Ексклюзиви
пʼятниця, 02 вересня 2022 12:13

Спецтема: Війна Росії проти України

Перша міжнародна нафтогазова компанія повністю пішла з Росії

Перша міжнародна нафтогазова компанія повністю пішла з Росії
Норвезька Equinor першою з нафтогазових компаній повністю залишила РФ. Фото: eastnews.ua

Норвезька енергетична група Equinor повністю вийшла з Російської Федерації, як і пообіцяла після повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Це перший повний і впорядкований відхід міжнародної нафтогазової компанії з РФ. Водночас триває тиск на інших, зокрема TotalEnergies і ExxonMobil, пише Reuters.

"28 лютого Equinor заявила, що починає процес виходу зі спільних підприємств у Росії. У березні компанія припинила торгівлю російською нафтою, а в травні оголосила про угоду щодо повної передачі спільних підприємств державній компанії "Роснефть", – ідеться в повідомленні.

Після цього Equinor залишалося продати останній російський актив: арктичне Хар'ягінське нафтове родовище, експлуатоване російською компанією "Зарубежнефть".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Китайська платіжна система обмежила роботу з підсанкційними банками РФ – ЗМІ

"Тепер Equinor може підтвердити, що повний вихід із Хар'яги також завершений. У компанії не залишилося ані активів, ані проєктів у Росії", – сказано в заяві.

Водночас французька компанія TotalEnergies, яку розкритикували за збереження багатьох своїх активів у РФ, 26 серпня оголосила про згоду продати свою частку в Сибірському газовому родовищі місцевому партнеру "Новатек". Тим часом Shell і BP заявили, що також планують покинути Росію, але ще не завершили вихід.

Указ президента РФ від минулого місяця заборонив інвесторам з "недружніх країн" продавати акції певних частин енергетичних проєктів до кінця року. У деяких випадках указ передбачає винятки. Американська нафтова компанія Exxon повідомила російських чиновників, що подасть до суду на федеральний уряд, якщо Москва не дозволить компанії вийти з гігантського нафтогазового проєкту "Сахалін-1".

Німеччина та Данія об'єднали зусилля задля зменшення залежності від російського газу. Країни домовилися побудувати вітроенергетичний хаб "Енергетичний острів Борнхольм" у Балтійському морі.

Німецький мережевий провайдер 50Hartz і його датський аналог Energinet розділять витрати на вітроенергетичний хаб, а також прибуток від нього. Країни Балтії та Польща зможуть приєднатися до проєкту вже після запуску хабу.

Зараз ви читаєте новину «Перша міжнародна нафтогазова компанія повністю пішла з Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути