Ексклюзиви
вівторок, 25 липня 2023 15:00

Спецтема: Війна Росії проти України

"Путін здавався паралізованим і нездатним діяти у перші години повстання "вагнерівців" - Washington Post

"Путін здавався паралізованим і нездатним діяти у перші години повстання "вагнерівців" - Washington Post
Євген Пригожин записує відеозвернення у Ростові-на-Дону, 24 червня. Заколот ПВК "Вагнер" став найсерйознішим викликом тривалого правління Володимира Путіна. Але безлад у російських військових лавах не позначився на військовій позиції росіян вздовж фронту, хоча аналітики припускають, що це може виявитися руйнівним для морального духу військ РФ / East News

Стаття у виданні The Washington Post

Коли Євген Пригожин, голова ПВК "Вагнер", вранці 24 червня спробував вчинити заколот, Володимир Путін був паралізований і не міг діяти рішуче, за словами представників українських та інших спецслужб у Європі. Протягом більшої частини дня жодних наказів не було.

За оцінками розвідок, російські служби безпеки попередили Путіна як мінімум за два-три дні до заколоту, що Пригожин готує можливий бунт. Було зроблено кроки щодо посилення безпеки на кількох стратегічних об'єктах, зокрема, в Кремлі, де збільшили чисельність президентської охорони та видали більше зброї, але в іншому жодних дій не було.

Путін мав час, щоб ухвалити рішення про ліквідацію заколоту "вагнерівців" і заарештувати організаторів. Але на всіх рівнях настав параліч

"У Путіна був час, щоб ухвалити рішення про ліквідацію заколоту в зародку та заарештувати організаторів. Потім, коли це почалося, на всіх рівнях настав параліч. Абсолютна розгубленість. Тривалий час вони не знали, як реагувати", - сказав один із представників європейської розвідки.

Цей звіт дає найдокладніший огляд паралічу та безладдя всередині Кремля у перші години найтяжчого випробування за час 23-річного президентства Путіна. Це узгоджується з публічними коментарями директора ЦРУ Вільяма Бернса, що більшу частину з 36 годин заколоту російські спецслужби та особи, які приймають рішення, "здавалося, пливуть за течією".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Захід посилюватиме нашу обороноздатність" - Володимир Горбач про саміт НАТО

Це також оголює страх Путіна перед прямою протидією воєначальнику-ренегату, який за десятиліття заручився підтримкою російських спецслужб. Пригожин став невід'ємною частиною глобальних операцій Кремля, керуючи фермами тролів, поширюючи дезінформацію в США, і проводячи військові операції на Близькому Сході та в Африці, перш ніж офіційно зайняти авангардну позицію у війні Росії проти України.

Давній симбіоз Путіна і Пригожина, які вперше зустрілися в Санкт-Петербурзі на початку 1990-х, оголив слабкості путінської кумівської системи управління, в якій клани протиставляються один одному, і яка доведена до межі війною.

Відсутність наказів з боку кремлівського вищого командування залишило місцевих чиновників самим вирішувати, як діяти, коли "вагнерівці" приголомшили світ, увійшовши до Ростова вранці 24 червня, і захопили там контроль над головним командним центром російської армії, а потім пішли у Воронеж, перш ніж вирушити далі у бік Москви.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хто очолить наступний бунт у Росії?

Без чітких вказівок місцеві військові та начальники сил безпеки вирішили не намагатися зупинити добре озброєні загони "Вагнера".

Багато хто на місцевому рівні не міг повірити, що заколот "Вагнера" міг відбутися без певної домовленості з Кремлем, незважаючи на екстрене телезвернення Путіна до нації вранці в день заколоту, в якому він пообіцяв вжити жорстких заходів, щоб зупинити бунтівників та "підпалювачів бунту та заарештувати Пригожина".

"Місцева влада не отримувала жодних вказівок від керівництва. Це найбільша ознака нездорової ситуації в Росії. Авторитарна система влаштована так, що без чіткої команди керівництва люди нічого не роблять. Коли керівництво у сум'ятті, на місцях така сама ситуація чи навіть гірша", - сказав високий український розвідник.

Розвідувальна інформація допомагає пояснити те, що вважається найбільшим фіаско за період правління Путіна - як озброєна банда бойовиків, яка вимагає відставки міністра оборони РФ Сергія Шойгу і начальника штабу Валерія Герасимова, змогла пройти в межах до 200 км до Москви.

Безлад у Кремлі показує розкол, що поглиблюється, всередині російського силового і військового істеблішменту щодо ведення війни в Україні

Безлад у Кремлі показує розкол, що поглиблюється, всередині російського силового і військового істеблішменту щодо ведення війни в Україні. Багато хто, у тому числі у верхніх ешелонах спецслужб та військових, підтримує прагнення Пригожина повалити вище військове керівництво РФ, заявили представники європейської розвідки.

"Дехто підтримав Пригожина та ідею, що керівництво треба почистити, бо риба гниє з голови", - сказав один із цих розвідників.

Один високий представник НАТО сказав, що деякі високі особи в Москві, схоже, були готові підтримати Пригожина, якби йому вдалося досягти своїх вимог.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розбиті "кадировці" та жахи у СІЗО Донецька: історія "азовця", який майже рік був у полоні

"У силових структурах були важливі люди, які навіть чекали на це. Якби його спроба була більш вдалою, вони б "приєдналися до бунту", - сказав він.

Все більш уїдливі тиради Пригожина, який звинувачує російське військове командування в корупції та безгосподарності, у невдачах на полі бою та великих втратах, знайшли відгук у багатьох верствах російського суспільства. Багато рядових у російській армії теж хотіли, щоб Пригожин досяг успіху у форсуванні змін у російській військовій верхівці, вважаючи, що тоді "їм стане легше воювати".

Але інші представники спецслужб жахалися спроби заколоту та беззубої реакції Кремля, переконані, що це веде Росію до періоду глибоких заворушень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли українські пілоти на F-16 закриють українське небо

"Було безладдя. Про глибину можна сперечатися, але згоди не було. Ми чули всі ці заяви. Вони не завжди були послідовними. Якийсь час вони не знали, як реагувати", - сказав високий представник російських дипломатичних кіл.

Путін спочатку пообіцяв придушити повстання того ранку, коли воно почалося, але на той час, коли, нарешті, з'явився на публіці, більш ніж через 48 годин, він сказав, що за його "прямим наказом" були зроблені всі кроки, щоб уникнути великого кровопролиття.

Члени російської еліти заявили, що розбіжності щодо ведення війни триватимуть, незважаючи на прагнення Кремля показати, що Путін контролює ситуацію. Також розпочалася кампанія з очищення лав російських збройних сил від прихильників Пригожина серед російських ультранаціоналістів.

У п'ятницю заарештували Ігоря Гіркіна - скандального колишнього російського командувача в Україні, який голосно засуджував військове керівництво РФ. Декілька високих генералів, які вважалися близькими до Пригожина, зокрема генерал Сергій Суровікін, якого лідер "Вагнера" часто хвалив, зникли з поля зору громадськості.

Відсутність вказівок із Кремля під час кризи значно послабила Путіна. Він показав себе людиною, яка не здатна приймати серйозні, важливі та швидкі рішення в критичних ситуаціях

Відсутність вказівок із Кремля під час кризи значно послабила Путіна. "Путін показав себе людиною, яка не здатна приймати серйозні, важливі та швидкі рішення у критичних ситуаціях. Він просто сховався", - сказав Геннадій Гудков, колишній полковник російських спецслужб, а нині опозиційний політик у вигнанні.

"Цього не розуміла більшість населення Росії. Але дуже добре розуміла путінська еліта. Він більше не є гарантом їхньої безпеки та збереження системи", - каже Гудков.

Росія – країна мафіозних правил. Путін припустився непробачної помилки - втратив репутацію найкрутішої людини в місті

"Росія – країна мафіозних правил. Путін припустився непробачної помилки - втратив репутацію найкрутішої людини в місті", - сказав високий московський фінансист, який має зв'язки з російськими спецслужбами.

Конфлікт між Пригожиним і російським військовим керівництвом назрівав протягом кількох місяців, і його ймовірність різко зросла, коли 10 червня міністерство оборони Росії вирішило, що бойовики "Вагнера" мають підписати контракти з міністерством з 1 липня. Це фактично би поклало край контролю Пригожина над найманцями.

Коли з'явилися попередження служб безпеки, що Пригожин може організувати якесь повстання, деякі в силових відомствах вважали, що приготування може бути не більше ніж блефом, щоб посилити тиск і отримати додаткові важелі для забезпечення контролю над ПВК "Вагнер", сказав один із представників європейської спецслужби.

Якоюсь мірою, якщо заколот Пригожина був спробою отримати важелі впливу, він спрацював. Очевидно, Путін був змушений піти на компроміс, дозволивши Пригожину кілька днів їздити Росією після заколоту. Робота Пригожина на Кремль була надто тісно переплетена з інтересами путінської держави, каже Володимир Осєчкін, правозахисник у вигнанні, який взяв інтерв'ю у кількох колишніх бійців "Вагнера". Замість того, щоб переслідувати Пригожина за керівництво повстанням, Путін погодився зняти звинувачення. Натомість Пригожин зупинив марш на Москву, і погодився перебратися до Білорусі, зберігши хоча б частину "Вагнера" під собою.

"Пригожин понад 20 років працював у команді Путіна. Він багато зробив для їхніх інтересів у низці країн. Має величезну кількість інформації", - сказав Осєчкін.

Переклад Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «"Путін здавався паралізованим і нездатним діяти у перші години повстання "вагнерівців" - Washington Post». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути