субота, 25 травня 2024 03:44

Росія випробовує і провокує НАТО своїми діями на морському кордоні - Фінляндія

Росія випробовує і провокує НАТО своїми діями на морському кордоні - Фінляндія
Росія провокує і випробовує НАТО. Фото: eastnews.ua

Росія "випробовує" членів НАТО на своєму західному кордоні, коли одноосібно прибирає буї на річці Нарва біля естонської межі.

Це провокація Кремля, заявив в Ризі прем'єр-міністр Фінляндії Петтері Орпо, повідомляє Bloomberg.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росіяни забрали буї на кордоні з Естонією: у ЄС відреагували

"Звичайно, ми бачимо, що існують тимчасові зв'язки з усіма цими проблемами у Фінляндії, Литві, Естонії, але зараз настав час заспокоїтись і дуже уважно подивитися на те, що відбувається насправді", - сказав Орпо.

Він вважає, що РФ може "перевіряти" членів НАТО такими провокаціями. Прем'єр додав, що Росія залишиться найзначнішою загрозою для європейської безпеки. Члени НАТО повинні бути добре підготовлені до всіх видів загроз, що походять з Росії, сказав Орпо.

Раніше Міністерство оборони Росії запропонувало "змінити кордон" і територіальні води країни в Балтійському морі, що викликало бурхливу реакцію з боку Литви та Фінляндії. Пізніше документ було видалено з урядового сайту.

У ніч на 23 травня російські прикордонники зняли в естонських водах річки Нарва буї, які використовуються для позначення судноплавних шляхів.

Естонія і Росія щовесни встановлюють на річці Нарва буї, які позначають шляхи судноплавства. Якщо на сухопутному кордоні тимчасова контрольна лінія позначена постійно, русло річки з часом змінюється, тому щовесни йде перевірка маркування судноплавних шляхів.

Якщо до початку війни в Україні встановлення буїв проходило переважно за взаємною згодою, то з 2023 року Росія не погоджується з позиціями Естонії щодо розташування буїв.

Європейський союз очікує пояснень від РФ.

Зараз ви читаєте новину «Росія випробовує і провокує НАТО своїми діями на морському кордоні - Фінляндія». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути