах програми російські вчені досліджуватимуть і розвиватимуть технології нейроінтерфейсу. Фото: pixabay.com

У Росії розробляють федеральну програму, яка повинна дозволити людям за допомогою імплантованих у мозок мікрокомп'ютерів управляти зовнішніми пристроями й отримувати від них інформацію.

Для її розробки при Міносвіти РФ створили спеціальну робочу групу, повідомляє російське видання "Коммерсантъ". Програма розрахована на період до 2029 року та має назву "Мозок, здоров'я, інтелект, інновації".

Документ зі змістом програми розробили Російська академія наук і МГУ. У березні його схвалив президент РФ Володимир Путін. Опрацюванням програми займатимуться російський прем'єр Михайло Мішустін і глава адміністрації президента РФ Антон Вайн. У Міносвіти повідомили, що проєкт перебуває на початковій стадії опрацювання.

У межах програми російські вчені досліджуватимуть і розвиватимуть технології нейроінтерфейсу, які дозволяють управляти зовнішніми пристроями, наприклад комп'ютером або екзоскелетом. Це відбувається шляхом трансформації електричних сигналів мозку в команди управління. Програма також передбачає створення інтерфейсів для управління складними системами, наприклад літаками, АЕС, автомобілями - як безпосередньо, так і віддалено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Маск показав, як мавпа з нейрочипом "силою думки" грає у відеоігри

Створена за участі Ілона Маска компанія Neuralink, яка розпочала діяльність 2016-го, також займається розробкою мозкових імплантатів.

У серпні 2020-го Маск представив мікрочип для мозку Link, завдяки якому можна буде підключати мозок до комп'ютера. За словами Маска, після впровадження чипа Neuralink у мозок люди зможуть спілкуватися швидко і з більшою точністю. Це дозволить спілкуватися без мовних засобів, що призведе до зникнення людської мови приблизно за п'ять років.

Зараз ви читаєте новину «Росіянам вживлятимуть у мозок мікрочипи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути