Ексклюзиви
пʼятниця, 02 лютого 2018 08:19

Прем'єр Польщі роз'яснив мету скандального закону про "бандеризм"

Прем'єр Польщі роз'яснив мету скандального закону про "бандеризм"
Матеуш Моравецький вважає, що закон допоможе уникнути брехні щодо приписування злочинів проти євреїв невинним людям. Фото: korrespondent.net

Зміни до закону про Інститут національної пам'яті Польщі не дозволять перекладати провину за злочини проти євреїв на невинних людей.

Про це заявив прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький.

"Заперечення Голокосту - це фальсифікація історії. Одна з найгірших форм цієї брехні - применшення вини злочинців і перекладання відповідальності на жертв. Ми хочемо з цим боротися. Саме тому змінили закон. Табори, де вбили мільйони євреїв, були не польські. Ми розуміємо емоції Ізраїлю. Потрібно шукати шляхи, щоб розповісти нашу спільну, часто складну історію", - наголосив Моравецький.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Росії шампанське лилося рікою - віце-прем'єр про "антибандерівський" закон

У ніч на 1 лютого Сенат Польщі ухвалив без поправок закон про Інститут національної пам'яті Польщі. Документ передбачає штраф або ув'язнення строком до 3 років за "заперечення злочинів українських націоналістів" проти поляків.

Далі закон повинен підписати президент.

Україна засудила ухвалення такого документу. Міністр закордонних справ Павло Клімкін наголосив, що ідея визнати якісь нації злочинними веде в нікуди. Розкритикували Документ Ізраїль, США, президент Європейської ради Дональд Туск, ОБСЄ. Польська інтелігенція просить президента ветувати законопроект. Похвалили Польщу за заборону "бандерівської ідеології" лише в Росії.

Зараз ви читаєте новину «Прем'єр Польщі роз'яснив мету скандального закону про "бандеризм"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути