Ексклюзиви
четвер, 23 червня 2022 10:38

Спецтема: Війна Росії проти України

Російським олігархам бракує безпечних гаваней, щоб сховати свої яхти

Російським олігархам бракує безпечних гаваней, щоб сховати свої яхти
Морське право не є ключовим фактором в арештах. Фото: pixabay.com

Російським олігархам, проти яких через війну Росії в Україні запровадили санкції країни Заходу, бракує гаваней, де вони могли б сховати від арешту свої супер'яхти.

Російським магнатам замало місць для паркування своїх плавучих палаців, пише Bloomberg. Сполучені Штати Америки й країни Європи переслідують судна, вілли й інші активи через зв'язки їхніх власників з російським диктатором Володимиром Путіним.

"Понад 12 яхт на суму $2,25 млрд було заарештовано США, країнами ЄС і добровільними союзниками, як-от Фіджі. США сформували оперативну групу KleptoCapture для переслідування активів російських олігархів. У Європі уряди Німеччини, Італії, Іспанії та інших держав конфіскували розкішні судна, найдорожче з яких – Dilbar російського мільярдера Алішера Усманова. Вартість яхти оцінюють у $750 млн", - ідеться в повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Фіджі конфіскували супер'яхту "путінського гаманця" Керімова

У матеріалі наводять і випадок з яхтою Amadea вартістю $325 млн, яка, за інформацією США, належить російському мільярдеру Сулейману Керімову. Через тиждень після прибуття Amadea на Фіджі влада країни затримала її на запит американського уряду. Зрештою США виграли низку судових розглядів і заарештували судно, відправивши його до Гонолулу.

Фіджі – острівна держава в південній частині Тихого океану, яка не приєдналася до глобального запровадження санкцій проти Росії та багатих прихильників Путіна. За кілька тижнів до того вона утрималася під час голосування щодо резолюції ООН на підтримання територіальної цілісності України.

Після арешту Amadea заступниця генерального прокурора США Ліза Монако заявила, що міністерство юстиції "стежить за кожною яхтою, придбаною за брудні гроші".

"Ця конфіскація має показати кожному корумпованому російському олігарху, що він не зможе сховатися. Навіть у найвіддаленішій частині світу", – сказала вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На тлі напруженої ситуації навколо України російські багатії втратили $28 млрд

Побоюючись, що їхні яхти конфіскують, власники відправили їх до країн, які досі вважаються дружніми – в Об'єднані Арабські Емірати, Туреччину й на Мальдіви. Складно передбачити, як країни реагуватимуть на російську мегаяхту у своїх водах або як уряди можуть змінити підхід до санкцій під політичним тиском. Для допомоги в арешті майна російських олігархів можуть залучити інші так звані нейтральні країни, які ще не запровадили санкції.

"Морське право не є головним чинником в арештах. Це більше стосується відносин між США чи Великою Британією та країною, від якої вони хочуть отримати допомогу. Вони можуть використати важелі, пов'язані з іншими питаннями, щоб змусити держави співпрацювати", – вважає доцентка кафедри морських справ і політології в Університеті Род-Айленда Елізабет Менденголл.

Майно російських олігархів, арештоване через санкції у зв'язку з розв'язанням Росією війни в Україні, навряд чи повернеться до попередніх власників. Ідеться, зокрема, про вилучені в росіян з путінського оточення яхти.

Понад 10 суперяхт загальною вартістю майже $2,3 млрд конфіскували або арештували в європейських портах за останні шість тижнів у межах масштабних санкцій, запроваджених проти російських олігархів після вторгнення РФ в Україну.

У порту Пальма-де-Майорки заарештували яхту Tango російського олігарха, голови ради директорів групи компаній "Ренова" Віктора Вексельберга, якого вважають одним із найбагатших людей Росії. Її вартість €150 млн. Іспанська поліція спільно з федеральним бюро розслідувань США обшукали й вилучили яхту.

Зараз ви читаєте новину «Російським олігархам бракує безпечних гаваней, щоб сховати свої яхти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути