вівторок, 29 листопада 2022 15:38

Росія намагається використати французьких сенаторів у просуненні ідеї "жертовності" Вірменії - експерт

  Вірмено-азербайджанський конфлікт намагаються порівняти з російсько-українською війною. У Баку обурилися. Фото: OUTLOOK
Вірмено-азербайджанський конфлікт намагаються порівняти з російсько-українською війною. У Баку обурилися. Фото: OUTLOOK

Кілька тижнів тому шестеро французьких сенаторів ініціювали прийняття резолюції, в якій закликали засудити Азербайджан за нібито агресію проти Вірменії у Карабахському конфлікті та накласти ембарго на поставку енергоносіїв. На думку експертів, вірмено-азербайджанський конфлікт намагаються порівняти з російсько-українською війною. З уст французьких політиків прозвучала небезпечна теорія, що обидві країни – Росія та Азербайджан – є агресорками у конфліктах із сусідами. У Баку обурилися і відмовилися від мирних переговорів з Вірменією та посередництва президента Еммануеля Макрона.

За словами політичного та економічного експерта Тараса Завгороднього, поведінка Франції цілком зрозуміла.

"По-перше, у Франції досить потужна вірменська діаспора. По-друге, Франція намагається грати свою роль на Кавказі, з якого її "витісняють" Туреччина та англосакси. Тому вони роблять дивні заяви. Жодних аналогій з російсько-українською війною немає, так само, як і причин звинувачувати Азербайджан в агресії. У 1988-89 роках Вірменія окупувала Карабах, зокрема й 6 районів Азербайджану, які, за статутом ООН, є його суверенними територіями та які він намагається повернути", - заявив Завгородній у коментарі телеканалу "Інтер" в ефірі загальнонаціонального телемарафону.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Столтенберґ повідомив погану новину для Росії

На думку експерта, якщо й проводити аналогії, то навпаки: Вірменія 30 років тому виступала агресором проти Азербайджану так само, як Росія зараз – проти України. Крім того, Росія намагається використати французьких сенаторів у просуненні ідеї щодо "жертовності" Вірменії.

Схоже, деякими європейськими політиками легко маніпулювати: достатньо згадати, як Макрон закликав Україну дозволити зберегти лице Путіну. Кінцева мета Кремля, на думку Завгороднього, змусити Захід припинити надавати військову допомогу Україні, відволікти їхню увагу і змусити подивитися на історичні конфлікти його очима.

Політичний експерт Валентин Гладких теж вважає, що ідея про жертовність Вірменії у Карабахському конфлікті народилася у головах кремлівських стратегів.

"Провина" Азербайджану, якого намагаються покарати ввівши ембарго на постачання енергоносіїв, лише в тому, що він намагається відновити територіальну цілісність і державний суверенітет. І ті, хто підтримують цю думку, підігрують Кремлю", - переконаний Гладких.

Азербайджан уже цьогоріч збільшить експорт газу в Європу щонайменше на 30–40%.

Упродовж багатьох років Азербайджан реалізує власні енергетичні проєкти. Водночас поточна геополітична ситуація в світі різко підвищила попит на ресурси країни, заявив президент Азербайджану Ільхам Алієв.

Відповідно до підписаного з ЄС меморандуму, в найближчі роки експорт газу в Європу збільшиться щонайменше удвічі.

Зараз ви читаєте новину «Росія намагається використати французьких сенаторів у просуненні ідеї "жертовності" Вірменії - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути