четвер, 11 листопада 2021 19:35

Птах пролетів без посадки рекордну відстань - понад 13 тис. км

Птах пролетів без посадки рекордну відстань - понад 13 тис. км
Малий веретенник пролетів без посадки понад 13 тис. км / GEOFF WHITE

Птах, який за аеродинамічною формою порівнюють з реактивним винищувачем, побив свій власний світовий рекорд безпосадкового перельоту, пролетівши 13049 км.

Грицик малий із крихітним супутниковим трекером на сонячній енергії на лапці покинув Аляску 17 вересня і пролетів 239 годин у подорожі, прибувши до Австралії 27 вересня. Про це пише Daily Mail.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У зоопарку ізолювали папуг, бо вони лаялися на відвідувачів

Самець, відомий як 4BBRW, летів на літню стоянку у Новій Зеландії, але вітер над Тихим океаном змусив його зробити гак. Птах покинув Австралію і перелетів через Тасманове море.

Самці грицика малого важать до 400 г і перед тривалими польотами наїдаються молюсками, хробаками ы комахами, часто збільшуючись у розмірах удвічі. Вони можуть зменшити свої внутрішні органи, щоб полегшити навантаження. Деякі експерти порівнюють їх ыз реактивним винищувачем через їх довгі загострені крила і гладку форму.

Грицики малі розмножуються на Алясці, але проводять літо в Австралії та Новій Зеландії, здійснюючи подорож туди і назад щороку з приблизно 22 років життя.

Перед польотом їх жирові запаси зазвичай становлять понад половину маси тіла. Мають довжину тіла – 37-41 см, та масу від 250 до 400 г.

Минулого року цей вид птахів побив попередній 13-річний рекорд, встановлений самкою того ж виду. Тоді птах пролетів без зупинок понад 12000 км з Аляски до Нової Зеландії.

Зараз ви читаєте новину «Птах пролетів без посадки рекордну відстань - понад 13 тис. км». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути