пʼятниця, 23 жовтня 2020 13:01

Рекордна кількість шотландців хоче незалежності

Рекордна кількість шотландців хоче незалежності
Прапори Великої Британії, Шотландії та Євросоюзу на будинку шотландського парламенту / Reuters

У Шотландії рекордне зростання кількості прихильників відділення від Сполученого Королівства.

У соцопитуванні Ipsos, проведеному в Шотландії, 58% висловилися за відділення від Британії. Проти 42%. Про це пише польська Rzeczpospolita.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Результати референдуму шокували світ

Найвідоміший аналітик британської громадської думки сер Джон Куртісе радить Лондону не легковажити результатами опитування. На його думку, зростання кількості прихильників незалежності – наслідок брекзиту, проти якого виступають шотландці, і дій уряду Бориса Джонсона, який, на думку шотландців, погано справляється з економічними викликами та боротьбою проти пандемії.

Більшість шотландців негативно оцінюють політику Джонсона. Водночас дії лідерки Шотландської національної партії і першого міністра Шотландії Ніколи Стерджен підтримують 58%.

У травні 2021-го мають відбутися місцеві вибори. У них Шотландська національна партія має шанси здобути майже 60% мандатів у місцевому парламенті. Головна ціль Стерджен – домогтися від Лондона нового референдуму за незалежність. Попередній відбувся 2014-го. Цього прагнуть 64% шотландців.

2014 року 44,7% шотландців проголосували за відділення від Великої Британії. 55,3% були проти. Під час референдуму за відділення Сполученого Королівства від Євросоюзу 2016-го 62% шотландців висловилися за те, щоб залишитися в ЄС.

2017 року шотландський парламент підтримав проведення нового референдуму про незалежність. Пізніше Стерджен тимчасово відмовилася від ідеї, заявивши, що спочатку слід зрозуміти, на яких умовах відбудеться брекзит.

Велика Британія планувала вийти з ЄС 29 березня 2019-го, але до цього терміну не визначилася з планом виходу. Згодом 27 країн-членів ЄС домовилися дати Лондону відстрочку до 31 жовтня 2019-го. Формально вихід відбувся тоді, але фактично має бути до кінця 2020-го. Між Лондоном і Брюсселем досі немає угоди про відносини після відділення. Тож найбільш імовірним може бути "жорсткий вихід". Тобто Британія матиме такі самі відносини з ЄС, як і будь-яка інша країна світу, з усіма торговими та іншими обмеженнями.

Зараз ви читаєте новину «Рекордна кількість шотландців хоче незалежності». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути