Ексклюзиви
пʼятниця, 23 вересня 2022 18:16

Спецтема: Війна Росії проти України

"Росія може використати ядерну зброю на полі бою в Україні, щоб змусити Київ прийняти втрату територій" – що пише про нас світова преса
5

На окупованих частинах чотирьох областей України розпочалися псевдореферендуми щодо анексії цих територій. Ніхто у світі не визнає такі дії законними. Є ризики застосування Росією ядерної зброї у війні проти України. Аналітики думають, чи може Москва її використати, як і де саме, і якою буде відповідь США й союзників. Ось дещо з того, що писали про нас у світових ЗМІ.

"Окуповані частини України голосують на референдумах про приєднання до Росії", The Guardian, Велика Британія

Жителі чотирьох областей України, які контролюють російські сили, почали голосувати на "референдумах" про приєднання до Росії. Що широко засуджується на Заході як нелегітимні дії, що передують анексії.

Голосування в частинах Луганської, Донецької, Херсонської і Запорізької областей, що представляють 18% території України, розпочалося у п'ятницю вранці й має тривати до вівторка. Цей крок може призвести до різкої ескалації війни. Україна та її союзники чітко дали зрозуміти, що не визнають результатів.

Цього місяця Київ розпочав контрнаступ, який відбив великі ділянки території через сім місяців після того, як Путін віддав наказ про вторгнення в Україну.

Автор: East News
  Звільнена Харківська область
Звільнена Харківська область

"Референдуми" обговорювалися російською владою кілька місяців, але нещодавні перемоги України змусили чиновників боротися за те, щоб їх призначити.

Путін також оголосив цього тижня про призов до армії 300 тис. військових для участі у бойових діях в Україні. Москва намагається повернути собі перевагу у війні.

Приєднавши чотири області до Росії, Москва може виправдати військову ескалацію "необхідністю захисту своєї території"

Приєднавши чотири області до Росії, Москва може виправдовувати військову ескалацію "необхідністю захисту своєї території". Путін у середу заявив, що Росія "використовує всі наявні кошти", щоб захистити себе, явно натякаючи на ядерну зброю.

У "голосуванні", що почалося в п'ятницю, результат на користь Росії вважається неминучим. "Референдум" у Криму 2014 року, який на міжнародному рівні визнали сфальсифікованим, дав офіційний результат 97% на користь анексії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "В Росії ухилення від мобілізації сягатиме катастрофічних масштабів" – Кирило Михайлов

"Референдуми" засудили світові лідери, зокрема президент США Джо Байден, генсек ООН Антоніу Ґутерреш і президент Франції Еммануел Макрон, а також НАТО, ЄС та ОБСЄ.

ОБСЄ, яка стежить за виборами, заявила, що результати не матимуть юридичної сили. Оскільки не відповідають законам України чи міжнародним стандартам, а райони не є безпечними. Незалежних спостерігачів не буде, і більшість довоєнного населення втекла звідти.

Україна й Захід вважають усі частини України, які утримуються російськими військами, незаконно окупованими. Росія не контролює повністю жодної з чотирьох областей.

"США направили Росії приватні попередження проти застосування ядерної зброї", The Washington Post, США

США кілька місяців відправляли до Москви приватні повідомлення, попереджаючи керівництво РФ про серйозні наслідки, які виникнуть після застосування ядерної зброї.

США вирішили навмисно розпливчасто попереджати про наслідки ядерного удару, тому Росія непокоїться, як може відреагувати Вашингтон

Адміністрація Байдена вирішила навмисно розпливчасто попереджати про наслідки ядерного удару, тому Кремль переймається тим, як може відреагувати Вашингтон, заявили офіційні особи США на умовах анонімності.

Спроба Білого дому культивувати те, що у світі ядерного стримування відоме як "стратегічна двозначність", відбувається тоді, коли Росія продовжує посилювати риторику про можливе застосування ядерної зброї на тлі внутрішньої мобілізації, спрямованої на стримування російських військових втрат в Україні.

Держдеп був залучений до приватного листування з Москвою. Але офіційні особи не сказали, хто доправив повідомлення чи обсяг їхнього змісту. Незрозуміло, чи надсилали США нові особисті повідомлення за кілька годин після того, як Путін виступив зі своєю останньою завуальованою ядерною загрозою в середу, але високий американський чиновник сказав, що спілкування постійно триває останні місяці.

Автор: Міноборони РФ
  Запуск російської міжконтинентальної балістичної ракети «Ярс» з аеродрому під час навчань 19 лютого 2022 року
Запуск російської міжконтинентальної балістичної ракети «Ярс» з аеродрому під час навчань 19 лютого 2022 року

Путін вирішив анексувати окуповані землі на півдні й сході України та офіційно включити ці регіони в те, що Москва вважає своєю територією. Він сказав, що не блефує, коли пообіцяв використати всі засоби для захисту територіальної цілісності країни, які є в розпорядженні Росії, завуальоване посилання на ядерний арсенал.

У команді Байдена наголосили, що це не перший випадок, коли Кремль загрожує застосувати ядерну зброю з 24 лютого. Додали, що поки немає ознак, що Росія переміщає ядерну зброю для підготовки до удару.

Нещодавні заяви Москви конкретніші, ніж попередні. Пролунали, коли Росія воює на полі бою після українського контрнаступу за підтримки США.

Заяви Кремля були спрямовані на те, щоб застерегти США та союзників від того, щоб не зайшли надто далеко в допомозі Україні

Попередні заяви Кремля були спрямовані на те, щоб застерегти США та союзників від того, щоб не зайшли надто далеко в допомозі Україні. Останні заяви Путіна припускають, що Росія розглядає можливість використання ядерної зброї на полі бою в Україні, щоб заморозити досягнення та змусити Київ і його прихильників прийняти це, заявив Деріл Кімбол, виконавчий директор "Асоціації з контролю над озброєннями", групи з захисту нерозповсюдження ядерної зброї.

"Це найсерйозніший випадок можливого застосування ядерної зброї за останні десятиліття. Наслідки навіть так званої "обмеженої ядерної війни" були б абсолютно катастрофічними", – сказав Кімбол.

Упродовж багатьох років американські експерти-ядерники побоювалися, що Росія може використовувати тактичну ядерну зброю меншого розміру, щоб сприятливо завершити війну із застосуванням звичайних озброєнь на своїх умовах. Цю стратегію іноді називають "ескалацією задля деескалації".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Операція "Відплата" не протверезила Єреван. Продовжують політику провокацій" – Акпер Гасанов

У четвер заступник голови української військової розвідки Вадим Скибіцький заявив британському телеканалу ITV News, що, можливо, Росія застосує ядерну зброю проти України, "щоб зупинити наш наступ і знищити нашу державу".

"Це також загроза для інших країн. Вибух тактичної ядерної зброї вплине не лише на Україну, а й на весь Чорноморський регіон", – сказав він.

Українці намагалися дати зрозуміти, що навіть російський ядерний удар не змусить їх капітулювати й насправді може мати зворотний ефект.

Автор: East News
  Звільнена Харківська область
Звільнена Харківська область

В інтерв'ю CBS Байдена запитали, що він скаже Путіну, якщо російський лідер розглядає можливість використання ядерної зброї.

"Не треба. Ви зміните лице війни так, як нічого її не змінювало з часів Другої світової війни", – сказав він.

Байден відмовився деталізувати, як відреагують США, заявивши лише, що реакція буде "послідовною" і залежатиме "від масштабів того, що зроблять росіяни".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Путін нагородив військових, які були в Бучі. Дав сигнал, що злочини мають підтримку Кремля" – Евген Чолій

США зіткнеться з кризою, якщо Росія застосує невелику ядерну зброю в Україні, яка не є союзником США за договорами. Будь-яка пряма військова відповідь Америки може призвести до масштабнішої війни між ядерними наддержавами, запобігання цьому Байден зробив пріоритетом номер один у всій своїй політиці щодо України.

Метью Кроніґ, професор державного управління в Джорджтаунському університеті й директор Центру стратегії та безпеки Скоукрофта, стверджує, що найкращим варіантом для США, якщо зіткнеться з обмеженим ядерним ударом Росії по Україні, може бути крок на випередження – підтримати Україну та завдати обмеженого удару звичайними засобами по російських силах чи базах, які розпочали атаку.

Якщо російські сили в Україні розпочали ядерну атаку, США можуть завдати прямого удару по цих силах

"Якщо російські сили в Україні розпочали ядерну атаку, США можуть завдати прямого удару по цих силах. Це було б повідомленням, що це не майбутня велика війна, а обмежений удар. Якщо ви Путін, що зробите у відповідь? Не думаю, що одразу скажете запустити всі ядерні бомби по США", – каже він.

Але навіть обмежений звичайний удар збройних сил США по Росії буде розцінений багатьма у Вашингтоні як нерозсудливість, бо вони проти ризику повномасштабної війни з РФ, яка володіє ядерною зброєю.

Джеймс Актон, керівник програми ядерної політики Фонду Карнегі, сказав, що на цьому етапі немає сенсу обігравати відповідь Америки, бо є такий широкий діапазон можливих дій РФ – від підземних ядерних випробувань, від яких ніхто не постраждає, до масштабного вибуху, що забере життя десятків тисяч мирних мешканців. Немає ознак, що Путін близький до того, щоб переступити поріг.

Автор: East News
  Звільнена Харківська область
Звільнена Харківська область

"Якби він справді серйозно думав про швидке застосування ядерної зброї, він майже напевно хотів би, щоб ми знали про це. Він швидше пригрозив би застосуванням ядерної зброї і змусив би нас піти на поступки, ніж справді пішов шляхом її застосування", - сказав Актон.

США активізували зусилля на генасамблеї ООН, щоб стримати Росію від серйозних роздумів про те, що буде першим застосуванням ядерної зброї у війні після атомного бомбардування Японії 1945 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Війна на виснаження не завершиться остаточною воєнною перемогою" – Ярослав Грицак

Держсекретар Ентоні Блінкен, виступаючи на засіданні Ради безпеки ООН, заявив, що "безрозсудні ядерні загрози РФ мають бути негайно припинені".

"Цього тижня Путін заявив, що Росія без вагань застосує, цитую, "усі наявні системи озброєнь" у відповідь на загрозу його територіальній цілісності. Це загроза, яка стає ще небезпечнішою з огляду на намір росіян анексувати великі території України найближчими днями. Коли це буде завершено, ми можемо очікувати, що Путін оголосить будь-які зусилля України щодо звільнення своєї землі нападом на так звану російську територію", – сказав Блінкен.

"Ядерні загрози Путіна працюють, але використання зброї, імовірно, ні", The Wall Street Journal, США

За винятком північнокорейського лідера Кім Чен Ина, жоден світовий лідер не розкидається ядерними загрозами вільніше, ніж Путін. Цього тижня світ почув більше про те саме. Причина, через яку він так погрожує, у тому, що вони працюють.

Побоювання російської ескалації обмежили участь США та союзників у війні в Україні. Надаючи Києву зброю, яка відіграла вирішальну роль у переламі перебігу війни, західні уряди відкинули кроки, зокрема запровадження безпольотної зони, які призвели б до прямої конфронтації між силами НАТО й Росією.

В останні місяці західні уряди заявляли, що вони не бачили дій РФ, які б свідчили, що Москва готується застосувати ядерну зброю. Але вони кажуть, що мають серйозно ставитися до загроз Путіна, бо є певна ймовірність, що він відреагує на них.

Автор: Zuma Press
  Звернення Путіна з оголошенням мобілізації та ядерними загрозами
Звернення Путіна з оголошенням мобілізації та ядерними загрозами

Лідери західних країн охарактеризували риторику Путіна в середу як ознаку розпачу. Їхні стратеги намагаються визначити будь-які сценарії, у яких використання ядерної зброї було б корисним Росії. У більшості сценаріїв порушення РФ ядерного табу, яке існує з Другої світової війни, погіршить її становище й може призвести до втрати деяких з небагатьох друзів, які залишалися на її боці від часу, як вона розпочала вторгнення.

"Усі зациклені на залякуванні, а не на тому, які вигоди Росія може мати від фактичного використання зброї. Причина в тому, що російська пропаганда була настільки успішною, що призупинила підтримку України", – сказав Кейр Джайлз, голова дослідницького центру вивчення конфліктів.

Використання тактичної ядерної зброї на полі бою призведе до великого вибуху й відносно невеликих воєнних переваг

Франсуа Гейсбурґ, радник з питань оборони "Фонду стратегічних досліджень", що базується в Парижі, сказав, що використання тактичної ядерної зброї на полі бою призведе до "великого вибуху й відносно невеликих воєнних переваг". Україна розосереджує сили і великих концентрацій військ для атаки немає. Тим часом російським силам доведеться просуватися крізь ядерні опади, щоб скористатися перевагою.

Залишається російська атака залякування чи терору на великий український населений пункт. Це, імовірно, призведе до того, що самостримування, яке практикують США й союзники, відпаде

Залишається російська атака залякування чи терору на великий український населений пункт. Західні аналітики намагаються побачити якусь стратегічну вигоду в такому кроці. Це, імовірно, призведе до того, що самостримування, яке зараз практикують США та союзники, відпаде. Байден заявив, що Росія зіткнеться з невизначеною "наслідковою" відповіддю США, якщо Москва застосує ядерну зброю. Такі наслідки, кажуть стратеги, навряд чи пов'язані з ядерною зброєю США, але можуть поставити під загрозу значні російські військові об'єкти в Україні.

Але Путін показав себе у війні в Україні не найкращим стратегом. Британський експерт з ядерної зброї Лоуренс Фрідман каже, що російський лідер уже зробив кілька "справді дурних речей" під час вторгнення, тому не можна повністю відкидати можливість, що може зробити щось "ще дурніше".

Одна з причин, через яку західні уряди залишалися відносно байдужими до загрози Путіна цього тижня, у тому, що в ній не було нічого нового.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "На окупованих територіях Росія ставить небезпечний психологічний експеримент" – Вікторія Романюк

Але зіставлення з новими планами щодо анексії частин України спричинило побоювання, що Путін пов'язує українські атаки на території, які незабаром будуть оголошені російськими, з територіальною цілісністю РФ. Україна вже завдавала ударів по цілях у незаконно анексованому Криму, і, за твердженням Москви, по російському Білгороду, і все обійшлося без ескалації. Справді, попередження Путіна є розпливчастим, щоб дозволити здійснити багато інших ескалаційних дій, зокрема військову мобілізацію, без застосування ядерної зброї.

Воєнні аналітики кажуть, що вибух ядерної боєголовки став би останнім небезпечним кидком кубиків для Путіна, можливо, більше спрямованим на порятунок власної шкіри, ніж Росії. Чи військове командування РФ виконає такий наказ, ще один розрахунок, який має зробити Путін.

У минулому огляді преси Gazeta.ua писала, що у відповідь на мобілізацію в Росії та погрози Путіна застосувати ядерну зброю, після анексії РФ окупованих українських територій Захід не має боятися, але поставити Україні більше зброї, щоб Київ зміг швидше звільнити свої території. І як російська пропаганда прикривається Другою світовою, виправдовуючи військові злочини сьогодні.

Зараз ви читаєте новину «"Росія може використати ядерну зброю на полі бою в Україні, щоб змусити Київ прийняти втрату територій" – що пише про нас світова преса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути