Ексклюзиви
вівторок, 31 травня 2022 18:11

Спецтема: Війна Росії проти України

"Перевага в артилерійських можливостях - основний фактор, що дозволяє окупантам просуватися вперед" – що пише про нас світова преса
5

Президент США Джо Байден відмовився постачати Україні системи залпового вогню великої дальності, здатні вражати цілі на території Росії, що ставить під сумнів цілі Вашингтону в цій війні – перемога України чи перемир'я з втратою Києвом частини своїх територій? На США дивляться решта країн, які відтак теж не поспішають постачати Україні цю вкрай потрібну зброю, доки українська армія втрачає території на Донбасі через переваги російської артилерії. А також огляд, як дрони змінюють характер війни. Ось дещо з того, що писали про нас у світових ЗМІ.

"Подвійне ставлення Байдена до України", The Wall Street Journal, США

Іноді важко сказати, чи бажає президент Байден і його стратеги, щоб Україна виграла свою оборонну війну проти Росії, чи просто вижила, підписавши перемир'я з більшою частиною своєї колишньої території, яка перебуває під контролем Росії. Ця двоїстість повертається як проблема, бо російські війська домагаються нових військових успіхів на Донбасі.

У понеділок російські війська увійшли до Сіверськодонецька – одного з останніх великих українських опорних пунктів на Донбасі. Перед цим були нещадні артилерійські та ракетні обстріли міста, які нагадували руйнування Маріуполя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Захід може дати ракети, які вражатимуть цілі в Росії" – Тарас Кузьо

Українці тижнями трималися в Маріуполі, але в оточенні та з багатьма тяжко пораненими, які залишалися там, але здалися цього місяця. Їхня доля невідома, і сподіватимемося, що їх звільнять в результаті обміну ув'язненими. Але ця перемога звільнила російські сили для штурму Сіверськодонецька.

Росіяни мають артилерійську, ракетну перевагу в дальності та вогневій потузі та можуть завдати українським військам жахливих втрат. Українські сили отримали від США кілька гаубиць, але вони також потребують реактивних систем залпового вогню, які можуть стріляти з більшої дальності. Найкращий захист від артилерії - це артилерія та авіація, включаючи ракети. Ракетні системи США зменшили б артилерійську перевагу РФ і, можливо, сповільнили б просування росіян.

Байден заявив у неділю, що "не збираємося посилати в Україну ракетні системи, які можуть завдати ударів по Росії". Вкотре Байден запевняє Путіна, чого США не робитимуть

Пентагон зливає інформацію, що США незабаром можуть надати Україні деякі ракетні системи середньої дальності, але Байден заявив у неділю, що "не маємо наміру посилати в Україну ракетні системи, які можуть завдати ударів по Росії". Вкотре Байден запевняє Путіна, чого США не робитимуть.

Президент не став уточнювати, але, ймовірно, боїться, що запуск ракет може спровокувати Путіна. Україна вже завдала ударів по складах зі зброєю на території Росії, тому Кремлю буде важче посилити війська на Донбас. Але якщо США хочуть, щоб Україна запускала ракети лише за цілями на території України, вони, безперечно, можуть це ясно дати зрозуміти.

Автор: Getty Images
  Хлопчик сидить перед пошкодженим будинком у Краматорську, 25 травня
Хлопчик сидить перед пошкодженим будинком у Краматорську, 25 травня

Небажання використовувати ракетні системи відображає позицію Білого дому до та під час війни. Інший приклад – відмова від створення коаліції охочих прорвати російську блокаду експорту українського зерна в Чорному морі. Україна постачає більшу частину світових запасів пшениці та олії. Світові лідери попереджають про дефіцит та стрибки цін. Продовольчі бунти можливі у багатьох країнах.

"Багато країн світу залежать від українського зерна. Щодо того, що робимо з цього приводу, зараз у нас немає кораблів ВМС США в Чорному морі. Ми не збираємося туди, якщо не буде вказівок", - заявив минулого тижня голова Об'єднаного комітету начальників штабів США, генерал Марк Міллі.

Це не спосіб виграти війну чи навіть зайти в глухий кут на вигідних для України умовах.

Путін не відмовився від планів повалити владу в Києві та загрожує НАТО, а двояке ставлення Байдена до допомоги Україні спонукає росіян вірити, що вони все ще можуть здобути стратегічну перемогу

Путін не відмовився від планів повалити владу в Києві та безпосередньо загрожує НАТО, а двояке ставлення Байдена до допомоги Україні спонукає росіян вірити, що він все ще може здобути стратегічну перемогу.

"Байден не постачатиме Україні ракети великої дальності, які можуть вразити територію РФ", The Guardian, Велика Британія

Байден заявив, що США не постачатимуть Україні ракети, які можуть досягти території Росії.

Білий дім зважує прохання України, яке втрачає позиції в битві за Донбас щодо реактивних систем залпового вогню, щоб компенсувати все більш ефективне використання Москвою далекобійної артилерії. Росія попереджає, що це може перетнути червону лінію.

РСЗВ американського виробництва випускається у багатьох варіаціях, які використовують різні боєприпаси. Найбільша дальність може запускати ракети на 300 км, але інші використовують ракети з меншою дальністю - від 30 до 65 км.

Автор: Getty Images
  Американська реактивна система залпового вогню запускає ракету під час навчань
Американська реактивна система залпового вогню запускає ракету під час навчань

Колишній президент Росії Дмитро Медведєв назвав висловлювання Байдена "розумними" і попередив, що якби були завдані удари по містах РФ, то російські сили "завдали б ударів по центрах злочинних рішень".

Україна близька до того, щоб втратити Сіверськодонецьк на Донеччині. Все через нещадний обстріл російською артилерією, яка зруйнувала більшу частину міста, в якому до війни мешкало 100 тис. людей.

Перевага в артилерійських можливостях - основний фактор, що дозволяє російським військам просуватися вперед

"Перевага в артилерійських можливостях - основний фактор, що дозволяє російським сухопутним військам продовжувати просуватися вперед", - каже фахівець аналітичного центру Rusi Нік Рейнольдс.

За словами аналітика, російська вогнева потуга не дозволяла українським силам сконцентруватися для контратак, додавши, що РСЗВ може допомогти Києву "перервати всі види діяльності в тилу ворога".

Минулого тижня Міністерство оборони України опублікувало відео обстрілу українських позицій російськими ракетами у районі Донецька.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Путін довів, що здатний на нелогічні й приречені на провал рішення" – що пише світова преса

"Україна готова завдати удару у відповідь. Для цього нам потрібні РСЗВ, які є у НАТО. Негайно", - йдеться у повідомленні міністерства у Twitter.

Гусенична РСЗВ M270 та її колісний аналог, високомобільна реактивна артилерійська система M142 HIMARS, мають набагато більшу дальність дії, ніж все, що Україна може розгорнути на даний момент. Їх використання може дозволити Києву завдати удару по російським цілям здалеку, хоча це може зазнати удару у відповідь по більшій частину українських внутрішніх районів.

Україна розпочала війну за допомогою артилерійських знарядь, таких як гаубиці радянського стандарту з дальністю дії близько 16 км, перш ніж США погодилися послати Україні 90 артилерійських знарядь M777 стандарту НАТО. Залежно від використовуваних снарядів M777 вони можуть мати дальність до 40 км.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Захід може дати ракети, які вражатимуть цілі в Росії" – Тарас Кузьо

Інші члени НАТО можуть наслідувати приклад США. Україна також чинила тиск на Велику Британію, щоб та поставила частину своїх M270. Деякі джерела скаржаться, що Лондон зволікає. Британський M270 має радіус дії 85 км, хоча 44 з їхнього армійського парку модернізовані до 150 км.

Минулої п'ятниці британський прем'єр Борис Джонсон заявив, що РСЗВ дозволить українцям "захиститися від цієї дуже жорстокої російської артилерії, і це те, до чого світу слід прагнути". Його зауваження, публічне визнання запиту Києва.

"Ніхто не може сховатися від цієї зброї на війні в Україні", The New York Times, США

Оператори дронів - нові снайпери, навіть якщо часто знаходяться за багато кілометрів від поля бою

Усі війни мають свою культову зброю. В Україні це безпілотник. Величезну їх кількість використовують по обидві сторони війни, включаючи великі машини військового призначення та невеликі цивільні моделі. Оператори дронів – нові снайпери, навіть якщо часто знаходяться за багато кілометрів від поля бою.

Протягом останніх 20 років США використовували безпілотники для ведення війни у віддалених місцях. Завдяки такому поєднанню відстані та військової секретності бомби і кров не потрапляли на очі американцям. В Україні безпілотники доставили міжнародну аудиторію прямо до лінії фронту, документуючи руйнування міст і записуючи кадри атак на російські кораблі та танки, людей і техніку. Це сполучення змушує експертів уважно стежити за конфліктом та міркувати, що це означає для майбутніх війн.

Автор: East News
  Українські солдати на Донеччині
Українські солдати на Донеччині

Для України отримання і збереження міжнародної підтримки так само важливе у війні, як і перемоги на полях битв, що робить інформаційні операції життєво важливими.

"Безпілотники у поєднанні з соцмережами дають віртуальний огляд війни. Це може вплинути на воєнні операції, а також на громадську думку", - говорить Закарі Калленборн, який вивчає бойові дії дронів в Університеті Джорджа Мейсона.

Дрони привабливі для армій, бо дешево забезпечують один з найдорожчих і найскладніших аспектів війни - повітряні операції.

Автор: East News
  Українські солдати на Донеччині
Українські солдати на Донеччині

В Україні безпілотні літальні апарати використовувалися для спостереження за ворожими військами і нападу на них за допомогою невеликих вибухових речовин або атак у стилі камікадзе. Їх використовували для документування величезних руйнувань, завданих російською артилерією таким містах, як Маріуполь. Вони фіксували страти мирних жителів. Безпілотник використали для відвернення уваги російського флагмана "Москва", коли дві ракети потопили його.

Дрони використовувалися для вибору цілей для артилерійського вогню та коригування точності ударів. Широкий спектр безпілотників допоміг українській армії вистояти на полі бою, а кадри атаки на кораблі та війська, танки і вертольоти дали Україні потік відео для глобальної інформаційної війни.

Автор: East News
  Український солдат на Донеччині
Український солдат на Донеччині

Війна з дронами відтісняє пілотів-людей на другий план. Деякі військові безпілотники наступного покоління покладаються на штучний інтелект, щоб кружляти над територією, виявляти ворожі підрозділи і знищувати їх. У найближчі роки технології дронів розвинуться, а вартість знижуватиметься. Щоправда, війська і цивільні особи в майбутніх конфліктах знаходитимуть все менше місць, де можна сховатися від поглядів людей і машин.

В минулому огляді преси Gazeta.ua писала, що українські партизани на окупованому півдні підточують російські сили. На Донбасі українська армія відступає з кривавими втратами, доки Білий дім зволікає з постачанням потрібного їй важкого озброєння.

Зараз ви читаєте новину «"Перевага в артилерійських можливостях - основний фактор, що дозволяє окупантам просуватися вперед" – що пише про нас світова преса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути