Ексклюзиви
неділя, 11 червня 2017 12:57

Реформи чи то не хочуть проводити, чи то не знають, як це зробити, - експерт про парламентські вибори у Франції

9:00 за київським часом у Франції стартував перший тур виборів в нижню палату парламенту.

"Нещодавні президентські вибори у Франції пройшли тлі падіння популярності соціалістів та правоцентристів які по черзі правили країною протягом десятиліть, - каже директор аналітичного центру "Обсерво" Арно Дюб'єн.

- В країні існує запит на оновлення в особі Макрона. Правда, реальне або уявне це оновлення, можна посперечатися. Але, тим не менш, така тенденція позначилася ще в минулому році, коли Франсуа Олланд не став висуватися на другий термін і в той же час з передвиборної гонки вилетіли Ален Жюппе, Ніколя Саркозі, Мануель Вальс і інші.

Автор: Le point
  Президент Франції Еммануел Макрон
Президент Франції Еммануел Макрон

З 1958 року партія новообраного глави держави набирала більшість в парламенті - це була якась "премія для президента". Але в контексті, коли старі схеми не працюють і у Макрона, по суті, поки не сформована власна партія, виникає велике питання, чи зможе він набрати більшість.

Парламентські вибори можуть допомогти соціалістам і правим зібрати залишки своїх сил.

Також дуже важливо звернути увагу на те, що у французькій політиці з'явився новий вододіл. Традиційні кордону між правими і лівими розмиваються. Зараз стає актуальним розподіл на прихильників продовження інтеграційних процесів в Європі і їх супротивників.

Крім того, намітилася ще одна розділова лінія. Якщо подивитися на електоральну карту президентських виборів, то видно, що успішна, процвітаюча, оптимістична Франція великих міст проголосувала за Макрона. А периферійна Франція маленьких містечок і сіл, де ситуація досить важка, підтримала Ле Пен. Одним словом, Франція розколота як ніколи.

У французькій політиці з'явився новий вододіл. Традиційні кордону між правими і лівими розмиваються. Зараз стає актуальним розподіл на прихильників продовження інтеграційних процесів в Європі і їх супротивників.

Головна причина таких настроїв в економічних проблемах. В країні високе безробіття, і стара модель не працює. А реформи чи то не хочуть проводити, чи то не знають, як це зробити. Є відчуття, що нове покоління буде жити гірше, ніж батьки. Такого не було дуже-дуже давно.

Також зараз Франція зіткнулася з кризою ідентичності. У нас сильні традиції потужного централізованого держави, які не стикуються з глобалізацією і європейським проектом. Це питання, які хвилюють більшість.

Потім серйозне занепокоєння викликає ослаблення Франції в Європі і в світі. Париж мислить себе не інакше як столиця великої держави. Принаймні, до недавнього часу. І власне ослаблення сприймається французами вкрай болісно. Ну і, звичайно, зараз дуже гостро постало питання тероризму та безпеки. Так що факторів, які глибоко тривожать французів, дуже багато".

Для України краще, щоб за підсумками виборів до Національної асамблеї парламентську більшість змогла сформувати центристська партія "Вперед!", яку створив в минулому році президент Еммануель Макрон

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Франція буде жорсткіша до Путіна

"Для України краще, щоб за підсумками виборів до Національної асамблеї парламентську більшість змогла сформувати центристська партія "Вперед!", яку створив в минулому році президент Еммануель Макрон, говорить політолог Георгій Кухалейшвілі. - Під час недавньої зустрічі з президентом РФ Володимиром Путіним в Версалі французький президент продемонстрував своє небажання йти на поступки російській стороні. Макрон пригрозив Володимиру Путіну "каральними заходами" у відповідь на застосування хімічної зброї в Сирії, розкритикував переслідування геїв в Чечні і назвав російські ЗМІ брехливими. Раніше він закликав ЄС посилити протидію втручанню Росії в європейські політичні процеси. Макрон солідарний з позицією "Великої сімки" щодо збереження антиросійських санкцій до тих пір, поки Кремль не припинить військові дії на Донбасі."

Автор: Le point
  Лідер проросіського   "Национального фронту" Марін Ле Пен, для її партії пргонозують 15 мандатів в нижній палаті французького парламенту
Лідер проросіського "Национального фронту" Марін Ле Пен, для її партії пргонозують 15 мандатів в нижній палаті французького парламенту

Парламентські вибори у Франції проводять у два тури по мажоритарній системі. 18 червня переможці округів та кандидати, які отримали в першому турі не менше 12,5% візьмуть участь у другому.

Національна асамблея або Національні збори— нижня палата парламенту Франції, його верхня палата— Сенат. Як і сенатори депутати Нац. Асамблеї спостерігають за діями уряду та приймають нові закони. Очолює Нац. Асамблею як правило, представник лідируючої партії. Йому асистує віце-президент, як правило, представник іншої партії. Депутатів Національній асамблеї обирають на 5 років. На 577 місць претендує 7882 кандидат.

Партії діючого президента прогнозують до 286 місць . Консерватори і правоцентристи - "Республіканці" і "Союз демократів і незалежних" - можуть здобути 200-210 місць. Проросійський "Національний фронт" Марін Ле Пен - 15-25 мандатів.

Зараз ви читаєте новину «Реформи чи то не хочуть проводити, чи то не знають, як це зробити, - експерт про парламентські вибори у Франції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути