четвер, 23 грудня 2021 10:32

Рекордні торнадо у США, спека в Європі й пожежі в Росії: якими були найбільші природні катастрофи року
14

Наслідки урагану «Нора» в Мексиці, 29 серпня
Фото: Reuters
Вогонь пожеж біля Афін
Пожежа в Якутії, 11 серпня
Повінь у Новому Південному Уельсі, Австралія
Людей рятують від повені в індійському штаті Ченнаї

Щонайменше 100 людей загинули, десятки зникли безвісти, цілі міста зруйновані після кількох потужних торнадо, які пролетіли над півднем США 10-11 грудня. Лише в Америці з січня по вересень сталося 18 природних катаклізмів, кожен з яких забирав життя та обійшовся економіці у понад $1 млрд. Проте найбільше зазнають людських і матеріальних втрат від розгулу стихії острівні держави Тихого та Індійського океанів, Карибського моря. Такі дані "Індексу ризику глобальних катастроф".

Gazeta.ua зібрала інформацію про найбільші природні лиха року, що минає

Торнадо в Америці

  Наслідки торнадо в США
Наслідки торнадо в США

Щонайменше 30 несезонних торнадо пройшлися південними штатами США 10-11 грудня. В Арканзасі, Міссурі, Кентуккі, Теннессі, Огайо, Індіані, Алабамі та Іллінойсі загинули близько сотні людей. 2021 рік став найбільш смертоносним від торнадо в Америці починаючи з 2011-го, коли загинуло понад 500 осіб.

10-11 грудня стихія, яку назвали "Торнадо, що потягнув штат", пройшла 370 км чотирма штатам. Сміття підняла на 9145 м - висота, на якій літають комерційні літаки. Ймовірно, це найдовше торнадо в історії Америки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Смертоносні торнадо в США: показали нові фото руйнувань

Виверження вулкану на Яві

Автор: National Disaster Mitigation Agency via Twitter
  Наслідки виверження на Яві, Індонезія
Наслідки виверження на Яві, Індонезія

На острові Ява в Індонезії кілька днів йшов сильний дощ. Залишив великий "басейн" води на лавовому куполі на вершині гори Семеру. 4 грудня він обвалився, вивільнивши розплавлену лаву. Понад 9 тис. людей евакуювали. Вулканічний пил, лава і бруд полилися схилами гори на поселення.
Загинули щонайменше 46 людей, ще дев'ять зникли безвісти. Більш як тисячу будинків було зруйновано та майже 3 тис. пошкоджено

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Потужне виверження вулкана Семеру: зросла кількість загиблих

Лісові пожежі

Автор: Reuters
  Вогонь пожеж біля Афін
Вогонь пожеж біля Афін

Влітку у північній півкулі Землі спостерігали рекордні лісові пожежі. Більшість були пов'язані з екстремальною, рекордною спекою та посухою.

"Липень став другим найспекотнішим місяцем у Європі за час метеоспостережень і третім у світі. Південь континенту став осередком спеки. Температура в Греції піднялася до +47 ⁰С. Вона і сусідня Туреччина - у хвилі спеки, яка може бути найсильнішою за останні 30 років. Це викликає спогади про жахи пожеж 1987 року, які забрали понад 1,5 тис. життів лише в Греції", - написала німецька Deustche Welle 5 серпня.

Дим від пожеж уперше досяг Північного полюса

Автор: Reuters
  Пожежа в Якутії, 11 серпня
Пожежа в Якутії, 11 серпня

Лісові пожежі на півночі Росії вирували з червня. Дим від них був такий сильний, що вперше досяг Північного полюса. У розпал пожежі в Сибіру були більші, ніж в решті світу разом узяті. Станом на середину вересня згоріло майже 460 тис. км кв. - рекорд для лісових пожеж у Росії. 90% пожеж вчинила людина – непогашені вогнища, замикання на лініях електропередач. Решта - блискавки, за даними Greenpeace.

Автор: Муніципалітет Анталії через Twitter
  Команди пожежників у турецькій Анталії
Команди пожежників у турецькій Анталії

28 липня почали горіти ліси в Туреччині. Майже 225 пожеж зайнялося у 47 провінціях. Більшість ліквідували протягом двох тижнів. Призвели до масової евакуації та значних руйнувань. Понад 1700 кв км лісів згоріло, знищивши будинки, угіддя і худобу. Багатовікові оливкові гаї зникли, як і в інших пожежах у Середземномор'ї. Загинули дев'ять людей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Після пожеж Туреччину накрила нова стихія

21 липня у Греції від екстремальної спеки почалася лісова пожежа за 50 км на північ від Афін. Тривала більше 20 днів. Уряд створив міністерство з питань кліматичної кризи і цивільного захисту. Збитки обійшлися країні в $3 млрд.

До середини серпня по Італії виникло майже 45 тис. лісових пожеж, включаючи острови Сардинію і Сицилію. Горіли будинки, тварини, сади і ферми. Міністр екології сказав, що 57% лісових пожеж в країні спричинені підпалами, а 13,7% - результат ненавмисних дій людини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Наступила ера вогню. Пожеж буде дедалі більше, згодиться досвід Чорнобиля

Серія пожеж спалахнула в Лівані. З 28 липня тривали протягом серпня. Деякі пожежі поширилася в сусідній Сирії. 14 липня ООН попередила, що Ліван - на межі кризи з водою через проблеми в місцевій економіці. Це вплинуло на здатність громад гасити пожежі. Один із найкрасивіших лісів в Лівані сильно постраждав.

Пожежі сталися у Сирії, Алжирі, Ізраїлі, на Кіпрі. Палали ліси в Мексиці, США і Канаді. Значна частина виникла від великої посухи на континенті. Станом на 7 грудня Національний міжвідомчий пожежний центр США повідомив про 54,3 тис. лісових пожеж по країні, які спалили понад 77,5 тис. км кв лісів.

Паводки в Європі

Автор: Rhein-Erft-Kreis/Twitter
  Поблизу німецького Кельна, 16 липня
Поблизу німецького Кельна, 16 липня

14-15 липня над Західною Європою зупинився потужний шторм, що призвело до рекордних дощів у Бельгії, Німеччині, Люксембургу, Швейцарії, Франції та Нідерландах. У деяких частинах Німеччини протягом 48 год. випала двомісячна кількість дощів. Річки вийшли з берегів, а сотні людей зникли безвісти чи загинули. Масштаб повені шокував кліматологів світу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Європу продовжує немилосердно топити: на черзі Франція та Іспанія

У Європі підтвердили понад 220 смертей. Найбільше в Німеччині - близько 184. У Бельгії загинули 38 людей. У постраждалому регіоні були зсуви ґрунту. Критичну інфраструктуру серйозно пошкодило. Багато залізниць, доріг і мостів змило. Утворилися гори побутового сміття.

Паводки в Австралії

Автор: BOM_au
  Повінь у Новому Південному Уельсі, Австралія
Повінь у Новому Південному Уельсі, Австралія

Наприкінці березня в австралійській провінції Новий Південний Вельс пройшов багатоденний дощ. Це призвело до повеней, що бувають там раз на 100 років. Такої кількість води в регіоні не бачили з 1961-го. Катастрофічні повені сталися після рекордних лісових пожеж, які охопили регіон у 2019-2020 роках.

Близько третини населення країни живе в постраждалих районах

16-23 березня в районі Сіднея випало до 600 мм опадів - 40% річної кількості. Затопило сотні будинків. Передмістя мегаполісу евакуювали. Щонайменше п'ятеро людей загинули. Збитки оцінюють до $500 млн. Близько третини населення країни живе у постраждалих районах. Протягом двох років Австралія зазнала загальних збитків на понад $6,1 млрд від стихійних лих.

Паводки в Китаї

Автор: CFP
  Пасажири через паводки застрягли на залізничному вокзалі китайського міста Чженчжоу у Хенані, 20 липня
Пасажири через паводки застрягли на залізничному вокзалі китайського міста Чженчжоу у Хенані, 20 липня

Китай зазнав безпрецедентної повені у кількох місцях. Першими були дощі 17-20 липня, потім два тайфуни, тоді ще злива 6 серпня.

Евакуювали понад 1,5 мільйона людей

У місті Чженчжоу в провінції Хенаньза за чотири дні випало 617 мм опадів – майже річна кількість. Після дощу почався шторм, коли випало 202 мм опадів. Місцеві метеорологи розповіли, що таку кількість дощу очікують раз на тисячу років. 31 велике і середнє водосховище виявилися переповнені. Виник ризик прориву дамб. Евакуювали понад 1,5 млн людей. 20 липня армія здійснила контрольоване знесення дамби в місті Лоян, намагаючись усунути тиск води. Військові інженери укріпили захист в районах, де греблі та дамби руйнувалися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Повінь убила 300 людей. Ще пів сотні зникли безвісти

Найбільш постраждала провінція Хенань, де живе 99 млн людей. Вона є однією з найменш економічно розвинених в Китаї. Там багато фабрик і ферм. Мінімум 302 людини загинули і 47 вважають зниклими безвісти. Ці цифри дуже занижені, кажуть критики, враховуючи чисельність населення і масштаби повеней.

Серпневі повені в провінції Сичуань призвели до розтікання річок Фуцзян, Цзялін і Цюцзян. Понад 80 тис. людей довелося евакуювати. 6-8 серпня в окрузі Цюй у Сичуані випало 334 мм опадів. Постраждали понад 440 тис. людей у 119 містах.

У провінції Внутрішня Монголія під вагою дводенних злив впали дві дамби, спричинивши паводки на півночі Китаю.

Уряд повідомив, що в 150 містах і районах постраждали 14,5 млн людей, 39 тис. будівель зруйнувало. Прямі економічні збитки склали $17,7 млрд.

Паводки в Індії та на Шрі-Ланці

Автор: Greater Chennai Corporation/Twitter
  Людей рятують від повені в індійському штаті Ченнаї
Людей рятують від повені в індійському штаті Ченнаї

Південна Індія і сусідня Шрі-Ланка постраждали цієї осені від сильних сезонних дощів, які розпочалися 1 листопада й тривали практично місяць. Здебільшого через щорічні мусони потерпають кілька штатів. Загалом, у листопаді в країні випало 882 мм дощів, а це 79% надлишку опадів. Мінімум 26 людей загинули в Індії і 25 на Шрі-Ланці від сильних повеней, обвалів будівель. Ще кілька десятків зникли безвісти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вода по пояс і зруйновані будинки: від повеней в Індії померли 30 людей

Урагани в Америці

Автор: GOES-East NOAA
  Ураган «Іда» над Мексиканською затокою
Ураган «Іда» над Мексиканською затокою

Цей рік став сезоном ураганів у США, який перевершив усі негативні очікування. Протягом сезону був 21 шторм з іменем й 11 ураганів. Чотири найбільші тропічні циклони обійшлися країні в $67 млрд застрахованих збитків. Остаточні витрати можуть бути більші $100 млрд.

Тропічний шторм "Ніколас" пройшов Техасом 14 вересня, спричинивши масові відключення електрики. Без світла на чотири дні залишилися 500 тис. людей. Ураган "Ларрі" обрушився 10 вересня на крайній схід канадської провінції Ньюфаундленд як ураган першої категорії зі швидкістю вітру до 120 км/год і поривами до 180 км/год. У розпал шторму 60 тис. людей залишилися без електрики на два дні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ураган забрав життя понад 3000 людей

Ураган "Іда" в кінці серпня спричинив значні повені у Венесуелі, що призвели до смертей і знищення приблизно 1200 будинків. Він також завдав значних збитків країнам Карибського басейну і півдню США. Понад 1,1 млн жителів Штатів втратили електрику. "Іда" коштувала Штатам до $44 млрд. Пройшовши східним узбережжям США, вона дійшла до Нью-Йорка, де затопила систему метро міста, через що люди опинилися в пастці. Загинули 95 людей у Штатах та 20 у Венесуелі.

Ураган "Грейс" прийшов із Карибського басейну 13 серпня. Стихія завдала лиха карибським країнам, які перед цим пережили руйнівний землетрус. На Гаїті багато людей залишилися без даху над головою.

Британська фірма International SOS, яка займається питанням ризику для безпеки та здоров'я, склала щорічну глобальну мапу країн з ризиком для подорожей. На ній Україна позначена як країна з середнім ризиком. Тільки окуповані росіянами частини Донбасу позначені як зони "екстремального" ризику.

Зараз ви читаєте новину «Рекордні торнадо у США, спека в Європі й пожежі в Росії: якими були найбільші природні катастрофи року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути