вівторок, 25 квітня 2023 12:31

Переворот у Судані: генсек ООН прогнозує "катастрофічну пожежу"

Переворот у Судані: генсек ООН прогнозує "катастрофічну пожежу"
Генсек ООН Антоніу Гутерреш висловився про збройний конфлікт у Судані. Фото: ОП

Генеральний секретар Організації Об'єднаних Націй Антоніу Гутерреш вважає, що спричинений боротьбою за владу конфлікт у Судані може перерости у "катастрофічну пожежу".

Він не виключає, що вона охопить увесь регіон, пише Euronews.

Зростають побоювання, що ворожі сторони посилять збройну боротьбу за владу у Судані. Тому іноземні уряди прискорюють темпи евакуації дипломатів, співробітників та усіх своїх громадян з Судану.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Під час сутичок у Судані загинули працівники ООН

Зазначається, що своїх громадян з Судану вже евакуювали США, Франція, Німеччина, Канада, Італія, Іспанія, Швеція, Данія, Швейцарія, Норвегія, Нідерланди, Болгарія, Туреччина, Японія та інші країни.

Тим часом громадяни Судану відчайдушно намагаються втекти від насильства. Багато ризикують, йдучи небезпечними дорогами, щоб перетнути північний кордон та дістатися Єгипту.

15 квітня у столиці Судану Хартумі сталися зіткнення між регулярною армією та воєнізованими силами швидкої підтримки Судану. За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, у Судані вже загинуло понад 400 людей. Вважається, що кількість загиблих набагато більша.

Агентство США з міжнародного розвитку надіслало спеціальну групу експертів з реагування на стихійні лиха в Судан. Група братиме участь у координації гуманітарної допомоги.

23 квітня стало відомо, що США провели військову операцію для евакуації своїх службовців з Хартума. Американських дипломатів та членів їхніх сімей евакуювали повітряним шляхом. Також із Хартума евакуювали 87 громадян України.

Супротивні сторони у Судані погодилися оголосити загальнонаціональний режим припинення вогню на 72 год., починаючи з півночі 24 квітня, повідомив американський держсекретар Ентоні Блінкен.

Зараз ви читаєте новину «Переворот у Судані: генсек ООН прогнозує "катастрофічну пожежу"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути