Ексклюзиви
понеділок, 30 жовтня 2023 17:07

Спецтема: Війна Росії проти України

Російський таємний флот танкерів - катастрофа, яка розгортається на очах

Російський таємний флот танкерів - катастрофа, яка розгортається на очах
Російські танкери в порту Петербургу / East News

Думка у виданні Politico старшої наукової співробітниці Американського інституту підприємництва і радниці Gallos Technologies Елізабет Броу

Раніше цього місяця танкер "Турба" під прапором Камеруну, який перевозив контрабандну російську нафту, знайшли у дрейфі біля узбережжя Індонезії. Оскільки це тіньове судно, яке працює поза офіційним морським сектором, воно не застраховане від подібних нещасть. І раптово воно стало проблемою для Індонезії.

Нещастя сталося лише через кілька місяців після того, як подібна доля спіткала "Пабло", інший тіньовий танкер, який перевозив іранську нафту. Він загорівся біля узбережжя Малайзії. І це лише, так би мовити, верхівка айсберга.

З тих пір, як Росія вторглася в Україну, постійний потік таких хитких суден без страхового захисту приєднується до темного флоту і багато з них потрапляють в аварії. Ця ситуація створює величезний ризик для законослухняних суден, навколишнього середовища та нещасних країн, у водах яких стаються ці аварії.

Оскільки західні санкції заборонили торгівлю широким спектром російських товарів і обмежили ціни на російську нафту, західні страховики, які домінують на ринку, більше не страхують російські нафтові поставки

Оскільки західні санкції заборонили торгівлю широким спектром російських товарів і обмежили ціни на російську нафту, західні страховики, які домінують на ринку, більше не страхують такі поставки. Таким чином, компанії, які все ще хочуть брати участь у цій прибутковій торгівлі, натомість звертаються до тіньових суден - старих кораблів із невідомим правом власності, які не мають міжнародної сертифікації та західного страхування.

"Маленький шматок паперу на темному кораблі, на якому написано, що воно застраховане, не вартий паперу, на якому це написано", - сказав Саймон Локвуд, морський директор страхового брокера WTW.

Дві третини танкерів, що перевозять російську нафту, тепер застраховані "невідомими". Оскільки вони не мають належного страхування та приховують свою власність, ці танкери також працюють поза міжнародними морськими правилами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Можемо отримати "чорну діру" на Близькому сході" - Сергій Данилов

Офіційно їх не існує. Але вони плавають по світовому океану і можуть завдати чималої шкоди.

Наприклад, 9 жовтня 26-річний капітан "Турба" подав знак, що судно більше не керується. Тоді танкеру довелося рухатися без керування, і коли я перевірив ситуацію через дев'ять днів, воно плило біля Сінгапуру.

Коли "Турбі" врешті-решт вдасться дістатися до порту, їй знадобиться ремонт. Якщо воно зіткнеться з іншим кораблем, цей корабель теж потребуватиме ремонту. Якщо нафта витече у воду, океан потрібно буде очистити - так само, як це було з таким же літнім інцидентом із "Пабло".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Москва кілька разів програла битву за Україну" - Євген Глібовицький

Цей тіньовий флот швидко зростає. Сьогодні він налічує 400-650 суден - це вже в кілька разів більше, ніж було до вторгнення Росії в Україну. Дві третини з них - нафтові танкери.

За даними S&P Global, колосальні 98% усіх середні та великі нафтові танкери такого типу належать до високого ризику або не мають ідентифікованого власника. А норвезька влада підрахувала, що в середньому 12 тіньових суден, як правило, які транспортують російську нафту, щодня перетинають норвезькі води.

Не дивно, що кількість аварій темного флоту теж зростає. Судна загорялися, сідали на мілину, розливали нафту, втрачали кермування та стикалися з іншими суднами. Мій науковий співробітник, Кетрін Кемберг, лише за останні 18 місяців виявила майже 30 інцидентів, пов'язаних із підозрюваними темними кораблями. Аварії відбуваються не лише через те, що ці судна старі та погано обслуговуються - щоб бути якомога менш помітними, вони часто вимикають свої системи автоматичної ідентифікації AIS і сигнали типу GPS, який мають використовувати всі комерційні судна щоб уникнути зіткнень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Інколи Офіс президента шкодить міжнародній політиці" - Володимир Огризко

"Ті самі інструменти, які тіньовий флот уникає використовувати, щоб уникнути виявлення - це інструменти, які спеціально розроблені для запобігання аварій на морі. Вимикаючи AIS, судно збільшує ризик зіткнення. Тіньовий флот відкидає нас на роки назад з точки зору управління безпекою навігації на морі", - сказав Кормак Макгаррі, морський аналітик Control Risks.

І оскільки ці тіньові кораблі не мають захисту, багатьом країнам доводиться прийти їм на допомогу. Владі Малайзії, наприклад, довелося рятувати екіпаж "Пабло" та охороняти палаючий танкер. Тим часом законослухняні судна зазнають великих витрат, якщо їх вдарить такий корабель.

"Це як потрапити в аварію з незастрахованим автом", - каже Локвуд.

Якщо танкер тіньового флоту розіб'ється, то платникам податків відповідних країн доведеться за це заплатити.

Уявіть, якби дороги світу були заповнені незастрахованими автомобілями, які не пройшли техогляд і не користуються фарами - ось що відбувається у світовому океані

"Уявіть, якби дороги світу були заповнені незастрахованими автомобілями, які не пройшли техогляд і не користуються фарами - ось що відбувається у світовому океані. Власники суден будуть дуже старанно здійснювати якомога більше подорожей на цих суднах, оскільки на цьому можна заробити гроші", - каже Локвуд.

Набагато більше аварій, розливів нафти, зіткнень і пожеж тепер тільки й чекають, щоб статися у водах законослухняних країн. Оскільки ці судна все більше старіють, ризик аварій лише зростатиме - це означає, що багато грошей платників податків витрачається на ліквідацію аварій, судноплавні компанії витрачають багато грошей на пошкодження, спричинені незастрахованими суднами, а також багато шкоди завдається навколишньому середовищу.

Тіньовий флот є зручним інструментом, за допомогою якого Росія може завдати шкоди іншим країнам

Можна навіть стверджувати, що тіньовий флот є зручним інструментом, за допомогою якого Росія може завдати шкоди іншим країнам, а також компаніям, які перевозять їхні товари.

Отже, що робити?

Оскільки помста, відправляти хиткі судна, щоб сіяти хаос у російських водах, була б явно поганою ідеєю, уряди та компанії повинні натомість почати документувати всі витрати, які понесли через те, що такі кораблі обслуговують Росію. Коли війна проти України закінчиться, уряди зможуть представити Кремлю рахунок, який додасть до величезних компенсацій, які Кремль може отримати для відновлення України.

Уряди також можуть повідомити Москву, що вони більше не дозволятимуть таємним суднам, які перевозять вантажі до та з Росії, перетинати свої води.

Згідно з міжнародним морським правом, подорожувати водами інших країн є правом, але наявність належної страховки також є обов'язком. В інтересах кожного, щоб небезпечний темний флот був переможений.

Переклад Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Російський таємний флот танкерів - катастрофа, яка розгортається на очах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути