четвер, 14 травня 2020 12:37

Росія хоче позбавити акредитації журналістів NYT і Financial Times за статті про коронавірус

Росія хоче позбавити акредитації журналістів NYT і Financial Times за статті про коронавірус
Росія вимагає спростування публікацій у Financial Times і New York Times щодо кількості жертв коронавірусу в країні. Фото: EPA/Vostock-photo

Міністерство закордонних справ РФ оголосило про намір направити листи у видання Financial Times і New York Times з вимогою спростувати опубліковану ними інформацію про статистику смертності від Covid-19 у Росії. Інакше журналістів можуть позбавити акредитації в РФ.

Про це заявила в середу офіційний представник російського міністерства Марія Захарова, повідомляє Інтерфакс Росія.

Відповідні листи вже підготовлено, повідомила Захарова журналістам. За її словами, ці звернення "завтра ж буде вручено головним редакторам через наші посольства в США і Британії".

"Також адресували відповідне звернення до представника ОБСЄ з питань свободи ЗМІ, генсеку ЮНЕСКО. Аналогічні матеріали направимо до секретаріату ООН, як приклад тієї самої "інфодеміі", до боротьби з якою закликав світ генсек ООН", - заявила Захарова.

Такі заяви пролунали після того, як глава комісії Держдуми з розслідування фактів втручання у справи Росії Василь Піскарьов звернувся до міністерства з вимогою вжити заходів щодо видань New York Times і Financial Times за статті, в яких стверджувалося, що в РФ занижують показники смертності від коронавірусу.

"Найближчим часом ми направимо їх в МЗС Росії та інші уповноважені органи для вжиття персоніфікованих заходів реагування щодо цих журналістів аж до позбавлення їх акредитації в Росії", - заявив Піскарьов.

Він зазначив також, що публікації перевірять на відповідність російському законодавству.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Не коронавірусом єдиним: у Росії збільшилася смертність від алкоголізму

У відповідь віцепрезидент із комунікацій The New York Times Даніель Роадс у коментарі зазначила, що не сумнівається у вірогідності інформації зі статей.

"Ми впевнені в точності нашого матеріалу, що ґрунтується на даних, опублікованих офіційним державним відомством, і на інтерв'ю з експертами державних інститутів. Ніяких фактів, наведених у нашій статті, не оскаржують", - заявила Роадс.

Зокрема, The New York Times із посиланням на дані уряду Москви писала, що в квітні поточного року у столиці було зареєстровано на 1,7 тис. смертей більше порівняно із середнім п'ятирічним показником для цього місяця. Вказуючи на те, що офіційна кількість померлих від коронавірусу в Москві у квітні склала 642 людини, автори статті роблять висновок про те, що офіційна статистика смертності від Covid-19 може бути занижена в кілька разів.

Раніше видання Financial Times повідомляло, що кількість загиблих від коронавірусу в Росії може бути на 70% вищою, ніж показують офіційні державні дані.

У МЗС Росії назвали публікації FT і NYT безпідставними спекуляціями і черговим сенсаційним антиросійським фейком.

У Департаменті охорони здоров'я Москви також спростували ці повідомлення, зазначивши, що порівняння показників загальної смертності в місячній динаміці некоректно і не дає змоги судити про тенденції. Крім того, у відомстві заявили, що діагноз Covid-19 встановлюють в результаті розтину, дані якого є "виключно точними".

Росія перебуває на другому місці за кількістю виявлених випадків зараження коронавірусом. Захворювання діагностували у понад 242 тисяч осіб. 2212 осіб померли.

Деякі депутати Держдуми РФ на пленарні засідання ходять зі значками у вигляді білого хреста на чорному тлі. Ними "відганяють коронавірус".

Цим порушують дрескод, адже затверджені лише депутатські значки.

Зараз ви читаєте новину «Росія хоче позбавити акредитації журналістів NYT і Financial Times за статті про коронавірус». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути