Ексклюзиви
понеділок, 14 березня 2022 14:52

Спецтема: Війна Росії проти України

"Путін готовий влаштувати різанину і вдома" – що пише про нас світова преса
6

Росія розбомбила Яворівський полігон за 25 км від польського кордону, вбивши 35 людей, щоб налякати прихильників України в НАТО та українців. Але Альянс далі не хоче закривати небо над Україною, боячись ядерної війни з РФ. Путін занурив Росію у вир брехні, насильства і параної, проводячи нову сталінізацію. І думки правнучки Микити Хрущова про злочини Путіна. Ось дещо з того, що писали про нас у світових ЗМІ.

"Росія робить послання ударом по Яворову, але напад на Польщу малоймовірний", The Guardian, Велика Британія

Смертоносний ракетний удар Росії по Яворівському полігону, за 25 км від кордону з Польщею, був явно спрямований, щоб подати сигнал. Мало того, що російські війська можуть завдати удару по західних кордонах України, вбивши щонайменше 35 людей біля того місця, де західна зброя проникає в країну, Кремлю також однаково, чи тренуються на цьому полігоні американські чи інші військові.

Напередодні заступник міністра закордонних справ Росії Сергій Рябков заявив, що російські війська розглядатимуть постачання зброї в Україну з країн НАТО як "законні цілі".

Автор: Getty Images
  Поранений внаслідок авіаудару на Яворівському полігоні. Загинуло не менше 35 людей та десятки поранено
Поранений внаслідок авіаудару на Яворівському полігоні. Загинуло не менше 35 людей та десятки поранено

Яворівський полігон – відомий як місце, де сили НАТО тренували українців за кілька років до початку війни. Він розташований поруч із найпрямішим маршрутом між аеропортом Жешув, куди перекидається західне озброєння, та містом Львів.

Це місце, де збираються іноземні добровольці, коли розпочинають навчання у ЗСУ. Але навіть якщо база не використовувалася для цього, Росія давно ставилася до неї з підозрою.

Автор: Getty Images
  Поранений внаслідок авіаудару на Яворівському полігоні. Загинуло не менше 35 людей та десятки поранено
Поранений внаслідок авіаудару на Яворівському полігоні. Загинуло не менше 35 людей та десятки поранено

Російська атака має важливі обмеження. Хоча близькість смертоносних ракетних ударів до кордонів НАТО може здатися тривожним сигналом, США та союзники зробили кроки для посилення і захисту ППО Польщі. Віце-президент США Камала Гарріс оголосила наприкінці минулого тижня, що дві американські ракетні батареї Patriot перекинули до Польщі, біля Жешува. Джерела у британських військових кажуть, що незабаром поруч із ними може бути система середньої дальності Sky Sabre, яка вже перебуває в країні після недавніх навчань.

Незважаючи на риторику Рябкова, прямий напад Росії на країну НАТО малоймовірний, особливо з урахуванням, як борються сили Москви, втрачаючи людей і техніку в Україні.

Щодо постачання західної зброї в Україну, то навряд чи їх зупинить одна смертоносна атака

Щодо постачання західної зброї в Україну, то, на думку експертів, навряд чи їх зупинить одна атака, навіть така смертоносна, як у неділю вранці. Польсько-український кордон має протяжність майже 500 км, і робляться кроки, щоб приховати життєво важливі вантажі, коли ті проникають у країну.

Перекрити чи перешкодити руху озброєнь періодичними авіаударами практично неможливо, бо територія надто велика. Робити це доцільно лише там, де сили Москви домінують. Поки що російські сухопутні війська, зосереджені на Києві та містах сходу і півдня, перебувають далеко від Львова та західного кордону.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Бєлгороді військові РФ відмовляються наступати на Україну - Генштаб ЗСУ

"Путін щосили намагатиметься перекрити постачання в західну Україну, але у нього набагато більше шансів, оточити і відрізати Київ, а також потенційно перекрити переходи по Дніпру. Але це вимагатиме багато сил і часу", - каже фахівець аналітичного центру Rusi Нік Рейнольдс.

Домінування Росії в небі, особливо вночі, означає, що вона проводитиме більше ракетних атак і знову покаже, що може завдати удару на заході. Але це не змінює кардинально балансу війни

Домінування Росії в небі, особливо в нічний час, означає, що вона проводитиме більше ракетних атак і знову покаже, що може завдати удару на заході України. Але самі по собі вони не змінюють кардинально балансу війни, яка й так уже є досить смертоносною.

"В результаті російського авіаудару по базі біля кордону з Польщею загинули не менше 35 людей", The New York Times, США

У неділю Росія вдарила по тренувальному полігону для іноземних сил в Україні, завдавши серію авіаударів з військової бази неподалік польського кордону. Війна небезпечно наблизилася до порогу НАТО.

Наступного дня після попередження про те, що зброя, яка надходить в Україну від західних союзників, є "законними цілями", РФ завдала повітряного удару по базі. Українські офіційні особи заявили, що військові літаки Росії, запущені з Саратова, випустили близько 30 ракет з акваторії Чорного моря, 22 з них перехопили ППО України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Херсон не здається: міський голова розказав про ситуацію в місті

База була тренувальним майданчиком для близько 1000 іноземних військових у складі нового Міжнародного легіону, який Україна сформувала для боротьби з Росією, повідомив український військовий.

Удар по Яворівському полігону - ознака, що російські сили розширюють цілі в Україні, бо розчаровані нездатністю захопити великі міста.

Радник президента Джо Байдена з національної безпеки Джейк Салліван назвав удар ознакою того, що російські сили розширюють свої цілі в Україні, бо "розчаровані нездатністю захопити великі міста" та досягти своїх цілей.

Київ назвав удар по військовій базі "терористичною атакою" та відновив заклики до НАТО встановити безполітну зону.

"Сталінізація Росії", The Economist, Велика Британія

Путін наказав вторгнутися в Україну, мріючи відновити славу Російської імперії. Закінчив тим, що відновив терор Сталіна

Коли Путін наказав вторгнутися в Україну, мріяв відновити славу Російської імперії. Закінчив тим, що поновив терор Сталіна. І не тільки тому, що розв'язав найжорстокіший акт неспровокованої агресії в Європі з 1939 року, а й тому, що в результаті перетворив себе на диктатора вдома - Сталіна XXI століття, що вдається до брехні, насильства і параної.

Путін думав, що Україна швидко впаде, тому не готував своїх людей до вторгнення чи солдатів до їх місії. Більше того, запевнив еліту, що цього не станеться. Після двох жахливих тижнів він все ще заперечує, що веде війну, яка стала найбільшою у Європі з 1945 року. Щоб підтвердити цю всеосяжну брехню, закрив усі незалежні ЗМІ, пригрозив журналістам строком до 15 років, якщо не повторять офіційну брехню, а тисячі антивоєнних демонстрантів заарештував. Наполягаючи, що його "військова операція" спрямована на денацифікацію України, держтелебачення ресталінізує Росію.

Автор: Getty Images
  Солдат перед зруйнованим будинком у Харкові
Солдат перед зруйнованим будинком у Харкові

Щоб зрозуміти схильність Путіна до насильства, подивіться, як веде війну. Не зумівши здобути швидку перемогу, намагається посіяти паніку, морить українські міста голодом і обстрілює наосліп. 9 березня потрапив у пологовий у Маріуполі. Якщо вчиняє військові злочини проти братів-слов'ян, то теж готовий влаштувати різанину вдома.

Щоб оцінити параною Путіна, уявіть, чим закінчиться війна. Росія має більше вогневої потуги, ніж Україна. Вона все ще робить успіхи, особливо на півдні. Ще може захопити Київ. Але навіть якщо війна затягнеться на місяці, Путіна важко назвати переможцем.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Окупанти знищили транспортне сполучення між Енергодаром і Запоріжжям

Напавши на Україну, він підірвав репутацію нібито грізних збройних сил Росії. Які виявилися тактично нездатними протистояти меншому, гірше озброєному, але мотивованому противнику. Росія втратила гори техніки та зазнала тисячі втрат. Майже стільки ж за два тижні, як Америка в Іраку з 2003 року.

Він притягнув руйнівні санкції проти своєї країни. Центральний банк РФ не має доступу до валюти, яка потрібна для підтримки банківської системи та стабілізації рубля. Світові бренди масово йдуть з країни. Деякі товари вже продають за картками. Західні експортери відмовляють у життєво важливих компонентах, що зупиняє виробництва. Санкції щодо енергоносіїв поки що обмежені, але вони скоротять іноземну валюту, необхідну для оплати імпорту.

Автор: Getty Images
   Українські солдати в зруйнованому російськими обстрілами Харкові
Українські солдати в зруйнованому російськими обстрілами Харкові

Як Сталін, Путін знищує буржуазію – великий двигун модернізації. Замість того, щоб потрапити в ГУЛАГ, вони біжать до Стамбула і Єревана. Тим, хто вважає за краще залишитися, затикають рот обмеженнями свободи слова. Усі росіяни постраждають від високої інфляції та економічних потрясінь. Лише за два тижні вони втратили країну.

Сталін керував економікою, яка зростала. Хоча як криваво, але спирався на справжню ідеологію. Навіть вчиняючи безчинства і страшні злочини, консолідував радянську імперію. У Путіна немає жодної з цих переваг. Він може виграти війну, розорюючи народ, а його режиму бракує ідеологічного ядра. "Путінізм" - суміш націоналізму і ортодоксальної релігії для телеаудиторії. Регіони Росії вже бурмотять, що це війна Москви.

Путіну доведеться посилити терор проти своїх. Може спробувати змінити хід війни, залякавши українців хімічною зброєю або навіть ядерним ударом

Коли масштаб провалу Путіна стане очевидним, фракції режиму обвинувачуватимуть одна одну. Путін, який боїться перевороту, нікому не довіряє і доведеться боротися за владу, посиливши терор проти своїх. Також може спробувати змінити хід війни, залякавши українців та їх західних покровителів за допомогою хімічної зброї чи навіть ядерного удару.

НАТО може допомогти стримати насильство Путіна, продовжуючи озброювати Київ, і підтримуючи його. Якщо вирішить, що настала пора для серйозних переговорів. Він також може посилити тиск на Путіна, прискорюючи та поглиблюючи енергетичні санкції, хоч і ціною для світової економіки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Внаслідок обстрілу на Рівненщині постраждали військовослужбовці

У міру того, як Росія тоне, контраст із президентом по сусідству впадає у вічі. Путін ізольований та морально мертвий. Зеленський - сміливий обиватель, що згуртував народ і світ. Він повна протилежність Путіну та його заклятий ворог.

"Чому Росія не скоро оправиться від помилки Путіна в Україні", The Washington Post, США

"Я не можу цього витерпіти. Вони мертві", - були перші слова Ніни Хрущової, коли зателефонувала їй, щоб запитати, як почувається в умовах війни Росії та зростання кількості жертв серед цивільних.

Хрущова, письменниця і професор у Нью-Йорку, яка має подвійне американо-російське громадянство, правнучка колишнього радянського лідера Микити Хрущова.

Автор: Getty Images
  Протестуючий тримає плакат із написом «Закрийте для нас небо» під час акції проти вторгнення Росії в Україну в Мадриді
Протестуючий тримає плакат із написом «Закрийте для нас небо» під час акції проти вторгнення Росії в Україну в Мадриді

"Я до останнього доводила, що вторгнення неможливе, бо Путін на це не піде. Бо не робитиме божевільні речі. Вторгнення було зовсім не в дусі Путіна, майстра дзюдо і КДБ", - каже вона.

Американці задалися тим же питанням, чим пояснити його вчинок? Може, він психічно хворий? Слова президента Франції Еммануеля Макрона, що Путін не виглядав самим собою під час телефонної розмови перед вторгненням, набрало обертів, бо здавалося правдоподібним.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна вимагає створення рахунку в ЄС для виплати Росією репарацій

Ніна відкидає такі теорії і натомість вказує на месіанські, авторитарні імпульси Путіна та його зарозумілість про себе як про "великого" у російській історії. Петро Великий, Катерина Велика, Путін Великий?

Путін - військовий злочинець. Він зруйнував міста та історичну архітектуру. Вбиває безневинних чоловіків, жінок і дітей

Путін – військовий злочинець. Якщо він колись займався місією відновлення Російської імперії, то зробив прямо протилежне. Він зруйнував міста та історичну архітектуру, які неможливо відновити. Убиває невинних чоловіків, жінок і дітей. Він завдав прямого попадання по пологовому. Путін – монстр. Він приєднається не до великих, а до вбивць в історії Росії.

На жаль, попри деякі протести, авторитет Путіна серед росіян виріс після вторгнення. За даними ВЦИОМ, його рейтинг підскочив на 6% за тиждень, що закінчився 27 лютого, і досяг 70%.

Автор: Getty Images
  Протестуючий тримає плакат з обличчям Путіна та словом «Убивця» під час протесту проти вторгнення Росії в Україну в Мадриді
Протестуючий тримає плакат з обличчям Путіна та словом «Убивця» під час протесту проти вторгнення Росії в Україну в Мадриді

У прагненні до націоналістичної, патріотичної, "моральної" Росії з собою як царем Путін повів країну в зворотному напрямку.

"Як країна Росія зруйнована на десятиліття вперед. Світ за Україною. Світ ніколи не буде до нас нормально ставитись", - каже вона.

У 1980 році російський письменник у вигнанні Олександр Солженіцин написав у журналі Foreign Affairs, що Росії може знадобитися 150-200 років, щоб оговтатися від комунізму. Чи не занадто оптимістичний прогноз Хрущової про десятиліття?

У минулому огляді преси Gazeta.ua писала про репортаж ВВС із Харкова, де щодня точаться бої, і на полях біля міста валяються десятки замерзлих трупів російських солдатів, яких їдять собаки. Нарис про останні військові події в Україні. І матеріал про те, що лідери Західної Європи відмовилися розглянути прискорену процедуру прийняття України в ЄС, незважаючи на підтримку цього країн Євросоюзу Східної Європи.

Зараз ви читаєте новину «"Путін готовий влаштувати різанину і вдома" – що пише про нас світова преса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути