пʼятниця, 01 березня 2024 05:56

Російська агропродукція без перешкод потрапляє через Білорусь до Польщі - розслідування УП

Російська агропродукція без перешкод потрапляє через Білорусь до Польщі - розслідування УП
Російські вантажівки без проблем потрапляють в Польщу. Фото: Кореспондент

Сотні вантажівок з російською агропродукцією їздять через Білорусь в Польщу і в зворотньому напрямку.

Спочатку російська агропродукція прямує до Білорусі, там її перевантажують у спеціальних центрах на вантажівки з польською реєстрацією, а далі фури вирушають до Польщі за адресами великих компаній, повідомив журналіст "Української правди" Михайло Ткач у розслідуванні.

За інформацією польських джерел УП та даними з відкритих та закритих баз, у Польщі є щонайменше три компанії, які є найбільшими покупцями агропродукції з Росії: Bromex, Diaspolis та Kampol Krzysztof Łużniak.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Репортери без кордонів" прокоментували затримання журналіста Ткача у Польщі

Журналіст зателефонував до польської компанії та представився менеджером реальної білоруської компанії. Він відкрито запропонував придбати російський ріпаковий шрот під білоруськими документами.

Менеджер польської фірми попросив надіслати умови постачання на електронну пошту.

Ріпаковий шрот був заборонений до постачання з України. Поляки вже придбали цієї агропродукції на майже $8 млн.

"Хоча у вересні 2023 року після протестів фермерів, Польща заборонила ввезення ріпакового шроту з України. Після цього обсяг продукції, який продовжував їхати з Білорусі невпинно збільшується", - йдеться в розслідуванні.

Торік у листопаді польські перевізники розпочали блокування руху вантажівок у пунктах пропуску "Краківець-Корчова", "Ягодин-Дорогуськ" і "Рава-Руська-Гребенне". Згодом до страйків на кордоні долучилися польські фермери.

20 лютого на вантажній станції "Медика" польські протестувальники відкрили люк двох українських вантажних вагонів з українським зерном, яке прямувало транзитом до Німеччини через Польщу.

Вночі 25 лютого на залізничній станції "Котомеж" розсипали українське зерно з восьми напіввагонів. Вантаж прямував транзитом до інших держав.

Михайло Ткач розповів про те, що був затриманий польською поліцією біля польсько-білоруського кордону. Журналіст знімав матеріал про транзит продукції між Польщею, Російською Федерацією і Білоруссю.

Ткача та оператора утримували у комендатурі щонайменше чотири години і відпустили після дозволу "зверху". Увесь цей час журналістам не дозволяли ні з ким зв'язатися.

Зараз ви читаєте новину «Російська агропродукція без перешкод потрапляє через Білорусь до Польщі - розслідування УП». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути