пʼятниця, 29 липня 2022 10:42

Спецтема: Війна Росії проти України

Путін намагається приховати реальний стан скаліченої санкціями економіки РФ – Thе Telegraph

Путін намагається приховати реальний стан скаліченої санкціями економіки РФ – Thе Telegraph
Кремль скоротив кількість офіційних даних, які він випускає після вторгнення у спробі приховати наслідки. Фото: eastnews.ua

Економіка Російської Федерації катастрофічно страждає через повномасштабну війну в Україні, але російський диктатор Володимир Путін намагається приховати реальну ситуацію.

Аналітики Єльського університету заявляють, що імпорт Росії обвалився з втратою компаній, на частку яких припадало близько 40% ВВП, пише The Telegraph.

"Тиск підштовхує Путіна до нестійких, радикальних фіскальних і монетарних інтервенцій. Кремлівські фінанси знаходяться у набагато, набагато важчому становищі, ніж прийнято вважати. Економіка РФ скалічена санкціями", – йдеться у звіті Єльського інституту керівників вищої ланки про стан російської економіки через п'ять місяців війни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Без цигарок і Iqos: війна в Україні спричинила черговий дефіцит у РФ

Таке дослідження спростовує твердження путінської пропаганди про те, що Захід, де багато країн борються зі зростаючою інфляцією, викликаною війною, нібито програє Росії у битві на економічне виснаження, розв'язаній безпрецедентними санкціями.

Реальна економічна шкода РФ набагато більша, ніж можна було очікувати, вважають експерти. Кремль скоротив кількість офіційних даних, які він випускає після вторгнення у спробі приховати наслідки.

"Після вторгнення в Україну економічні звіти Кремля стали ретельніше відбирати. З них вибірково відкидають несприятливі показники, а публікують лише зростання", – пишуть аналітики.

Відхід з країни понад 1 тис. компаній призвів до скорочення доходів та інвестицій на суму, що перевищує $600 млрд.

Російська Федерація вперше з 1918 року оголосила дефолт за зовнішнім суверенним боргом в іноземній валюті. Протягом декількох місяців РФ знаходила шляхи обходу обмежень, але 26 червня закінчився пільговий період по виплаті відсотків. Російський уряд вже втратив можливість випускати боргові зобов'язання, деноміновані в доларах. Вже зараз Росія не може позичати у більшості країн.

Під час фінансової кризи в Росії та обвалу рубля 1998 року уряд президента Бориса Єльцина оголосив дефолт за своїм внутрішнім боргом у розмірі $40 млрд. Востаннє Росія зазнавала дефолту стосовно своїх іноземних кредиторів понад століття тому, коли більшовики відмовилися від боргового тягаря Російської імперії 1918 року.

Російський мінфін заплатив кредиторам рублями після відповідного наказу президента РФ Володимира Путіна. За двома випусками доларових єврооблігацій виплатили 12,51 млрд руб. – майже $235 млн за штучним російським курсом. Йдеться про випуски євробондів із погашенням у 2027 та 2047 роках. Кошти перерахували Національному розрахунковому депозитарію.

Швейцарська компанія з виробництва товарів особистої гігієни та здоров'я Essity, що володіє торговими марками Zewa, Libresse і Libero, пішла з російського ринку. Компанія закрила в Росії три фабрики, де виготовляла продукцію.

Велика тютюнова компанія British American Tobacco також оголосила про зупинку своєї діяльності на території Росії.

Великі російські виробники харчових продуктів зіткнулися з катастрофічною нестачею картону для харчової упаковки. Санкції ЄС призвели до нестабільності у постачаннях. Російські виробники молочної продукції змушені шукати альтернативних постачальників упаковки, зокрема у країнах Південно-Східної Азії. Водночас у російських чайних фабрик виникли проблеми з чайними пакетиками. Папір для них теж потрапив під санкції.

М'ясопереробники в Росії попереджають про можливий дефіцит ковбас і сосисок.

Зараз ви читаєте новину «Путін намагається приховати реальний стан скаліченої санкціями економіки РФ – Thе Telegraph». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути