вівторок, 26 березня 2024 22:20

Спецтема: Війна Росії проти України

Польща пропускає до ЄС підсанкційну деревину з Білорусі за фальшивими документами - ЗМІ

Польща пропускає до ЄС підсанкційну деревину з Білорусі за фальшивими документами - ЗМІ
Журналісти опублікували розслідування. Фотоколаж: radiosvoboda.org

Польща пропускає до Європейського Союзу підсанкційну деревину з Білорусі за фальшивими документами.

Про це повідомила "Радіо Свобода".

Після початку повномасштабного вторгнення Російської Федерації в Україну ЄС запровадив обмеження на ввезення деяких товарів із Білорусі – країни, яку російська армія використала як плацдарм для свого наступу.

У березні 2022 року ЄС запровадив санкції у тому числі і щодо білоруської деревини.

Імпорт деревини з Казахстану до Польщі минулого року зріс майже вп'ятеро порівняно з 2022 роком: з €14 млн до майже 68 млн. І це при тому, що до повномасштабної війни в Україні Казахстан, лісистість якого складає всього 5% території, майже не постачав дерево в Європу.

Значне зростання імпорту дерева за останні два роки з Казахстану (ще й за низькими цінами) помітили у Польській торгово-промисловій палаті деревообробної промисловості. На думку представника цього відомства Петра Гарстки, з яким поспілкувалися журналісти, це може свідчити про обхід санкцій з боку Росії та Білорусі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Латвія заборонила агропродукцію з РФ і Білорусі. Далі будуть нові санкції

Джерела на ринку лісопродукції надали журналістам пакет документів, що стосуються постачання деревини (заточеного палісаду із сосни) з Казахстану до Польщі.

У розпорядження журналістів потрапили контракт на майже мільйон євро між казахстанською компанією Nurr-electro та одержувачем - польською компанією PLRBL, а також дані щодо специфікації товару і митні декларації.

"Одна з таких декларацій датована кінцем січня 2023 року. На ній є печатки казахстанської компанії-постачальника, польської компанії-отримувача, а також відомості про те, що палісад із сосни відправлено із Казахстану, і його везуть у Польщу. Також на документі є відбиток печатки Міністерства фінансів Казахстану і відбиток печатки перевізника – білоруської фірми "Галлардо", - пише ЗМІ.

Журналісти вирішили поспілкуватися із представниками обох компаній щодо деталей цієї угоди. Представник постачальника Nurr-electro одразу ж заперечив, що компанія постачала деревину у Європу для польської PLRBL.

"Не було фінансових операцій за такою угодою, не те що товару. Відповідно, не було грошей - не було угоди. З такою продукцією ми не мали справи", - сказав.

А коли журналісти надіслали представнику компанії контракт і супровідні документи, він категорично заявив: і підписи, і відбитки печаток на документах сфальшовані: "Це точно підробка. У нас немає такої печатки".

Журналісти зв'язалися із перевізником - представником білоруської компанії "Галлардо".

"А ми з Казахстану не везли його. Ми з Білорусі везли, нам там завантажили. Які документи дали, такі дали, ми за ними й перевозили. Ось так. Як є, так є. Причому ми чесно везли, ми не їздили ні в який Казахстан, не ми ж ці документи оформляли", - заявив той.

Крім цього, співрозмовник згадав, що це відбувається у співпраці із ще однією білоруською компанією - "СО РБЛ". За інформацією від джерел журналістів на ринку деревини, відвантаження відбувалося саме зі складу цього білоруського підприємства. Воно спеціалізується на розпилюванні, струганні і просочуванні деревини. Єдиний власник компанії - білорус Олег Янович. Він же є і головою правління польської PLRBL. Тієї самої, яка отримала нібито казахстанський палісад.

"Отже, незважаючи на те, що офіційно імпорт в Євросоюз деревини з практично безлісого Казахстану суттєво зріс, це розслідування показало, що не все це дерево казахстанське, частина з нього - з Білорусі. Однак наскільки значною є ця частка - наразі достеменно невідомо", - пише "Радіо Свобода".

У польському МЗС відповіли, що питання обходу санкцій не перебуває в їхній компетенції. А у Митній службі Польщі сказали, що не мають фізичної можливості перевіряти всі митні декларації.

Міністерство внутрішніх справ Польщі повідомило, що за викладеними у запиті фактами розпочалася перевірка.

Минулого місяця поліція у Польщі затримала українського журналіста Михайла Ткача та відеооператора, які знімали матеріал про транзит продукції між Польщею, Російською Федерацією і Білоруссю.

Тисячі польських вантажівок з російською агропродукцією їздять через Білорусь до Польщі і в зворотньому напрямку, йшлося у розслідуванні журналістів.

Зараз ви читаєте новину «Польща пропускає до ЄС підсанкційну деревину з Білорусі за фальшивими документами - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути