Ексклюзиви
середа, 31 січня 2018 20:25

В'ятрович: Порошенко має звернутися до польського президента

В'ятрович: Порошенко має звернутися до польського президента
Володимир В'ятрович: такі радикальні закони лише підтримують шовіністичні рухи та наростання нетерпимості серед народних мас Польщі. / Фото: Gazeta.ua

Норми нового закону про "Інститут національної пам'яті Польщі" прописані дуже не чітко як з юридичної, так і з історичної точки зору. Велика кількість незрозумілих аспектів може створити можливість для дуже широкого застосування і навіть зловживання цим законом.

Про це в коментарі для Gazeta.ua розповів історик, директор Інституту національної пам'яті України Володимир В'ятрович.

- Не зрозуміло, що Польща має на увазі під злочинами українських націоналістів. Тому, на жаль, ситуація, коли на людей відкриватимуть кримінальні справи за певні висловлювання в Україні, може стати реальністю. Тим паче, що в цьому законі прописана норма, яка передбачає його застосування не тільки щодо громадян Польщі і не тільки щодо злочинів, які були вчинені на її території. Польські політики кажуть, що закон містить виключення в сфері мистецтва та науки. Але він поширюється тільки на ту частину закону, яка стосується злочинів поляків під час Другої світової війни. До так званих злочинів українських націоналістів вона ніякого відношення не має. Тому можливі переслідування і за наукові дослідження чи художні твори.

Закон забороняє говорити про польські концтабори Другої світової? Він справді дозволить карати навіть тих, хто пережив Голокост, за їхні свідчення?

- В законі прописана норма щодо заборони використання терміну "польські табори смерті". Ці табори насправді не були польськими, вони були німецькими, просто розташовувались на території Польщі. Але якщо цей закон передбачатиме покарання жертв Голокосту, це буде абсолютно неприпустимим. Так само як і покарання тих, хто буде казати з власних або документальних свідчень про участь польського населення зокрема і в злочинах Голокосту. На всіх територіях, де був геноцид євреїв до нього долучалося в тій чи іншій мірі місцеве населення. Цей закон ставить пряму заборону на цю інформацію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Заборона "бандерівської ідеології": польський журналіст пояснив загрози

Для чого поляки його ухвалюють? Справді будуть суди і реальні терміни?

- Боюся, що і суди, і терміни — цілком реальна перспектива, зважаючи на політичну ситуацію, яка є зараз в Польщі. А саме наростання ксенофобії, навіть певного шовінізму. На жаль, саме ухвалення цього закону може додати натхнення учасникам різних шовіністичних рухів та акцій. Адже на території Польщі ще не відбулося жодного розслідування щодо них. Такі радикальні закони лише підтримують шовіністичні рухи та наростання нетерпимості серед народних мас Польщі.

Які наслідки матиме це для Польщі? Можливі санкції ЄС? Які саме?

- Найгіршим наслідком цього закону є той факт, що він може бути початком наступу на свободу слова і згортання демократії в самій Польщі. З боку Європейського союзу зараз і так розглядається питання санкцій. Але поки вони не можливі через брак консенсусу в середині самого ЄС.

Українцям, які поважають УПА, не варто тепер їздити до Польщі?

- Варто подивитися в якій редакції цей закон остаточно ухвалять. Але той варіант, що є зараз, створює можливості для різного роду переслідувань. Більш того, навіть у пояснювальній записці до цього закону одним з мотивів для його ухвалення зазначено те, що на території Польщі є велика кількість українських трудових мігрантів. І вони, наче, можуть бути носіями небезпечної бандерівської ідеології.

Чи можуть тепер заарештувати у Польщі, наприклад, Оксану Забужко за роман про УПА "Музей покинутих секретів"?

- Важко сказати, але, мабуть, так. Закон дивно прописаний і зараз важко сказати за яким саме механізмом його будуть застосовувати. Проте при бажанні й такому політичному кліматі, який зараз є в Польщі, імовірність того, що будуть оголошувати вироки і відкривати справи щодо не громадян Польщі, чия позиція не влаштовує, досить велика.

Як Україна має відреагувати на ухвалення такого закону? Держава? Громадськість?

- Поки у нас є тільки реакція Міністерства закордонних справ. Вона достатньо сувора, але має бути ще й реакція українського парламенту. Звернення до їх польських колег щодо неприпустимості подібних законів. Після цього має бути звернення Петра Порошенка до президента Польщі. Не можна підписувати такий закон, бо він дуже негативно відіб'ється на українсько-польських стосунках.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українців намагаються зобразити "злочинними націоналістами"

Як це вплине на стосунки між Польщею й Україною? На внутрішні польські політичні розклади?

- Попри все, останні роки тривають спроби розумного діалогу між Україною та Польщею щодо роз'яснення важких історичних питань. В разі ухвалення нового закону про Інститут національної пам'яті Польщі, такі діалоги стануть неможливими. Остаточно утвердиться політичний диктат правлячої польської партії щодо оцінок польсько-українського конфлікту та звинувачень в бік народу України. Далі будуть розбурхуватися антиукраїнські настрої, які і так знаходяться на високому рівні в польському суспільстві. Це зможуть використати різного роду радикальні сили для виправдання своїх ксенофобських витівок.

Чи такі рішення популярні серед більшості поляків?

- Близько половини населення Польщі підтримують політику правлячої партії. Половина не окреслила свого ставлення. Але в даному випадку байдужість другої частини до таких кроків теперішньої влади може призвести до подальшого скорочення демократичних прав і свобод польського населення.

Польський Сенат 31 січня розглянув нову редакцію закону про "Інститут національної пам'яті". Попередньо 26 січня нижня палата польського парламенту ухвалила новий варіант закону, який значно розширює повноваження установи у справі розслідування "злочинів, вчинених проти польського народу та його доброго імені".

Цей закон вводить штраф або тюремне ув'язнення терміном до трьох років за "заперечення злочинів українських націоналістів" та забороняє говорити про злочини польського населення в період Другої світової війни.

Зараз ви читаєте новину «В'ятрович: Порошенко має звернутися до польського президента». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути