середа, 15 червня 2022 13:37

Спецтема: Війна Росії проти України

Без чаю та молока: у Росії почався дефіцит картону й харчової упаковки

Без чаю та молока: у Росії почався дефіцит картону й харчової упаковки
Водночас у російських чайних фабрик виникли проблеми з чайними пакетиками. Фото: pixabay.com

Великі російські виробники харчових продуктів зіткнулися з катастрофічною нестачею картону для харчової упаковки.

Санкції ЄС призвели до нестабільності у постачаннях, повідомляє російське видання "Комерсант" із посиланням на джерела російського ринку.

"Щоб якось розв'язати питання, представники "Союзмолоко" (об'єднує Danone, PepsiCo, "Молвест" та ін.) на засіданні комітету Держдуми з аграрних питань 9 червня запропонували розподіляти картон для харчового пакування, який випускається у Росії, між її виробниками. Зокрема Tetra Pak, "Ламбуміз", "Стерекс Пак", "Молопак" і "Промпак". Галузева асоціація попросила російських депутатів запросити у Мінпромторгу РФ інформацію про місячне виробництво картону до кінця року", - ідеться у повідомленні.

Проблеми виникли після ухвалення Євросоюзом п'ятого пакета санкцій, який набув чинності 9 квітня. Обмеження зазнала продукція шведського виробника упаковки Tetra Pak. У компанії є локалізоване виробництво у Росії, але для нормального функціонування необхідно постачати імпортні пакувальні матеріали та компоненти. Tetra Pak на початку червня просила Національну раду з торгівлі Швеції зробити виняток через соціальну значущість продукції компанії та дозволити постачання, але отримала відмову.

"Маючи інформацію про прогнозовані обсяги випуску картону, виробникам упаковки було б легше планувати свою діяльність та домовлятися з покупцями. Уже були випадки, коли виробникам упаковки не підтверджувалися постачання обумовлених обсягів картону", - заявив гендиректор "Союзмолоко" Артем Бєлов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Війна в Україні спричинила черговий дефіцит у РФ

До запровадження санкцій 50% ламінованого картону, який використовується для харчової промисловості, імпортувалося. За даними джерел газети, наразі зберігається брак близько 30% картону. Російський картон не завжди високої якості та не витримує вимог щодо термінів зберігання продукції. Перевести деякі продукти, наприклад, ультрапастеризоване молоко, на інші види упаковки – пластик чи скло – неможливо через технологію виробництва.

Російські виробники молочної продукції змушені шукати альтернативних постачальників упаковки, зокрема у країнах Південно-Східної Азії.

Водночас у російських чайних фабрик виникли проблеми з чайними пакетиками. Папір для них теж потрапив під санкції.

Фільтр-папір для чайних пакетиків потрапив до списку продукції, забороненої ЄС для ввезення в Росію згідно з п'ятим пакетом санкцій разом із крафт-папером, крафт-картоном та іншим пакувальним папером. Заборона почне діяти 10 серпня.

65% чаю, який продають у РФ, - це чай в пакетиках разової заварки. Фільтр-папір для чайних пакетиків в Росії не виробляє жодна компанія. Росіяни щорічно споживають близько 140 тис. т чаю.

М'ясопереробники в Росії попереджають про можливий дефіцит ковбас і сосисок уже через два місяці.

Швейцарська компанія з виробництва товарів особистої гігієни та здоров'я Essity, що володіє торговими марками Zewa, Libresse і Libero, йде з російського ринку. Компанія закриває в Росії три фабрики, де виготовляла продукцію.

Зараз ви читаєте новину «Без чаю та молока: у Росії почався дефіцит картону й харчової упаковки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути