понеділок, 07 вересня 2020 03:28

Понад 100 білоруських опозиціонерів попросили політичного притулку у Польщі

Понад 100 білоруських опозиціонерів попросили політичного притулку у Польщі
Голова Канцелярії прем'єр-міністра Польщі Міхал Дворчик і представниця президії опозиційної білоруської Координаційної ради Вольга Кавалькова на спільній пресконференції, 5 вересня 2020 року. Фото: PAP/Radek Pietruszka

Голова канцелярії прем'єр-міністра Польщі Міхал Дворчик заявив, що уже понад 100 білоруських опозиціонерів попросили політичного притулку у Польщі.

За його словами, уряд готовий допомагати всім, кого вишлють з Білорусі за опозиційну діяльність, повідомляє "Польське радіо". Дворчик зазначив, що Польща хоче, щоб Білорусь була вільною, суверенною і незалежною, щоб кожен міг вільно висловлювати свої переконання.

"Поки білоруси не зможуть вільно, без обмежень говорити про свої погляди, переконання, кожна особа, яка зазнала політичних репресій у Білорусі, може розраховувати на допомогу та захист польської держави. Таких осіб, які зголосилися після виборів, уже понад 100. Вони хочуть залишитися на території Республіки Польща, тому що побоюються за своє здоров'я, за своє життя", - заявив чиновник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тихановська прокоментувала інформацію про розкол опозиції у Білорусі

За інформацією видання, 9 вересня відбудеться зустріч прем'єр-міністра Матеуша Моравєцького з лідеркою білоруської опозиції Світланою Тихановською.

Як відомо, у Білорусі 9 серпня пройшли вибори президента, відразу після яких по всій країні почалися масові протести і страйки. Білоруси вимагають чесних виборів без Олександра Лукашенка.

Кандидат в президенти Білорусі Світлана Тихановська попросила допомоги на засіданні Ради Безпеки ООН. Також вона ще раз закликала до звільнення всіх політичних в'язнів, в тому числі свого чоловіка Сергія Тихановського і опозиціонера Сергія Статкевича, а також всіх затриманих на протестах.

Зараз ви читаєте новину «Понад 100 білоруських опозиціонерів попросили політичного притулку у Польщі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути