понеділок, 24 травня 2021 14:11

Романа Протасевича визнали політв'язнем

Романа Протасевича визнали політв'язнем
Романа Протасевича визнали політичним в'язнем. Фото: euroradio.fm

Журналіста і колишнього керівника білоруського опозиційного Telegram-каналу NEXTA Романа Протасевича визнали політичним в'язнем.

Про це йдеться в спільній заяві білоруських правозахисних організацій, які опублікували на сайті правозахисного центру "Весна".

"Ми вважаємо переслідування Романа Протасевича політично мотивованим, пов'язаним з мирною реалізацією вираження думки, а його самого політичним в'язнем. Ми вимагаємо від влади Білорусі: негайного звільнення Романа Протасевича і припинення кримінального переслідування стосовно нього, звільнення всіх свавільно затриманих у результаті насильницької посадки авіарейсу Афіни-Вільнюс у національному аеропорту Мінська громадян Росії та Білорусі, звільнення всіх політичних в'язнів і припинення політичних репресій у країні", - йдеться в повідомленні.

Правозахисники наголосили, що публічна діяльність Протасевича є мирною реалізацією свобод та вираженням власної думки, гарантованих Конституцією Білорусі та міжнародними нормами права в галузі прав людини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Не знаємо, де він" - батько журналіста Протасевича прокоментував арешт сина

Згідно з міжнародними стандартами свободи вираження думки, ніхто не може зазнавати будь-якого роду обмежень, позбавлення прав або санкцій через власні думки або переконання.

Відомо, що Протасевича звинувачують в організації масових заворушень, організації та активній участі в групових діях, які грубо порушують громадський порядок та в розпалюванні національної ворожнечі.

Торік служба NEXTA і її канали були оголошені "екстремістськими", а згодом заборонені службами безпеки в Білорусі в рамках жорстокого придушення владою мирних протестів після сфальсифікованих результатів президентських виборів у серпні минулого року.

Білоруський державний телеканал ОНТ опублікував частину переговорів між екіпажем літака Ryanair і працівниками неназваного аеропорту. Літак примусово посадили в Мінську, після чого затримали колишнього головного редактора опозиційного Telegram-каналу NEXTA Романа Протасевича, який був одним із пасажирів на борту.

Зараз ви читаєте новину «Романа Протасевича визнали політв'язнем». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути