Ексклюзиви
вівторок, 29 червня 2021 17:25

Репресії в Білорусі: тіло опозиціонера віддали з колонії з розбитою головою
7

Спільно з соратниками Вітольд Ашурок ставив хрести на місці поховань учасників повстання проти Російської імперії у Гродненській області
Фото: Ольга Буковська
Опозиціонер Вітольд Ашурок став жертвою режиму Лукашенка
Вітольд Ашурок почав опозиційну діяльність із протестів через фальсифікацію виборів у Білорусі 2010 рок
На похорон у Березівці попрощатися з опозиціонером прийшли близько 700 людей. Його поховали під національним біло-червоно-білим прапором, як просив за життя активіст
Вітольд був здоровим і міцним чоловіком. Із колонії сім'я, менш ніж за місяць після етапу, отримала виснажене тіло з розбитою головою

Рідні білоруського опозиціонера 50-річного Вітольда Ашурока стверджують, що його закатували в тюрмі. Чоловік помер у Шкловській колонії 21 травня.

19 вересня торік Ашурока затримали на автовокзалі в місті Ліда, коли повертався з акції протесту проти режиму самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка, пише російська служба ВВС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кулеба висловився про Лукашенка і білорусів. Що сказав

18 січня опозиціонера засудили до п'яти років колонії за двома статтями про організацію і підготовку дій, що грубо порушують громадський порядок" і "насильство або загрозу застосування насильства щодо співробітника органів внутрішніх справ". Правозахисники визнали Вітольда Ашурока політв'язнем.

В ізоляторі тримався добре, на здоров'я не скаржився, постійно писав листи, розповідають рідні. Під час останнього побачення з братом у лютому цьогоріч був у хорошому настрої. На початку травня його етапували в колонію. Останній лист від нього датований 25 квітня. Там розповів, що на політв'язнів нашивають спеціальні жовті відзнаки на форму.

Коли листи перестали приходити, рідні захвилювалися. Відправили в колонію адвоката, а через тиждень на побачення мав поїхати брат. За три дні до його візиту подзвонили й сказали, що Вітольд помер. У будівлі судмедекспертизи, куди рідні та друзі приїхали забрати тіло через чотири дні після офіційної дати смерті, їх чекав ОМОН. Сім'я отримала виснажене тіло з численними слідами побоїв. Голова вище носа була замотана щільним шаром бинта, навіть очей не було видно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Білорусь заявила про вихід зі "Східного партнерства"

У морзі пояснили, що тіло впало, тому замотали голову. А слідчі заявив, що він сам упав при житті й розбив голову об унітаз. Начебто охоронці знайшли його непритомного біля туалету й не змогли врятувати.

В тюрмі при розтині ознак кримінального характеру смерті не знайшли. Попередня причина смерті - зупинка серця. Рідні впевнені, що чоловіка вбили.

Вітольд Ашурок жив у містечку Березівка в Гродненській області. Брав участь у протесті проти чергових сфальсифікованих Лукашенком президентських виборів 2010-го. Тоді ж отримав перші 12 діб арешту і вступив в опозиційну партію "Білоруський народний фронт". Вона виступає за відродження білоруської культури й незалежність від Росії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Євросоюз застосовує нові санкції проти Білорусі

Після фальсифікації Лукашенком виборів у серпні 2020-го організовував місцеві акції протестів. Отримав 15 діб арешту. Після виходу з ув'язнення продовжив збирати багатотисячні мітинги в Ліді - найближчому до Березівки місті.

Вітольд жив із дружиною, близько 10 років працював на місцевому склозаводі. Останнім часом - у будівельній компанії. Дітей не мав.

На похорон Ашурока в Березівці попрощатися з ним прийшли близько 700 осіб. Для опозиції він став символом опору. У багатьох містах світу відбулися акції пам'яті про жертву.

З початку масових протестів у Білорусі в серпні 2020-го за політичні погляди затримали понад 30 тис. осіб, понад 500 визнані політв'язнями, за даними правозахисників.

Білоруські суди виносять близько п'яти політично мотивованих вироків на день, за даними опозиції.

Біло-червоно-білий прапор опозиції КДБ Білорусі хоче визнати екстремістським, а гасло "Живе Білорусь" - прирівняти до нацистського привітання "Хайль Гітлер".

Зараз ви читаєте новину «Репресії в Білорусі: тіло опозиціонера віддали з колонії з розбитою головою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути