Ексклюзиви
неділя, 24 жовтня 2021 14:00

Помер російський мільярдер. Він вимагав прибрати його зі списку наближених до Путіна

Помер російський мільярдер. Він вимагав прибрати його зі списку наближених до Путіна
У США помер фізик-мільярдер Валентин Гапонцев. Фото: Валерій Шарифулін, ТАСС

У Сполучених Штатах Америки 22 жовтня помер російський вчений-фізик, бізнесмен і мільярдер Валентин Гапонцев.

Цю інформацію підтвердив його син Денис, пише Forbes.

Науковцю було 82 роки. Він декілька років боровся з онкологічним захворюванням.

Гапонцев займався виробництвом і продажем промислових лазерів. Заснована ним IPG Photonics – один з найбільших виробників промислових лазерів у світі. ЇЇ ринкова капіталізація становить $8,9 млрд, пише "Радіо Свобода".

У січні 2018 року Гапонцев потрапив в доповідь Міністерства фінансів США про осіб, наближених до президента РФ Володимира Путіна. На той час вчений вже мав і американське громадянство. До переліку увійшли всі російські бізнесмени, чий статок Forbes оцінив у понад $1 млрд.

Після потрапляння в список компанія IPG Photonics почала зазнавати збитків. Сам Гапонцев втратив майже половину зі своїх статків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Навальний отримав премію Сахарова

У грудні того ж року бізнесмен вимагав через суд видалити його зі списку. Його захист наполягав, що Гапонцева не можна називати олігархом, а більша частина його бізнесу ніколи не була пов'язана з Росією.

У результаті Гапонцев і Мінфін США підписали мирову угоду про врегулювання спору - американці визнали свою помилку. Гапонцев залишається єдиним росіянином, який зміг домогтися видалення зі списку.

2020 року журнал Forbes оцінював статки вченого в $2,8 млрд.

Валентин Гапонцев закінчив Львівський політехнічний інститут 1961 року. Потім почав працювати інженером в одному з конструкторських бюро. У 1960-х роках науковець закінчив аспірантуру Московського фізико-технічного університету (МФТУ) і перейшов на роботу в Інститут радіотехніки й електроніки Академії наук СРСР.

У 1990-х роках вчений у США заснував згадану вище компанію IPG Photonics.

IPG Photonics виробляє зокрема волоконні лазери, безперервні лазери низькою, середньої й високої потужності, медичні апарати, пропонує оптичні транспортні рішення. Продукція групи використовується в автомобільній, авіаційній, важкої й транспортної промисловості, в ядерній і сонячній енергетиці, телекомунікаціях, а також в інших галузях.

Крім цього виробництва у групи є сервісні центри в Китаї, Японії, Італії, Індії, Великобританії, Іспанії, Таїланді, на Тайвані. Штаб-квартира знаходиться в Оксфорді, штат Массачусетс.

Зараз ви читаєте новину «Помер російський мільярдер. Він вимагав прибрати його зі списку наближених до Путіна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути