Ексклюзиви
середа, 13 вересня 2023 19:30

Спецтема: Війна Росії проти України

"РФ виробляє більше ракет, ніж до вторгнення. Чому так сталося?" - The New York Times

"РФ виробляє більше ракет, ніж до вторгнення. Чому так сталося?" - The New York Times
Місце ракетного удару, внаслідок якого 17 людей загинули та 32 поранені, на ринку в Костянтинівці, минулого тижня / NYT

Стаття у виданні The New York Times

За словами офіційних осіб США, ЄС та України, Росії, попри санкції та експортний контроль, введений Заходом, вдалося розширити виробництво ракет за межі довоєнного рівня. В результаті, Україна стає особливо вразливою для атак у найближчі місяці.

Крім того, що США витратили понад $40 млрд на постачання зброї для України, Штати зробили обмеження військових постачань до Росії ключовою частиною своєї стратегії підтримки Києва.

За оцінками американських чиновників, внаслідок санкцій Росія була змушена різко уповільнити виробництво ракет та іншого озброєння на початку війни, у лютому 2022 року, як мінімум, на шість місяців. Але до кінця 2022 року військово-промислове виробництво у Москві знову почало набирати обертів, як тепер визнають американські чиновники, які говорили на умовах анонімності.

Менш як за рік від початку війни Росія відновила торгівлю критично важливими компонентами, спрямувавши їх через такі країни, як Вірменія та Туреччина

Росія обійшла експортний контроль США, використовуючи свою розвідку та міністерство оборони для управління незаконними мережами людей, які контрабандою переправляють ключові компоненти, експортуючи їх до третіх країн, з яких їх легше доставити до РФ. Менш як через рік після початку війни Росія відновила торгівлю критично важливими компонентами, направивши їх через такі країни, як Вірменія і Туреччина. Регулятори США та ЄС намагалися працювати разом, щоб обмежити експорт чіпів до Росії, щосили намагалися зупинити цей потік, що проходить через треті країни, пов'язані з Москвою.

Відновлення військового виробництва в Росії викликає особливу тривогу, оскільки Москва використовує артилерію для обстрілів українських солдатів на передовій, а ракети – для атак на електромережі та іншу критично важливу інфраструктуру, а також для терору мирного населення у містах. Чиновники побоюються, що збільшення запасів ракет може означати особливо темну та холодну зиму для громадян України.

Тим часом, Пентагон працює над пошуком способів допомогти українцям краще справлятися з ракетами та дронами, які запускають Росія з цивільних об'єктів у Києві та по всій країні. Пентагон надав системи ППО Patriot і вмовив союзників надати боєприпаси для ППО С-300. Обидва довели свою ефективність. Він також надав інші засоби ППО, такі як системи Avenger та Hawk.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Україна досягне своїх військових цілей" – Пітер Дікінсон про візит Блінкена

Але в Україні недостатньо систем ППО, щоби закрити всю країну, і їй доводиться вибирати об'єкти, які захищає. За словами українських чиновників, посилення ракетного обстрілу може знищити ППО країни.

У жовтні 2022 року США зібрали міжнародних чиновників у Вашингтоні, прагнучи посилити санкції щодо російської економіки. Тоді американці заявили, що, на їхню думку, санкції та експортний контроль працюють частково, бо стримують країни від відправлення мікрочіпів, друкованих плат, комп'ютерних процесорів та інших компонентів, необхідних високоточної зброї, а також компонентів для дизельних двигунів, вертольотів і танків.

Російські спецслужби та міноборони змогли контрабандою ввозити мікроелектроніку та інші західні матеріали, необхідні для крилатих ракет та іншої високоточної зброї

Але Росія швидко адаптувалася щодо постачання необхідних запчастин. Сьогодні росіяни перебудували економіку, зосередивши увагу на оборонному виробництві. Завдяки доходам від високих цін на енергоносії, російські спецслужби та міноборони змогли контрабандою ввозити мікроелектроніку та інші західні матеріали, необхідні для крилатих ракет та іншої високоточної зброї. Через війну, військове виробництво не лише відновилося, а й різко зросло.

До війни, як сказав один високий представник західного міністерства оборони, Росія могла виготовляти 100 танків на рік, зараз виробляють 200.

Західні чиновники також вважають, що РФ на шляху до виробництва 2 млн артилерійських снарядів на рік - удвічі більше, ніж передбачали західні розвідки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Китайці декілька разів натякали Путіну закінчувати війну. Побачили слабкість" - полковник

В результаті, Росія зараз виробляє більше боєприпасів, ніж США і ЄС. За оцінками Кусті Салма, високого чиновника міноборони Естонії, нинішнє виробництво боєприпасів у РФ у сім разів перевищує виробництво на Заході.

Витрати на виробництво в Росії також набагато нижчі, ніж на Заході, частково тому, що Москва жертвує безпекою та якістю, щоб виготовити дешевшу зброю, сказав Салма. Наприклад, виробництво 155-мм артилерійського снаряда коштує західній країні $5-6 тис., тоді як виробництво порівняльного 152-мм снаряда коштує Росії приблизно $600, сказав він.

Проте Росія стикається з деякими недостачами. У неї немає величезних запасів ракет, хоча деяких видів зараз на складах більше, ніж на початку війни, за словами людей, поінформованих про доповіді розвідки. Наприклад, крилатих ракет Х-55.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На концерті у Кобзона: скільки генералів втратила РФ за час війни

"У деяких областях їм вдалося значно наростити виробництво", - сказав Дмитро Альперович, експерт з міжнародної безпеки та голова Silverado Policy Accelerator, вашингтонського аналітичного центру.

У випадках, коли Росії потрібні мільйони одного конкретного компонента, експортний контроль може зупинити виробництво. Але чіпи, необхідні для виготовлення кількох сотень крилатих ракет, помістяться у кілька рюкзаків, що робить обхід санкцій відносно простим, сказав Альперович.

Американці заявили, що можуть сповільнити, але не зупинити контрабанду Росією деталей, необхідних для виробництва ракет

Американські офіційні особи заявили, що вони можуть сповільнити, але не зупинити контрабанду Росією деталей, необхідних їй для ракет, і що було б нереалістично думати, що Москва не знайде обхід для обмежень США. За даними міністерства торгівлі США, один із способів адаптації Росії - постачання компонентів через треті країни, а потім їхнє переправлення до РФ.

"Оскільки заходи контролю справили реальний вплив, російський уряд не просто розвів руками і сказав: "Ви нас упіймали, ми здаємося". Вони ставали дедалі винахідливішими у спробах обходу. І ми дійсно активно працювали над різними способами закриття лазівок", - сказав Метью Аксельрод, міністр міністерства торгівлі США з питань експортного контролю.

Зараз США та ЄС мають спільний список із 38 категорій товарів, експорт яких до Росії обмежений. Американські чиновники заявили, що дев'ять із 38, в основному мікроелектроніка, що використовується в ракетах і дронах, є найбільш пріоритетними для блокування.

Американські та європейські чиновники працюють з банками над розробкою системи оповіщення, яка б попереджала уряди про можливі порушення санкцій. Нарізі американські банки повідомили уряд США про 400 підозрілих транзакцій. Міністерству торгівлі вдалося використати третину цих звітів щодо підозрілої діяльності у своїх розслідуваннях.

31 серпня міністерство торгівлі звинуватило трьох осіб в участі у незаконній російській закупівельній мережі. Один із них, Артур Петров, громадянин Росії та Німеччини, був заарештований та звинувачений міністерством юстиції у порушенні експортного контролю.

Петрова звинувачують у придбанні мікроелектроніки в американських експортерів з метою відправлення її на Кіпр, Латвію чи Таджикистан. Опинившись там, інші компанії допомогли переслати компоненти далі. У результаті вони потрапили до Росії.

Росії потрібні не чіпи вищого класу, які легше відстежувати, а комерційні, які можна використовувати в різних цілях, а не тільки в керованих ракетах

Одна з проблем уряду США в тому, що Росії потрібні не чіпи вищого класу, які легше відстежувати, а комерційні чіпи, які можна використовувати в різних цілях, а не тільки в керованих ракетах.

"Це ускладнює нашу роботу, оскільки існує безліч країн, яким дозволено та цілком нормально продавати ці чіпи в законних комерційних цілях. Проблема в тому, що ці чіпи потім потрапляють до Росії", - сказав Аксельрод.

Американські та західні офіційні особи кажуть, що є добрі новини. Російське виробництво все ще не встигає за тим, як швидко військові спалюють боєприпаси та зношують техніку. Наприклад, хоча Росія на шляху до виробництва 2 млн снарядів на рік, одночасно вона робить понад 10 млн артилерійських пострілів. За словами американських та західних чиновників, це змусило Москву відчайдушно шукати альтернативні джерела для збільшення запасів. Востаннє вона спробувала укласти угоду зі зброєю з Північною Кореєю.

Хоча Москва досягла успіхів у контрабанді процесорів та друкованих плат, вона стикається з нестачею ракетного палива та основних вибухових речовин, заявили чиновники США – матеріалу, який важче переправити, ніж друковані плати. Цей дефіцит, ймовірно, стримуватиме Москву, якщо спробує наростити подальше виробництво боєприпасів, ракет чи бомб.

Збільшення військового виробництва, у Росії також дорого обійшлося російській економіці, особливо у зв'язку з різким зростанням відсоткові ставки в країні. Санкції завдали збитків загальному стану російської економіки, і подолання західних експортних заборон обійшлося недешево, заявили американські та західні чиновники. Високий представник західного міністерства оборони заявив, що Росія перерозподілила майже третину своєї економіки на виробництво зброї. Країна стикається з нестачею робочої сили, що може ускладнити досягнення подальших промислових успіхів.

Влітку Росія скоротила атаки на енергосистему України. Але в міру того, як температура падає, деякі українські та західні аналітики й чиновники вважають, що РФ може відновити терористичну кампанію проти українців, сподіваючись, що це позбавить їх бажання боротися.

Офіційні особи США сподіваються, що стабільні постачання боєприпасів для ППО та додаткова допомога у покращенні того, як Україна перехоплює російські атаки, можуть допомогти протистояти посиленому ракетному обстрілу. А українська оборона в деяких ситуаціях стала сильнішою.

"Українці стали краще захищати інфраструктуру та зміцнювати оборону навколо своїх електростанцій та критично важливих енергетичних мереж. Вони стали краще справлятися з ремонтом та стежити за тим, щоб наслідки перебоїв у подачі електроенергії та інших перебоїв у комунальних послугах не були такими серйозними", - сказав Салма.

Переклад Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «"РФ виробляє більше ракет, ніж до вторгнення. Чому так сталося?" - The New York Times». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути