понеділок, 24 січня 2022 18:12

Росія вивела 20 бойових кораблів у Балтійське море - МЗС Ірландії відреагувало

Росія вивела 20 бойових кораблів у Балтійське море - МЗС Ірландії відреагувало
Ірландія заявила Росії, що військово-морські навчання з бойовою стрільбою "не вітаються". Фото: kremlin.ru

На тлі заяви НАТО про посилення військової присутності у Східній Європі Росія залучила до так званих навчань в Атлантичному океані бойові кораблі Балтійського флоту.

У понеділок 20 кораблів і суден Балтійського флоту РФ вийшли в море для виконання завдань бойової підготовки, повідомляє російський "Інтерфакс".

"Бойові кораблі, катери і судна покинули пункти постійного базування і вийшли в призначені райони Балтійського моря для виконання завдань у межах планових заходів бойової підготовки", - йдеться у повідомленні пресслужби флоту.

Кораблі об'єднали у декілька тактичних груп. Навчання охоплять акваторії морів, які прилягають до російської території, а також "оперативно важливі райони Світового океану". Окремі навчання пройдуть в акваторіях Середземного, Північного, Охотського морів, в північно-східній частині Атлантичного океану і у Тихому океані.

20 січня Міноборони РФ повідомило про початок серії маневрів військово-морського флоту РФ за участю понад 140 кораблів і суден, а також понад 10 тис.військових.

"Судна виконуватимуть завдання з протичовнової, протиповітряної оборони та протимінного забезпечення загонів із виконанням практичних бойових вправ. Планують задіяти тральщиків і малі протичовнові кораблі, а також малі ракетні кораблі і ракетні катери", - йдеться у повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На тлі російської агресії НАТО посилює військову оборону Східної Європи

Водночас Ірландія вважає небажаними військові навчання, які планують провести російські бойові кораблі.

"Російський флот проведе навчання в Ірландському морі, яке є внутрішнім для Британських островів. У нас немає можливості запобігти цьому, але я ясно дав зрозуміти російському послу в Ірландії, що це не вітається. Зараз не час підвищувати військову активність і напругу", - заявив міністр закордонних справ Ірландії Саймон Ковені під час засідання Ради ЄС у Брюсселі.

Росія повідомила Дублін про навчання, які відбудуться в 240 км від південно-західного узбережжя Ірландії - у міжнародних водах, але в межах виключної економічної зони країни.

Ірландське море розташоване між Ірландією і Великою Британією, воно має серйозне стратегічне значення. Використовується для комунікацій між островами і каботажного плавання уздовж узбережжя.

На тлі розміщення Росією в Баренцевому морі нової протикорабельної гіперзвукової ракети 3М22 "Циркон", НАТО вирішило направити на навчання "Холодна відповідь" у Норвегії два найпотужніші зразки своєї військово-морської зброї - британський авіаносець "Принц Вльський" та американський авіаносець "Гаррі Трумен".

Навчання, що почнуться у березні, спрямовані на відпрацювання перекидання сил на північ Норвегії і стануть найбільшими заполярними навчаннями Альянсу з 1980-х. У них візьмуть участь майже 35 тис. військових із 28 країн, а значна частина відбудеться на морі та в повітрі.

Зараз ви читаєте новину «Росія вивела 20 бойових кораблів у Балтійське море - МЗС Ірландії відреагувало». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути