четвер, 01 лютого 2018 07:30

У Польщі ухвалили суперечливий "антибандерівський" закон

У Польщі ухвалили суперечливий "антибандерівський" закон
Сенат Польщі ухвалив без поправок закон про Інститут національної пам'яті Польщі. Фото: telegraf.com.ua

Сьогодні, 1 лютого, Сенат Польщі ухвалив без поправок закон про Інститут національної пам'яті Польщі. Документ передбачає кримінальну відповідальність за заперечення злочинів українських націоналістів проти поляків.

Як повідомляє "Укрінформ", "за" проголосували 57 сенаторів, в основному правлячої партії "Право і Справедливість" (PiS), проти - 23 сенатори опозиційних сил, а двоє сенаторів утрималися.

Законопроект складається з двох частин. Згідно з першою, до відповідальності притягатимуться усі, хто заперечує, підтримує або пропагує злочинні, на думку поляків, дії ОУН та УПА. Закон стосується визначення злочинів українських націоналістів та українських організацій, що співпрацювали з Третім рейхом. У другій групі змін йдеться про кримінальну відповідальність осіб, які очорнюють роль Польщі в Другій світовій війні.

Відповідно до цього документа покарання у вигляді штрафу або позбавлення волі на строк до 3 років загрожує за вживання виразу "польські табори смерті" та інші висловлювання, які можуть бути інтерпретовані як спроба виставити поляків співучасниками злочинів Третього Райху, включно з геноцидом європейського єврейства. Таке ж покарання законом вводиться за пропаганду "бандерівської" ідеології і заперечення Волинської трагедії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В'ятрович: за підтримку ОУН Польща може засудити до трьох років тюрми

Учора в Сенаті спочатку в комісіях, а потім на засіданні Верхньої палати парламенту велася бурхлива дискусія щодо того, яким буде зміст цього закону. Оскільки депутати опозиції вважають, що проект документа є невдалим і його потрібно змінити. Адже він запроваджує цензуру в Польщі на ведення дискусій у питанні провини поляків за злочини під час Другої світової війни та погіршує відносини з іншими країнами, зокрема Ізраїлем та Сполученими Штатами Америки.

Тоді як провладні депутати наполягали, що законопроект потрібно ухвалити із запропонованими поправками. Для того, щоб уникнути ситуацій, коли Польщу і польський народ безпідставно звинувачуватимуть у злочинах проти євреїв у роки війни.

Наступним кроком в прийнятті закону буде його підписання президентом Польщі Анджеєм Дудою.

Міністерство закордонних справ України заявило, що глибоко стурбоване фактом ухвалення Сеймом Польщі цього закону.

"Хотіли б нагадати авторам проекту цього законодавчого акта, що українці, як і поляки, зазнали надзвичайно великих страждань від тоталітарних режимів у роки Другої світової війни, а також самовіддано боролися за свободу своєї Батьківщини. У цьому контексті надзвичайну стурбованість викликає намір зобразити українців виключно як "злочинних націоналістів" та "колаборантів Третього рейху", - йдеться у заяві МЗС.

Новий польський закон також став причиною кризи у відносинах Польщі та Ізраїлю. Останній розглядає цю норму як можливість ввести покарання за свідчення жертв Голокосту.

Раніше голова правління Національного банку Польщі Адам Глапінський заявив, що робоча сила з України необхідна для збереження економічного зростання Польщі. "Одним з найважливіших питань є те, чи спроможна Польща створити достатньо умов для залучення робочої сили із сусідніх України та Білорусі. Дефіцит кваліфікованих кадрів країна відчула особливо гостро протягом останніх років.

Зараз ви читаєте новину «У Польщі ухвалили суперечливий "антибандерівський" закон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути