субота, 27 січня 2018 10:04

Заборона "бандерівської ідеології": польський журналіст пояснив загрози

Заборона "бандерівської ідеології": польський журналіст пояснив загрози
Документ стосується не лише "бандерівської ідеології", а діяльності українців-націоналістів протягом 25 років. Фото: Znaj.ua

Ухваленням польським Сеймом законопроекту про заборону так званої "бандерівської ідеології" не дозволяє Києву й Варшаві вести діалог.

Про це сказав польський журналіст "Газети виборчої" Вацлав Радзивинович в ефірі "112 Україна".

"Це нагадує те, що діється в Росії. Там приймаються закони з переписування історії на шкоду Російської Федерації. Це нікому не допомагає. Як можна говорити про культурний, політичний, науковий діалог? Як можуть історики обох сторін розмовляти, якщо те, що скажуть українці, у Польщі - злочин, за який потрібно покарати і посадити людину в тюрму. Це створює пробку і не дозволяє вести діалог", - сказав Радзивинович.

Він наголосив, що документ стосується не лише "бандерівської ідеології", а діяльності українців-націоналістів протягом 25 років.

"Там ідеться не про бандерівську ідеологію, не про бандерівські злочини, а про злочини українських націоналістів. Це знгачно ширше. І стосується того, що сталося з 1925 до 1950 рокк. Йдеться про злочини українських націоналістів.

Навіть під час дебатів і дебатів у Сеймі опозиція хотіла змінити "українських націоналістів" на "бандерівських". Але більшість у партії влади вперлися і ухвалили зі словами "злочини українських націоналістів", - сказав Радзивинович.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Реакція МЗС на польський закон

26 січня Сейм Польщі ухвалив законопроект про заборону пропаганди "бандерівської ідеології". Він стосується визначення злочинів українських націоналістів та українських організацій, що співпрацювали з Третім рейхом. Передбачає штраф або ув'язнення строком до 3 років за "заперечення злочинів українських націоналістів".

Далі закон повинен ухвалити Сенат і підписати президент.

Зараз ви читаєте новину «Заборона "бандерівської ідеології": польський журналіст пояснив загрози». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути