Ексклюзиви
четвер, 23 червня 2022 15:36

За наказом Путіна: Росія заплатила за держборг рублями

За наказом Путіна: Росія заплатила за держборг рублями
Росія перейшла на оплату держборгу рублями, згідно з наказом російського диктатор Володимира Путіна. Фото: eastnews.ua

Російський Мінфін заплатив кредиторам рублями після відповідного наказу президента РФ Володимира Путіна.

За двома випусками доларових єврооблігацій виплатили 12,51 млрд рублів - близько $235 млн за штучним російським курсом. Йдеться про випуски євробондів із погашенням у 2027 та 2047 роках. Кошти перерахували Національному розрахунковому депозитарію, заявили у Мінфіні РФ.

"Зобов'язання щодо обслуговування державних цінних паперів Російської Федерації виконані Мінфіном у повному обсязі", – заявили у російському відомстві. Фактично це не так, адже валюта погашення вказаних євробондів – долари, а не рублі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Економіку Росії вбивають обмеження на сучасні технології - Піонтковський

Путін раніше підписав указ про запровадження "тимчасових процедур" щодо сплати зовнішнього боргу. Згідно з наказом, Росія може відкривати рублеві рахунки на ім'я іноземних депозитаріїв для платежів власникам російських єврооблігацій. До того ж, присутність чи згода представників іноземних депозитаріїв не потрібна.

Путін наказав, що кредитори отримуватимуть кошти рублями незалежно від умов кредиту. Росія ж вважатиме виконаними такі зобов'язання щодо єврооблігацій.

Вихід такого указу пов'язаний з тим, що незабаром закінчується 30-денний термін оплати за доларовими євробондами. Якщо кредитори не приймуть платіж, вони можуть оголосити дефолт Росії. Указ Путіна Росія, ймовірно, використовуватиме в судах, де спробує довести, що нібито дефолту не було.

Росія оголосила дефолт за своїм зовнішнім боргом, запропонувавши власникам облігацій виплати в рублях, а не в доларах.

21 квітня видання Wall Street Journal повідомило, що Росія стала ще ближче до дефолту, не виконавши зобов'язань щодо держборгу.

Наприкінці квітня-початку травня західні санкції вплинуть на російську економіку, спровокувавши серйозні соціальні виклики у суспільстві. Найсильніший удар припаде на галузі, пов'язані з електронікою, а також галузі важкої промисловості.

Зараз ви читаєте новину «За наказом Путіна: Росія заплатила за держборг рублями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути